Magyar Ügyvéd Blog

"Zsebszerződések": a Fidesz nem a külföldi, hanem a magyar gazdákat szívatta meg

Az új földesurak

2018. március 12. - Magyar Ügyvéd

gazda_k.jpgA mezőgazdasági földterületek haszonélvezetére vonatkozó magyar szabályozás sérti az uniós jogot – állapította meg az Európai Unió Bírósága. Csakhogy ez azt a csaknem százezer magyar állampolgárt nem vigasztalja, akinek a haszonélvezeti jogát a törvény erejénél fogva szintén törölték. A külföldieket a magyar államnak kártalanítania kell, a magyarokkal viszont nagyon kiszúrtak.

Az Európai Unió Bíróság múlt heti döntése azt jelenti, hogy "Brüsszel" újra a külföldi földspekulánsok oldalára állt – jelentette ki a földművelésügyi miniszter. A félművelt Fazekas Sándor, aki ezek szerint azt sem tudja, hogy a bíróság Luxembourgban van, ezzel arra reagált, hogy az ítélet szerint jogsértő a mezőgazdasági földterületek haszonélvezetére vonatkozó magyar szabályozás. A tárcavezető szerint ez összhangban van Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, valamint az MSZP nyilatkozataival, mert ők elvennék a földeket a jogos tulajdonosaiktól, azoktól a gazdáktól, akik megvásárolták azt.

De mit is beszél a szerencsétlen miniszter? Senki nem akar elvenni semmit, és a bíróság is csupán arra figyelmeztetett, hogy sérti a tőke szabad mozgásának szabadságát, ha egy állam hatalmi szóval avatkozik be magánjogi jogviszonyokba. Egy 2013-as törvény kimondta ugyanis, hogy „semmis a haszonélvezeti jog, illetve a használat jogának (…) szerződéssel történő alapítása, kivéve, ha a szerződés közeli hozzátartozó javára alapít ilyen jogot”.

Ez egyrészt aggályos azért, mert a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmába ütközhet, másrészt kimagyarázhatatlan egy vagyoni értékű jog kártalanítás nélküli elvonása. A magyar kormány az uniós bíróságnak ezen ügyben küldött észrevételében különben elismerte: nagyjából ötezer külföldit, s 95 ezer magyar állampolgárt érint a 2013-as szabályozás.

Álljon itt egy olvasónk konkrét esete. A házassági közös vagyonba tartozó földre – ellenérték fejében – haszonélvezeti jogot alapítottak a férj édesapja javára, aki a földből élt. Később azonban elváltak, a feleségnek jutott a föld tulajdonjoga, az após haszonélvezeti jogával terhelten. Ezt a jogosultságot az após a törvény erejénél fogva elveszítette, hiszen már nem minősült a volt menye közvetlen hozzátartozójának.

Szóval nagyjából az történt, hogy a külföldiek által kötött állítólagos „zsebszerződések” felszámolása érdekében 95 ezer honfitársunk haszonélvezeti jogát is megszüntették. Miközben a kormány semmilyen módon nem tudta alátámasztani azt a feltételezést, hogy uniós vagy harmadik országbeli állampolgárok kizárólag a földszerzési tilalom kijátszása érdekében állapodtak meg hazai földtulajdonosokkal a haszonélvezeti jogról.

„Zsebszerződésekről” pedig szó sem lehetett, hiszen a haszonélvezeti jogot a földhivatalok rendre bejegyezték. Így történt ez az uniós bíróság által vizsgált esetben is: „G. Horváth Ausztriában lakóhellyel rendelkező osztrák állampolgár, aki 2014. április 30-át megelőzően haszonélvezeti jogot szerzett két Magyarországon található mezőgazdasági földterületen. E haszonélvezeti jogokat bejegyezték az ingatlan-nyilvántartásba” – derül ki a verdiktből.

Ezt törölte a Vas Megyei Kormányhivatal, miközben a bejegyzés 1999 novemberében már megtörtént. Horváth emiatt keresetet nyújtott be a Szombathelyi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz, amely előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett az Európai Unió Bíróságánál.

Ennek lett a vége az, hogy – Fazekast idézve – „Brüsszel újra a külföldi földspekulánsok oldalára állt”. Pedig dehogy állt sehová, csupán az európai jog őreként tette a dolgát. Elfogadták például azt, hogy „a nemzeti szabályozások korlátozhatják a tőke szabad mozgását olyan célkitűzések nevében, mint amelyek az alábbi célokra irányulnak: a mezőgazdasági földterületek közvetlen hasznosítással történő kihasználásának megőrzésére, és arra, hogy a mezőgazdasági területeket túlnyomórészt tulajdonosaik lakják és műveljék meg”.

Csakhogy nem látnak közvetlen összefüggést a tekintetben, hogy a haszonélvezeti joggal bíró közeli rokon – szemben a haszonélvezeti jog külföldi tulajdonosával – tényleg az adott területen lakik-e, s tényleg műveli-e a földet. Erre semmilyen biztosítékot nem látnak, ezért is vetették el, hogy a törvény erejénél foga fosszanak meg bárkit a haszonélvezeti jogától.

A luxembourgi bíróság szerint lenne más lehetőség: egyenként kellene vizsgálni, hogy az idegen állampolgárok valóban spekulációs céllal, a magyar jogszabályok kijátszása érdekében kötöttek-e „zsebszerződést”, s ha igen, a kontraktust semmisnek nyilváníthatnák. Azt azonban nem lehet feltételezni, hogy mindenki csalni akart.

Mellesleg van az ügynek egy másik érdekes fordulata. Mindazok a másik tagállambeli külföldiek, akiket törvénnyel fosztottak meg a haszonélvezeti joguktól, az uniós jog alapján pert indíthatnak a magyar állam ellen jogalkotással okozott kár címén és nyerni fognak. 

Az a 95 ezer érintett magyar állampolgár viszont, aki elveszítette a haszonélvezeti jogát, csak a földterület tulajdonosával szemben próbálhatna fellépni jogalap nélküli gazdagodás jogcímén, amennyiben a haszonélvezeti jog birtokában jelentős összegeket fordított a gazdaság fejlesztésére, amelyből hatalmi szóval kiebrudalták. Egy ilyen per kimenetele azonban nagyon is bizonytalan. A vagyoni értékű jog elvonása miatt lehetett volna a strasbourgi székhelyű emberi jogi bírsághoz is fordulni; a legtöbben azonban kicsúsztak a hat hónapos határidőből.

Szóval megint csak oda jutottunk, hogy a fürdővízzel kiöntötték a gyereket. A Fidesz-kormány nem a külföldiekkel szúrt ki igazán, mert az ő követeléseikért a mi közpénzünkön helyt kell majd állnia. De ott van az a 95 ezer pórul járt magyar állampolgár. Az uniós döntés rajtuk nem segít. Annyit viszont sikerült elérni, hogy a jogalkotási önkénnyel, a kereslet korlátozásával még mindig mesterségesen alacsonyan lehet tartani a termőföldárakat, így a közpénzekből hirtelen meggazdagodott NER-kompatíbilis talpnyalók könnyebben válhatnak igazi földesurakká.

(Fotó: nol.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr3613733782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása