Magyar Ügyvéd Blog

Biztosan lehet más a politika, de az erőszak nem fér bele

2018. április 14. - Magyar Ügyvéd

sallai.jpgEgészen megdöbbentő, hogy az LMP belső ügyeinek tárgyalása durva tettlegességhez vezetett. A Lehet Más a Politika eddig egészen másról beszélt. Például azt mondták, hogy Magyarország bukott politikai elitje egyetlen dologhoz ért: bármikor képesek saját érdekeiket a közérdek elé helyezni. És akkor most mi történt?

Szombaton tárgyalták a választások előtt a Kunhalmi Ágnes javára visszalépő LMP-s Kassai Dániel fegyelmi ügyét. Az etikai eljárás ülésén ott volt Hadházy Ákos lemondott társelnök és Sallai Róbert Benedek is, az elnökség titkára.

Az ülés egy pontján a hvg.hu információja szerint Sallai felállt és mielőtt kiviharzott a teremből, előbb az ülő Hadházyhoz lépett és a földre lökte, s a politikus rövid időre eszméletét vesztette. A portál több helyről megerősített információja szerint Hadházy agyrázkódást szenvedett, a mentőket és a rendőröket is a helyszínre hívták. Keresték az LMP sajtósát is, aki nem erősítette meg az információt, Hadházy pedig csak annyit mondott: Sallai Róbert Benedek méltatlanul viselkedett, de az egyéb értesüléseket nem cáfolta, s nem is erősítette meg.

 

Feljelentést fog tenni Hadházy, aki az Index.hu kérdésére azt mondta, hogy éppen ő beszélt, amikor Sallai hirtelen nekirontott és meg akarta ütni. Többen lefogták, de még így is sikerült a székével együtt fellöknie Hadházyt. Az LMP is megszólalt az ügyben, azt írták, hogy a párt az erőszak minden formájával szemben a zéró tolerancia elvét vallja, ezért azonnal megkezdődött a párton kívüli jogi és a párton belüli fegyelmi eljárás Sallai R. Benedekkel szemben.

Ehhez csak gratulálni tudunk, hiszen tényleg lehet más a politika. A durva verbális erőszakon túl, amit már-már megszoktunk, jöhet az ököljog is. Amit azzal sem lehet igazolni, hogy éles vita folyt annak kapcsán: Schiffer András korábbi pártelnök, illetve Sallai valóban perrel fenyegették-e azokat az egyéni jelölteket, akik saját döntésük alapján visszalépnének, s ezzel súlyos anyagi kárt okozhatnak a pártnak. Egy jelölt azonban a szavazás megkezdése előtt a kétharmados választási eljárási törvény szerint a szavazás megkezdése előtt írásban bármikor visszaléphet, és ennek valószínűleg semmilyen polgári jogi következménye nem lehet.

Annak viszont annál inkább, ha valaki egy párttársára támad, s fellöki őt. A Btk. szerint becsületsértést követ el, aki a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével vagy közérdekű tevékenységével összefüggésben vagy nagy nyilvánosság előtt a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ, illetve aki a becsületsértést tettlegesen követi el – vagyis fellöki. Ezért egy évig terjedő börtön járhat. Ha a testi sértéssel okozott sérülés vagy betegség nyolc napon belül gyógyul, az elkövető könnyű testi sértés vétsége miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, de ha a gyógytartam ezt meghaladja, már három év a plafon.

Egészen sajnálatos, hogy ezzel kell foglalkoznunk, mert eddig nemigen volt példa arra, hogy egy párton belül politikai nézetkülönbség fajult volna valamilyen fizikai atrocitássá. Durván beszóltak már egymásnak politikusok, de ütni, lökdösődni azért nemigen szoktak. Próbáltuk a teljesség igénye nélkül összeszedni, mikor milyen durva konfliktus volt eddig a hazai politika közéletben.

  1. szeptember

A Jobbik parlamenti képviselője, Novák Előd szerint megütötte őt Tyirityán Zsolt, a Betyársereg nevű szervezet vezetője egy gyulai rendezvényen. Novák szerint az ütés után dulakodás alakult ki a Betyársereg tagjai és a rendezvény résztvevői között. A jobbikos képviselő azt mondta: „a Jobbik belső fórumain” pusztán arról beszélt néhány alkalommal, hogy elítéli, amiért a betyárseregen belül „próbálják erénnyé tenni a börtönviseltséget”.

  1. december

Varga László KDNP-s képviselő, református lelkész, egykori püspökhelyettes az aktatáskájával fejbe vágta a Kossuth téren másokkal összeláncolva ülő Vágó Gábor LMP-s képviselőt, miközben átlépett rajta. A dolog annál pikánsabb, mert a képviselők jól ismerik egymást, hiszen mindketten kecskemétiek. Akkor LMP-s képviselők láncolták magukat a Parlament kapuihoz, tiltakozva a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény ellen.

  1. szeptember

Az Országgyűlés felfüggesztette Zagyva György Gyula jobbikos képviselő mentelmi jogát. A politikust korábbi frakciótársa, a Jobbik képviselőcsoportjából 2010 decemberében kizárt Pősze Lajos jelentette fel, mert állítása szerint a Képviselői Irodaház folyosóján előzetes szóváltás nélkül arcon köpte. A Pesti Központi Kerületi Bíróság ezután becsületsértés vétsége miatt indítványozta a jobbikos képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A politikus tagadta, hogy leköpte volna Pősze Lajost, állítása szerint csak megjegyezést tett rá. Ugyanakkor a szakbizottság előtt – kijelentve, hogy az ügy politikai kárt okoz neki – kérte mentelmi jogának felfüggesztését.

  1. március

Feljelenti Menczer Erzsébetet a Demokratikus Koalíció (DK), miután az ellenzéki párt állítása szerint a fideszes országgyűlési képviselő megütötte a DK egyik aktivistáját. A DK sajtóirodája azt közölte az MTI-vel, hogy egy szombati óbudai kitelepülésen nem messze állt egymástól a Demokratikus Koalíció és a Fidesz standja. A fiatal DK-s aktivista egy plakátot szeretett volna kiragasztani, amikor Menczer Erzsébettel szóváltásba keveredett. A vita során a fideszes képviselő megütötte a DK-s aktivistát, majd kihívta a rendőrséget, de kiérkezésük előtt elhagyta a helyszínt. A DK közleménye szerint a sértett és a tanúk a rendőrségen feljelentést tesznek Menczer Erzsébet ellen garázdaságért és könnyű testi sértésért. Menczer Erzsébet, a Fidesz országgyűlési képviselője feljelenti a Demokratikus Koalíciót (DK), a Gyurcsány-párt „felháborító hazugságai miatt a bíróságon fog felelni” – közölte a Fidesz sajtóirodája. 

  1. január

Szétverték a Momentum aláírásgyűjtő standját a Jászai Mari téren, nem sokkal az akció startja után. A szervezet egyik aktivistája azt mondta az esetről, hogy egy részegnek látszó ismeretlen férfi verte szét a standot. A rendőrség este fél nyolc körül igazoltatta a férfit. Személyi sérülés nem történt. 

  1. február

Egy 72 éves vecsési férfi vonta kérdőre az aláírásokat gyűjtő momentumosokat. „Ezután az elkövető több alkalommal belerúgott a pultba, majd a transzparens állványszerkezetét is eltörte" – írta az ORFK sajtóosztálya. A környéken járőröző rendőrök pár percen belül elfogták a férfit, akit bevittek a kerületi rendőrkapitányságra, és garázdaság miatt kihallgattak. 

  1. április

Egy férfi megtámadta Teleki László MSZP-s parlamenti képviselő, korábbi romaügyi államtitkár lányát Nagykanizsán aláírásgyűjtés közben. Teleki László azt mondta, hogy a 22 éves lánya éppen a nagykanizsai vásárcsarnok előtt kampányolt a miniszterelnök-jelöltjüknek, Botka Lászlónak, amikor egy férfi megjelent, és a tudomása szerint felháborodva kérdőre vonta őket, mit keresnek ott a szocialisták. Majd mellen ütötte a 22 éves lányát

  1. május

Heves szóváltás alakult ki Jobbik és a pártnak válaszoló fideszes Dömötör Csaba államtitkár között. Eközben mondta azt a patkóból Szilágyi György jobbikos képviselő, hogy „gyere ki, úgy nyakon baszlak, hogy leszáll a fejed!" Az eset után Szilágyi mindent elismert és közleményben kért elnézést. „Nem kellett volna fideszes stílusban bekiabálnom” – írta. Szerinte Dömötör Csaba arrogáns, nagyképű válaszában ismét hazugságok garmadáját mondta el a Jobbikkal kapcsolatban. Felszólalása után is mutogatással folyamatosan provokálta a jobbikos képviselőket, amelyre „a vita hevében valóban a sajtóban is idézett bekiabálással válaszoltam (…) Bocsánatot kérek tehát a választópolgároktól, hogy a Parlamentben Bayer Zsolt-i stílust használtam”.

  1. szeptember

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke az Országgyűlés költségvetési bizottságában akarta elérni, hogy 10 milliárd forint elkülönítésével 60 százalékkal emeljék meg a mentősök fizetését, főleg, hogy ez a 10 milliárd még csak nem is olyan nagy összeg. Viszonyításként: ez a Puskás stadion felújítási költségének kevesebb, mint az egytizede. A fideszes Boldog István erre annyit reagált szomszédjának: a kurva anyád – olvasható a Párbeszéd társelnökének bejegyzésében, illetve a parlamenti ülés hivatalos jegyzőkönyvében is. Ja, de még hozzátette azt is, hogy már emeltek eleget. A bizottság elnöke, Mesterházy Attila azonnal jegyzőkönyvbe is vetette az esetet.

(Fotó: 444.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr313835316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása