Magyar Ügyvéd Blog

Egy valódi csaló a virtuális térben

Counter-Strike: ne vegyen Steam-accountot

2017. június 24. - Magyar Ügyvéd

cs_1.jpgPár éve nemigen gondoltuk volna, hogy az internetes játékok egyszer majd mekkora profitot hoznak. Az meg végképp váratlan fordulat, hogy az egyes játékokhoz tartozó felhasználói fióknak – account – anyagi értéke lesz a feketepiacon. Azt azonban nem lehet eladni. Aki ennek igéretével pénzt csal ki másokból, az elvileg jogsértést követ el.

Egy olvasónk kérdezte: „Van egy videojáték, a neve Counter-Strike: Global Offensive. Ebben vannak (virtuális) tárgyak, amiket lehet cserélni. Kérdésem a következő: van egy bizonyos paysafecard, amivel lehet vásárolni interneten. Én ezt 4000 Ft értékben adtam egy személynek egy felhasználói fiókért cserében. De ő a fiókot nem adta meg. Ezt bünteti a törvény?”.

Ismételten jelezzük, hogy a blog jogi tanácsadással nem foglalkozik, azonban a téma közérdekű jellege miatt – vélhetően elsősorban fiatalabb olvasóink lehetnek ebben érintettek – indokoltnak láttuk, hogy utánanézzünk, mi a jogi helyzet. 

A Counter-Strike: Global Offensive és egy igen sikeres akciójáték, amelyben a küzdelem két virtuális csapat, a terrorelhárítók és a terroristák között folyik. Olyannyira népszerű, hogy e-sportként is játsszák, s tavaly egymillió dolláros összdíjazású versenyt is szerveztek, amire több mint másfélmillió néző volt kíváncsi. Profi játékosok sora él már meg ebből.

Az amerikai Valve Corporation regisztrált felhasználói számára a Steam nevű online tartalomtovábbító és -kezelő rendszert üzemelteti. Ennek segítségével a felhasználók egyszerűen tudnak online játékokat vásárolni, szoftvert frissíteni vagy kapcsolatot tartani barátaikkal, közösségeket létrehozni, velük közösen játszani, sőt akár versenyezni. Nem múló divatról van szó: a Steamnek világszerte több mint százmillió regisztrált felhasználója van, 2015-ben pedig a Steam-en eladott, illetve itt érvényesített termékkulcsok értéke meghaladta a 3 és fél milliárd dollárt.

A regisztráció eredményeként a felhasználó egy saját – jelszóval védett – accountot hoz létre. Az account konkrét felhasználóhoz kapcsolódik, annak használatát más személy számára csak a Valve kifejezett engedélyével szabad átengedni vagy ellenérték fejében átruházni.

A Steam-accounthoz egy virtuális pénztárca is tartozik. Ebből fizethetők az egyes játékokhoz tartozó szoftverlicencia-díjak (subscription), továbbá a játékokon belüli vásárlások. A virtuális pénztárcát igazi pénzzel lehet feltölteni, s ennek közkedvelt – és biztonságosnak tartott – formája a paysafecard

A paysafecard (PSC) az Egyesült Királyságban kiadott elektronikuspénz kibocsátására vonatkozó engedély alapján nyújtott szolgáltatás. A számtalan helyen (az újságárusoknál, benzinkúton stb.) megvásárolható kódok segítségével biztonságosan intézhetők a kisösszegű online fizetési tranzakciók.

De miért akarna bárki bármilyen felhasználói fiókot – accountot – venni? Például azért, mert ahhoz kapcsolódnak a már megvásárolt játékok használatát lehetővé tévő szoftverlicenciák, a virtuális pénztárca egyenlege, közvetetten pedig az egyes játékokban az előfizetőt megjelenítő karakterek, illetve ezek vagyoni értéket képviselő (virtuális) felszerelései, illetve tulajdonságai.

A játékbeli akciókhoz ugyanis fegyverek – illetve más eszközök, esetleg speciális képességek – is kellenek. Ezeket a játék során lehet megszerezni – a rendszer általában a jó teljesítményt jutalmazza ilyesmivel –, egymás között cserélni, de a türelmetlenebbek a virtuális pénztárcával vásárolhatnak is maguknak mindenféle extrát.

Egy jól felfegyverzett karakter tehát vagyoni értéket képviselhet. Mivel a karakterek átadására nincs mód, a Steam-accountok átruházására szerveződött egyfajta feketepiac. Ez azonban a cég felhasználási szabályzatába ütközik, szankciója pedig akár az account törlése is lehet.

Az egyik legnagyobb online piacon 4500 dollárt elkérnek egy Steam-accountért. Ennyi pénzért majdnem 3400 online játék használati jogát lehet megszerezni. Ez a kereskedési felület annyi biztonságot kínál a vevőnek, hogy a vételár és az átíráshoz szükséges adatok egyaránt a közbeiktatódó kereskedőhöz kerülnek, aki csak azt követően utalja tovább a vételárat az eladónak, hogy a vevő visszaigazolja az account átruházását. Ettől még az account átruházása persze sérti a Steam felhasználói szerződését.

Olvasónk tehát semmiképpen nem követelheti az account átruházását, mert a másik féllel megkötött – vélhetően csak szóbeli – szerződés e tekintetben biztosan érvénytelen. A négyezer forintnyi PSC persze visszajárna, de ennek kikényszerítésére a polgári jog eszközeivel nincs sok esély. Az összeg nagysága miatt nem is javasolnánk senkinek, hogy az ügyet jogi útra terelje.

Ugyanakkor a másik fél kétségkívül megtévesztette olvasónkat: hamis ígérettel tévedésbe ejtette, amivel vagyoni hátrányt okozott, tehát csalást követett el. A négyezer forintos elkövetési értékre tekintettel azonban nincs szó bűncselekményről, mert az ötvenezer forintnál kisebb értékre elkövetett csalás mindössze tulajdon elleni szabálysértésnek minősül.

Vagyis lehet éppen feljelentést tenni a rendőrségen ismeretlen – esetleg akár az azonosítható – tettes ellen. Ebben az esetben a hatóság az okozott kár megtérítésére is kötelezheti a csalót. Más kérdés, hogy a rendőrség egy ilyen esetben tenne-e érdemi lépéseket, s ha ismeretlen a tettes, próbálná-e megtalálni a piti csirkefogót.

(Illusztráció: instant-gaming.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr7412617811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása