Magyar Ügyvéd Blog

Magyar György: Tudok piszkos dolgokról, de köt az ügyvédi titok

Belebukik-e az Orbán-rezsim a korrupcióba?

2017. augusztus 26. - Magyar Ügyvéd

magyargy.jpgAz Orbán-rezsimben léteznek időzített bombák, amelyek felrobbanása nagy jelentőséggel bírna a 2018-as választás kimenetelét tekintve is – véli Magyar György, aki először a Klubrádióban, majd a Hír TV-ben is beszélt erről. A feltételezések helyett persze az ellenzéknek bizonyítékokkal kellene előállnia például a korrupcióról vagy a külföldi bankszámlákról.

Van olyan politikai bomba, amely érdemben befolyásolhatná a választások kimenetelét? – ezt a kérdést tette fel az atv.hu még csütörtökön, és a válaszolók 69 százaléka úgy vélte, létezik ilyen. A kérdés előzménye, hogy Magyar György ügyvéd a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában (a teljes beszélgetés 24 perc 20 másodpercétől itt és a felvétel kezdetétől itt hallgatható meg, míg az adásról készített összefoglalót itt olvashatják) vetette fel: az Orbán-rezsimben lehetnek olyan időzített bombák, amelyek felrobbanása nagy jelentőséggel bírna a jövő évi parlamenti választás eredményét tekintve is.

Jogászként azt hangsúlyozta azonban, hogy amíg a demokratikus ellenzék csak feltételezésekkel áll elő, azzal nem megy sokra. Bizonyítékokra lenne szükség a feltételezett korrupcióról, a vesztegetésekről vagy éppen a vezető fideszes politikusok külföldi bankszámláiról, minden más csak ködszurkálás. Amíg azonban a hűbéri társadalom, a vazallusi rendszer működik, a másik oldal valóban nincs könnyű helyzetben – ismerte el Magyar.

kepernyofoto_2017-08-26_13_40_13.png

Óriási szerepe van a még nyomokban megmaradt független médiának is – véli –, amelynek oknyomozást kellene folytatni, miként a demokratikus ellenzéknek is törekednie kellene a valóság bemutatására. Hangsúlyozta: nem elég mantrázni, miért bűnös a jelenlegi rendszer, hanem be kell mutatni, hová mennek el a pénzek, s persze a jelenlegi hatalommal szemben értelmes alternatívát is fel kellene mutatni.

Arra a kérdésre, hogy olyan bizonyítékokra gondolt-e, amelyekből kiderülne, hogy a kormány tagjai hazudtak vagy olyan pénzekhez jutottak, amikről eddig fogalmunk sem volt, Magyar György igent mondott. Ügyvédként titoktartás köti, de annyit Simicska Lajos jogi képviselőjeként elmondott, ismeri a vállalkozó és a miniszterelnök korábbi barátságának egy másik szféráját is, ahol lenne mit keresgélni.

Utalt mindezzel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc DK-elnökre, aki feszegetett bizonyos ügyeket – például a volt kormányfő Orbán állítólagos svájci bankszámláit emlegette –, de az ügyvéd szerint ez kevés. Másfelől hozzátette: bármelyik kormányhoz közeli embernek lehet annyi pénz a farzsebében, hogy többet tud fizetni, mint amennyit Gyurcsánytól kérhettek a feltételezett bizonyítékokért cserében. Azért „adja a jóisten, hogy legyenek bizonyítékai” – tette hozzá.

Ugyanez került szóba az ATV A nap híre című műsorában csütörtökön. Magyar hangsúlyozta: ha már Simicskáról beszélnek, a kegyvesztett oligarcha eddig is elmondott bizonyos dolgokat, így nem tetszett neki Orbán orosz kapcsolata – állítólag moszkvai pénzt remélt az RTL Klub felvásárlásához, majd megszüntetéséhez –, a fia pedig a családjuk elleni akció miatt emelt szót. Az ügyvéd azt is jelezte, Simicska kétségkívül tud bizonyos dolgokat, amiket nem biztos, hogy nem kellene nyilvánosságra hozni.

Arra a felvetésre, hogy mit kellene ezzel a helyzettel kezdenie az ellenzéknek, az ügyvéd kijelentette: számára nem hiteles személy az, aki politikusként gazdagodott meg. Ez a pálya szerinte a köz szolgálatáról szól, és éppen azt kellene bemutatni, ki mit tett a közösségért, s mit a saját anyagi jóléte érdekében.

Bizonyíték és hitelesség – ezek a kulcsszavak Magyar szerint. Aki tud róla, miféle visszaéléseket követtek el kormánypárti politikusok vagy hozzájuk közel álló személyek, az álljon elő – hangoztatta –, és hivatali visszaélést vagy bűnpártolást követ el az a főrendőr vagy főügyész, aki akadályozza a nyomozást. Az ügyvéd szerint ilyen ügyekkel lehetne megrengetni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.

Meg persze arról sem szabad megfeledkezni – mondta –, hogy a 27 uniós tagállamból húsz igent mondott az Európai Ügyészség felállítására (erről korábbi bejegyzésünkben már részletesen írtunk). Orbánék ebből nem kérnek. Ezzel azt üzenik, hogy van mit takargatni: azt akarják, hogy senki ne akadályozza a közpénzek lenyúlására szervezett rendszer működtetését. Ezért az EU elleni fellépés, ami kommunikációs szinten brüsszelezésként, sorosozásként, legutóbb pedig a Hollandiával szembeni kardcsörtetésként jelenik meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr3912781346

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Művi megtermékenyítés ala SzűzMariska módra 2017.08.28. 09:44:25

A kaotikus egyház mindig elfelejti amikor a művi megtermékenyítés ellen szólal fel, hogy az egyik legfőbb mítoszalakjuk ZombiJézuska is így "született".

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása