Magyar Ügyvéd Blog

A Fidesz elsiette az ajánlásgyűjtést – hogy lesz ebből új Kubatov-lista?

2018. február 23. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2018-02-23_17_04_45_1.pngEgyetlen nap alatt összeszedték a fideszes jelöltek az április 8-i választáson való induláshoz szükséges számú ajánlást. De talán elsiették, mert a hivatalos íveken a jelöltek nyilvántartásba vétele után már nem gyűjtetnek további aláírásokat, bár még mindig több mint egy hét lenne arra. Ennek ellenére azt ígérik, folytatódik az aláírásgyűjtő kampány, de vajon milyen íveken, s bejelentették-e az adatkezelést az adatvédelmi hatóságoz?

A Fidesz egyéni képviselőjelöltjei mind a 106 körzetben összegyűjtötték az áprilisi parlamenti választáson induláshoz szükséges aláírásokat – jelentette be Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója még kedd esti videoüzenetében. A nagyobbik kormánypárt Youtube-csatornáján megjelent videóban a politikus azt mondta, sok helyen az előírt ötszáz aláírás többszöröse gyűlt össze pár óra alatt, így a párt minden körzetben készen áll a választási kampányra.

Az aláírásgyűjtést és a személyes megkereséseket folytatják – közölte –, mert úgy gondolják, hogy mindenkire szükség van Magyarország megvédéséhez. S valóban folytatják, mert maga Orbán Viktor miniszterelnök Egerben még szerdán is kampányolt Nyitrai Zsolt mellett.

Kérdéses persze, hogy minek. Ha csak azért nem, mert úgy gondolják, hogy „mindenkire szükség van Magyarország megvédéséhez”. Csakhogy ez könnyen törvénysértő lehet. A választási eljárási törvény szerint annyi bizonyos, hogy ajánlást a polgárok zaklatása nélkül – bizonyos kivételekkel – „a jelölő szervezet képviselője vagy a jelöltként indulni szándékozó választópolgár, illetve annak képviselője bárhol gyűjthet”. 

Nem gyűjthető ajánlás az ajánlást gyűjtő és az ajánló munkahelyén munkaidejében vagy munkaviszonyból, illetve munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettsége teljesítése közben, a Magyar Honvédségnél és a központi államigazgatási szerveknél szolgálati viszonyban levő személytől a szolgálati helyén vagy szolgálati feladatának teljesítése közben, tömegközlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzati szervek hivatali helyiségében, felsőoktatási és köznevelési intézményben, egészségügyi szolgáltató helyiségében. 

De kérdéses, mi van akkor, ha egy jelölt már leadta az induláshoz szükséges számú aláírást tartalmazó ajánlóívet? A választási eljárási törvény szerint az illetékes választási irodának három napon belül el kell végeznie az ajánlások tételes ellenőrzését, s a választási bizottságnak négy napja van rá, hogy a jelöltet nyilvántartásba vegye.

Amennyiben nincs meg a szükséges érvényes ajánlás – mert például valaki nem jól adta meg a személyi számát –, a jelölt az ajánlási időszak végéig, tehát március 5-ig még újabb ajánlóíveket nyújthat be. Ám ha valakit jogerősen nyilvántartásba vettek, akkor nincs értelme további ívek beadásának.

Például már kedden nem jogerősen nyilvántartásba vették az egri fideszes jelölt Nyitrai Zsoltot, tehát a helyi választási iroda egészen elképesztő tempót diktált, mert szinte azonnal elvégezte az aláírások ellenőrzését. De a Budapest 1-es számú választókerületében már hétfőn nyilvántartásba vették a szintén fideszes Hollik Istvánt. Ez a döntés legkésőbb pénteken jogerőssé is válik.

Ettől kezdve válik igazán érdekessé a helyzet. Lehet-e még vajon aláírásokat gyűjteni, vagy az efféle akció jogellenessé válik? Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezései alapján könnyen lehet, hogy igen.

„Személyes adat kizárólag meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében kezelhető” – írja a jogszabály. Ilyen legitim cél többek között az is, hogy a polgár éljen jelöltajánlási jogával, s ehhez a választási eljárási törvény szerint meg kell adnia a nevét, a lakcímét, a személyi számát és az édesanyja nevét. Ha azonban egy párt adott körzetben jogerősen állított jelöltet, a további aláírásgyűjtés okafogyottá válik, hiszen nincs már meg a célhoz kötöttség, ami az adatkezelés egyik feltétele.

A Fidesz tehát öngólt lőtt azzal, amikor célul tűzte, hogy egyetlen nap alatt összegyűjti mind a 106 egyéni jelölt indulásához szükséges ajánlásokat. Ez egyébként nem olyan nagy szám, mert a szokásos hibaszázalékkal számolva is legfeljebb hetven-nyolcvanezer aláírást kellett ehhez szerezni.

Ezzel szemben 2010-ben a kormánypárt még azzal büszkélkedett, hogy kétmillió kopogtatócédula megszerzése a cél. Akkor 176 egyéni választókerület volt, s a polgárok számára kitöltve postázott ajánlószelvényeket kellett gyűjteni – 132 ezret abban az esetben, ha egy párt minden körzetben indulni akart. S azzal sem kellett számolni, hogy a szelvény hibás, mert arra kizárólag a kedvezményezett párt nevét kellett beírni.

A kétmillió cédula – amivel persze ugyancsak el kellet számolni – viszont jó volt arra, hogy támogatói adatbázist hozzanak létre, illetve a meglevőt frissítsék. Most viszont a Fidesz a nagy sietségben talán megfeledkezett erről, mert ezúttal biztosan nem gyűjthet össze kétmillió aláírást, hogy az állítólagos Kubatov-listát aktualizálják. Nagyjából mostantól ugyanis a jelöltállításhoz szükséges további ajánlóívek felhasználása igencsak aggályos lehet.

A Fidesz–KDNP Zala megye 1. számú választókerületének parlamenti képviselője büszkén jelentette, hogy egyetlen nap alatt az ötszáz ajánlás tízszeresét gyűjtötte össze, s őt szerdán már jelöltként jogerősen nyilvántartásba is vették. Vigh László mégis azt ígéri, hogy a következő hetekben is folytatják az aláírásgyűjtést. Ez nyilván csak elszólás volt, mert az ajánlási időszak március 5-én befejeződik.

Más kérdés persze, hogy a fideszeseknek valóban nem kell leállniuk: amennyiben bejelentkeztek az adatvédelmi hatósághoz, más kérdésekben tetszésük szerint gyűjthetnek éppen aláírásokat akár a kampányidőszak utolsó pillanatáig is – például támogatói aláírásgyűjtő ív feliratot viselő nyomtatványon. Hogy ez esetleg megtévesztő, mert a polgárok még abban a hiszemben vannak, hogy egyéni jelöltjük indulását segítik ezzel elő? Még az is lehet, és ez sértheti a rendeltetésszerű joggyakorlás, de akár a választások tisztaságának alapelvét is.

Ha azonban kiderül, hogy a hivatalosan a párt rendelkezésére bocsátott aláírásgyűjtő íveket az egyes jelöltek jogerős nyilvántartásba vétele után is felhasználták, az már erősen aggályos lehet. Ez pedig ki fog derülni, hiszen március 5-én az összes ajánlóívet le kell adni, s ha azokon lesznek már a jogerősen nyilvántartásba vett jelöltekre ajánlások, a Nemzeti Választási Bizottság törheti a fejét, hogy szabjon-e ki valamilyen szankciót. A bírság legkisebb összege különben a minimálbér ötszöröse, ami már több mint hatszázezer forint.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr1413692820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása