Magyar Ügyvéd Blog

Megmondjuk, hol csapathat a verdával szilveszterkor matt részegen

De ne próbálja ki senki, mert nagyon ráfizethet

2016. december 30. - Magyar Ügyvéd

alkohol-reklam-800x454.jpg 

Sokba fájhat, ha valaki a szilveszteri buli után ittasan volán mögé ül. Jókora pénzbüntetéssel lehet számolni, és egy időre csaknem biztosan ugrik a jogosítvány is. Megéri? Ön dönt.

Szilveszterkor mindenki bulizik, és ennek általában szokásos velejárója a tudatmódosító szerek fogyasztása. Ezek között van olyan, amely legális – sőt, az állam által ösztönzött készítmény, lásd a házi pálinkát – és van olyan, amelynek a tartása is törvénybe ütközik. De most nem a drogfogyasztással, annak jogkövetkezményeivel kívánunk foglalkozni; vizsgálódásunk középpontjában – közszolgálati jelleggel – a módosult tudatállapotban történő gépjárművezetés áll.

A Btk.-ban szereplő közlekedési bűncselekmények közül alapvetően három jöhet szóba egy fergeteges buli után.

Járművezetés ittas állapotban

Aki ittas állapotban közúton – illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton, tehát akár egy áruház parkolójában vagy magánbirtokot átszelő, de bárki által használható földúton is – gépi meghajtású járművet vezet, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Azt, hogy mi az „ittas állapot”, maga a Btk. határozza meg: „ittas állapotban lévő személy az, akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter ezrelék véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter ezrelék levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van”. Azt vizsgálják tehát, hogy az elfogyasztott ital hatására a vezető szervezetében vezetéskor kimutatható alkohol mennyisége – ha a rendőr szondáztat, ez nyilván a „tetten érés” pillanata – eléri-e a jogszabályban meghatározott mértéket.

Akit érdekel, ezt hogyan állapítják meg, olvassa el az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 13. számú módszertani levelét. Ebből kiderül, hogy az alkoholos befolyásoltság mértékét a szakértők elsődlegesen vérminta alapján határozzák meg, de a kilélegzett levegőből elektronikus alkoholszonda segítségével is viszonylag pontosan kimutatható, ki mennyit ivott.

Akinek a vérében az alkoholszint meghaladja a fél ezreléket – ez korábban 0,8 ezrelék volt –, mindenképpen bűncselekményt követ el, ha volán mögé ül. A legfeljebb két év börtön, illetve az egy hónaptól tíz évig terjedő, de akár végleges hatályú járművezetéstől eltiltás ebben az esetben akkor is kinézhet, ha amúgy a delikvens nem okozott semmi bajt.

Önmagában esetleg már két-három deci bor elfogyasztása miatt – mert ennyi is elég lehet a bűncselekményhez – persze nem csuknak senkit rács mögé, de a várhatóan kétszáz- és ötszázezer ezer forint közötti pénzbüntetés mellett valamennyi időre, akár egy évre a jogosítvány is ugrik. Biztosan nem véglegesen – ha csak nem notórius visszaesőről van szó –, de azért a minimális egy hónapban ne reménykedjék senki. A kötelező eltiltást csak kivételes méltányolható okokból lehet megúszni.

A bíróság persze az alkoholos befolyásoltság mértékére, esetleg más körülményekre is figyelemmel mérlegel. Nyilván más megítélés alá esik, akinek a vérében fél ezreléknél csak alig valamivel több alkoholt találtak, s vastagabban foghat a bíró ceruzája akkor, ha valaki tök részegen ült autóba, s végigszáguldozott egy nagyvároson. Így talán olcsóbban megúszhatja, aki a kihalt földúton éjszaka a borospincéjéből hajt haza. Nem javasoljuk azonban, hogy ilyesmire bazírozzon bárki.

Már csak azért sem, mert ittas állapotban a járművezető könnyen elveszítheti az uralmát a kocsi felett, és ha súlyos sérüléssel járó balesetet okoz, a büntetési tétel felső határa máris három éves beutaló Baracskára. A jogosítványtól is vélhetően hosszabb időre búcsúzni kell.

Még rosszabb, ha a balesetben életét veszti valaki. Ekkor nyolc, kettőnél több áldozat – vagy tömegszerencsétlenség esetén – tíz év a plafon, és különösen ez utóbbi esetben már a járművezetéstől való végleges eltiltás is kinézhet.

Jó hír viszont, hogy otthon a kertben vagy a tanyán lehet ittasan csapatni autóval vagy motorkerékpárral, s lehet akár quaddal versenyezni az erdőben, feltéve, hogy oda más legálisan nem hajthat be. Tehát szigorúan magánterületen szabad a vásár. Ám ezt sem javasoljuk, mert ha baleset történik, és annak sérültjei vannak, a Btk.-ban akad erre is megfelelő tényállás: a testi sértés.

Tehát ha valaki félrészegen a saját telkén gázol el valakit, az nem ittas vezetés, de attól még kinézhet gondatlanságból okozott testi sértés miatt egy év, s amennyiben meghal valaki, gondatlan emberölésért maximum öt év szabható ki. Ilyenkor az alkoholos befolyásoltságot ráadásul súlyosbító körülményként értékeli a bíró.

Alapesetben csak a gépi meghajtású járművek ittas vezetése minősül bűncselekménynek. Tehát kerékpárral részegen is hazaindulhatunk a közúton anélkül, hogy bűncselekményt követnénk el – már ha minden más előírást betartunk.

S megint csak figyelmeztetünk: ne próbálkozzanak ezzel sem, mert ha személyi sérüléssel járó baleset történik, akkor már a bíróság előtt magyarázkodhatunk az ittas járművezetés minősített esete miatt.

Betépve se üljünk volán mögé

Aki – a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol kivételével – vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt ül volán mögé, az szintén büntetendő. A közlekedés biztonsága szempontjából tehát nincs különbség az alkohol és a kábítószerek, illetve egyes gyógyszerek között.

A drogok, a kábítószernek nem minősülő kábító hatású anyagok vagy szerek vezetési képességre gyakorolt hátrányos befolyása – azok sokféleségére és az egyes embereknél tapasztalt eltérő hatásokra tekintettel, szemben az alkohollal – nem köthető egzakt mérőszámhoz. Így a bódult állapotra vonatkozóan minden esetben bizonyításra van szükség. Miközben ittas vezetésnél elegendő az alkoholszint megállapítása, az egyéb tudatmódosító szerek esetében azt is vizsgálni kell, hogy az elkövető ténylegesen a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt, tehát bódult állapotban volt.

Azt sem szabad elfeledni, hogy a járművezetés ittas állapotban és a járművezetés bódult állapotban bűncselekménye – a jog nyelvén – valóságos halmazatban áll egymással. Egyszerűbben fogalmazva: aki az anyagra ráiszik vezetés előtt, azt mindkét cselekményért felelősségre vonják, és halmazati büntetést szabnak ki, amelynek maximuma az alkalmazható legsúlyosabb büntetési tétel felső határának másfélszerese.

Az ittas vezetésért, illetve a bódult állapotban történő vezetésért – alapesetben – egyenként is adható két-két év, a kettőért együtt viszont már három. Itt is bejöhet azonban szempontként, hogy a járművezetéstől kötelező eltiltástól kivételesen el lehet tekinteni. De aki duplán beszívott, az ne számítson erre.

Járművezetés tiltott átengedése

Még egy újabb szempont: aki közúton – közforgalom elől el nem zárt magánúton – gépi meghajtású jármű vezetését ittas vagy bódult állapotban lévő személynek, illetve a vezetésre egyéb okból alkalmatlan személynek átengedi, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha valaki emiatt súlyosan megsérül, már szintén minősített esetről beszélünk.

Amennyiben a vezetést olyan embernek engedjük át, akinek a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van ugyan, de az nem éri el a Btk.-ban meghatározott szintet, akkor az ittas vezetés kiemelt szabálysértését követjük el. Ekkor a helyszíni bírság 25 ezer, a pénzbírság ötvenezer forint lehet.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a fentebb felsorol bűncselekmények esetén a közúti közlekedési előéleti pontrendszerben 11 pontot írnak a terhünkre. 

Meg lehet úszni bírsággal is

Ha kevesebbet ittunk, s a volán mögé ülünk, a törvény büntetőeljárás nélkül is szankcionál. A KRESZ értelmében járművet az vezethet, aki nem áll a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Aki iszik, közigazgatási bírságot fizethet.

Ha a gépjárművezető szervezetében 0,30 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,15 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációt meg nem haladó, szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van, akkor a kiszabható bírság összege harmincezer forint. Amennyiben a vérvételkor 0,30 gramm/liternél többet, de legfeljebb 0,50 gramm/litert vagy a szonda megfújásakor 0,15 milligramm/liternél többet, de legfeljebb 0,25 milligramm/litert mérnek, a bírság összege már százezerre rúghat.

A spicces állapotban történő biciklizés, amely hazánkban a legnépszerűbb extrémsport, közigazgatási bírsággal sem jár. A többi nem gépi meghajtású jármű – például lovas kocsi – vezetése esetében 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál magasabb értéknél harmincezer a közigazgatási bírság, amikor főútvonalon közlekedünk, egyéb esetben ez csak tízezret kóstál.

Amennyiben közigazgatási bírsággal sújtanak minket, hat-nyolc pontot kapunk a közúti közlekedési előéleti pontrendszerben. Ha összejön a 18, egy időre búcsúzhatunk a jogsitól.

Mennyit szabad inni vezetés előtt?

Semennyit, mert Magyarországon zéró tolerancia van érvényben. Miközben egyes uniós tagállamokban 0,8 ezrelék a határ, nálunk már a 0,2 ezreléket meghaladó véralkoholszint – 0,1 milligramm/liter feletti levegőalkohol-koncentráció – is közigazgatási bírsággal jár. Aki fél ezrelék feletti véralkohol-szinttel ül volánhoz, az pedig már egyenesen bűncselekményt követ el, miközben ennyi alkohol csak igen enyhe fokban befolyásolja a vezetési képességeinket.

De ezen felesleges vitatkozni, már csak azért is, mert ha magasabb lenne a tűréshatár, sokan úgy gondolnák, hogy egy-két pohárka még belefér, mielőtt autóba ülnének.

Ha valaki mégis iszik, például itt és itt talál az interneten olyan oldalt, amely segít kiszámítani, hogy az alkohol hozzávetőlegesen mikor ürül ki a szervezetből. Négyezer forint körüli ártól kezdődően elektronikus alkoholszondát is kínálnak, s aki mindenáron inni akar, talán jobban jár, ha – a bajt megelőzendő – vesz egy ilyen készüléket.

A legjobb persze, ha koccintás után senki nem ül a volánhoz. Amennyiben a taxi vagy a sofőrszolgálat nem opció, pattanjunk nyeregbe. Már ha biztonságos vezetésére képes állapotban vagyunk egyáltalán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr1912083025

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Járművezetéstől eltiltás végleges hatállyal 2019.03.08. 17:34:49

A járművezetéstől eltiltás szabályait a Büntető Törvénykönyvben (Btk.) találhatjuk meg. Járművezetéstől eltiltás alkalmazható szabálysértési eljárásban is, azonban most csak azokat a szabályokat ismertetem, amelyek a Btk-ban találhatók meg. HatározottR…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása