Babakötvény határon túliaknak: ezzel nemigen vesznek új szavazókat

2017. november 17. - Magyar Ügyvéd

baba.jpgA környező országokban élő magyarok közül egymilliónyian kérték a kedvezményes honosítást, de a többségük túl van a negyvenen. Számukra aligha kecsegtető ajánlat, hogy anyasági támogatást kapnak, meg babakötvényt nyitnak az újszülöttjük javára. De akkor kiket akar megvenni az újabb ötlettel a Fidesz?

Tovább

Még 51 milliárd határvédelemre! Lehet, hogy palira vesznek minket?

mno.jpgAz eddigi 270 milliárd után az év végéig még 51 milliárdot biztosít a kormány a határvédelemre – derült ki a legutóbbi kormányinfón. Lázár János vagy pontatlanul fogalmazott, vagy valami nagyon nagy baj van, mert ennyi pénzt szabályosan elkölteni két hónap alatt biztosan nem lehet.

Tovább

Ez van, amikor a rendőrnek elmegy a józan esze

mozgaskorlatozott.jpgBárki bármikor fogdába kerülhet, ha a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyen áll, s ehhez megfelelő igazolványt mutat ugyan fel, de az a személy, akinek a nevére az engedélyt kiállították, éppen nem ül bent a gépkocsiban. Mert várnak rá. Íme, egy újabb jogalkotási abszurd. Vagy csak az intézkedő rendőröknek ment el a józan esze?

Tovább

Hiába van az alaptörvényben, a gyermek nem mindig köteles gondoskodni a rászoruló szülőről

szulotartas.jpgA nagykorú gyermekek kötelesek a rászoruló szüleikről gondoskodni – mondja ki az alaptörvény. De vajon meddig terjed ez a kötelezettség, s lehet-e olyan élethelyzet, amikor a szülő az alkotmányban foglaltak ellenére sem várhat el semmiféle segítséget az utódjától? Ennek próbáltunk utánajárni.

Tovább

A volt katalán elnök elkerülheti a felelősségre vonást

Az európai elfogatóparancs intézménye a politika kereszttüzében

pidgemont.jpgA lázadás vagy zendülés vádja kevés ahhoz, hogy a belga igazságügyi szervek átadják a tisztségétől megfosztott katalán elnököt Spanyolországnak. A közpénzek jogellenes felhasználása elvileg alapos ok lehet, bár a jelen ügyben inkább blöffnek tűnik. A politikusoknak elvileg nem osztottak lapot ebben az átpolitizált ügyben. A belga bíróságnak kell állást foglalnia abban, hogy megbízható-e a spanyol jogrendszer. A kölcsönös elismerés elve vagy az alapvető jogok védelme fontosabb az európai elfogatóparancs végrehajtásakor?

Tovább

Börtönbe kerül a szexragadozó pedagógus?

biros.jpgAlig várta Misi bácsi, hogy a tanítványai betöltsék a 14. életévüket, és akkor lecsapott rájuk. De lehet, hogy alaposan elszámította magát, mert egy pedagógusnak tilos a diákjaival szexuális kapcsolatot létesíteni. Ennek büntetőjogi következményei lehetnek.

Tovább

A Puncs nélkül is virágzik a szexüzlet

puncs.jpg„Diáklány támogatót keres” – nem kell sokáig kutakodni az interneten, hogy efféle hirdetésre bukkanjunk. A Puncs.hu tehát legfeljebb egy létező igénynek teremtett online platformot: aki oda kattint, tudja, mire számíthat. Legyen ez morálisan bármennyire is elítélendő, egy létező társadalmi problémára a büntetőjog biztosan nem adhat megoldást.

Tovább

Egyelőre mégsem jön az orwelli állam

A Fidesz jegeli a mindent látó szem ötletét

megfigyeles.jpeg

Jön a közterületi kamerarendszerrel összekapcsolható arcfelismerő szoftver Kínában, Moszkvában, de még Németországban is. Nálunk egyelőre csak egy központi adatbázisba töltötték volna fel a közterületeken elhelyezett biztonsági kamerák által rögzített felvételeket, sőt, akár élőben is figyelhette volna a „nagy testvér”, hogy éppen mi történik az utcán. Az erről szóló törvénymódosításról a Fidesz csendben lemondott. De ami késik, nem múlik!

Tovább

Magyar Gábor is emigrál

Búcsúposzt

magyargabor2.jpgRendhagyó írást teszünk most közzé: a blog egyik munkatársa búcsúzik a hazai közélettől. Magyar Gábor hétfőtől az Európai Bizottság tisztviselőjeként dolgozik, s e minőségében a jövőben nem nyilváníthat véleményt az itthoni viszonyainkról. 

Tovább

Újra lesz Hazafias Népfront – avagy beteljesülhet Kövér lidérces álma?

A történelmi időutazás folytatódik

kover.jpgFogadkozhatnak a törpepártok, hogy ők bizony nem fognak össze senkivel, aminek egyetlen következménye lehet: a demokratikus ellenzék a parlamenti helyek húsz százalékát sem fogja megszerezni. Ha nem jutnak egymással dűlőre, s külön indulnak, a közvélemény-kutatási eredmények alapján most legfeljebb ennyi néz ki nekik.

Tovább