Egyelőre mégsem jön az orwelli állam

A Fidesz jegeli a mindent látó szem ötletét

2017. október 21. - Magyar Ügyvéd

megfigyeles.jpeg

Jön a közterületi kamerarendszerrel összekapcsolható arcfelismerő szoftver Kínában, Moszkvában, de még Németországban is. Nálunk egyelőre csak egy központi adatbázisba töltötték volna fel a közterületeken elhelyezett biztonsági kamerák által rögzített felvételeket, sőt, akár élőben is figyelhette volna a „nagy testvér”, hogy éppen mi történik az utcán. Az erről szóló törvénymódosításról a Fidesz csendben lemondott. De ami késik, nem múlik!

Tovább

Magyar Gábor is emigrál

Búcsúposzt

magyargabor2.jpgRendhagyó írást teszünk most közzé: a blog egyik munkatársa búcsúzik a hazai közélettől. Magyar Gábor hétfőtől az Európai Bizottság tisztviselőjeként dolgozik, s e minőségében a jövőben nem nyilváníthat véleményt az itthoni viszonyainkról. 

Tovább

Újra lesz Hazafias Népfront – avagy beteljesülhet Kövér lidérces álma?

A történelmi időutazás folytatódik

kover.jpgFogadkozhatnak a törpepártok, hogy ők bizony nem fognak össze senkivel, aminek egyetlen következménye lehet: a demokratikus ellenzék a parlamenti helyek húsz százalékát sem fogja megszerezni. Ha nem jutnak egymással dűlőre, s külön indulnak, a közvélemény-kutatási eredmények alapján most legfeljebb ennyi néz ki nekik.

Tovább

Börtönshopping magyar módra

A kormány előterjesztése szerint élelmiszert sem lehet majd küldeni a fogvatartottaknak

bv.jpgTeljesen érthetetlen, miért fáj a kormánynak, ha az elítéltek csomagban élelmiszert kapnak. Egy törvénytervezet szerint ezt megtiltanák, miközben a napi élelmezési norma 420 forint plusz áfa. Miért baj, ha a rab néha jóllakik? Pedig bárki börtönbe kerülhet, s akkor igencsak visszaüt a keménykedés.

Tovább

Ha nincs jobb dolga, még Simicska is firkálhat a plakáthelyekre

A jogállamiság lebomlása alkalmat teremt az alapjogok fejlesztésére

simicskaplakat.jpgÜres veszprémi plakáthelyeken üzente meg Simicska Lajos a kormányfőnek, hogy mi róla a véleménye. Saját kezűleg pingálta fel hirdetőoszlopokra, hogy „Orbán egy geci”, de a rendőrség igazoltatta a vállalkozót, s ezzel véget vetett az akciónak. Pedig – bár ez biztosan sokaknak nem tetszik – Simicska csak a véleménynyilvánítási szabadságával élt.

Tovább

A sérelem bére – avagy miért nem tetszik a Kúriának az új Ptk.?

Karsai Dániel és Kiss Dániel ügyvédek vendégposztja

kuria.jpgÉrdekes jogintézmény került be az új polgári törvénykönyvbe még 2014-ben: ha valakinek a személyiségi jogait megsértik, sérelemdíjat követelhet, s ehhez nem is kell bizonyítania, hogy bármilyen tényleges hátrányt szenvedett el. A Kúria ezt másként gondolja, bár jogalkalmazóként nem írhatná felül a törvényt.

Tovább

Plakátháború: a hatalom már túllépett minden határon

Back in the USSR

plakatos.jpgAlaposan túllépik a hatáskörüket a kormányhivatalok, amikor magánszemély megrendelő által közzétett kormányellenes plakátokat távolíttatnak el – ez a hatályos jogszabályok alapján teljesen egyértelmű. Ennél már csak az a durvább, amikor a Jobbiknak az által megvásárolt plakáthelyekre kihelyezett saját politikai hirdetései miatt intézkednek. Ez cenzúra a javából.

Tovább

Biszku-ügy: hol rontotta el az ügyészség?

Könnyű beégni, ha a szakmaiságot felülírja a megfelelési vágy

biszku1.jpg
Kinek a hibája, hogy a Fidesz által az államszocialista időkben elkövetett bűnök kapcsán ígért elszámoltatás elmaradt? Hiába módosítottak az alaptörvényt, hiába fogadták el a lex Biszkut, még azt sem sikerült az ügyészségnek tiszáznia, hogy az egykori belügyminiszter milyen szerepet játszott az 56-os forradalom utáni megtorlásban. A párt láthatóan azóta sem tudta megemészteni a fiaskót. A főügyész továbbra is másokra hárítja a felelősséget.

Tovább

A korrupciót tizenkét év után ki tudja bizonyítani?

Parasztvakítás az elévülési idő hosszabbítása

korrupcio.jpgNagyvonalúan döntött a kormánypárti többség: ne költsünk milliárdokat egy népszavazásra, ami arról szólna, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége tizenkét év elteltével évüljön el. A parlament gyorsított eljárásban el is fogadta ezt. Már a kérdés felvetése is annak beismerése, hogy a jelenlegi rezsim haszonélvezőinek korrupcióját a rezsim nem üldözi, tehát olyan hosszú elévülési idő kell, ami lehetővé teszi a büntetőjogi felelősségre vonást a jogállamiság visszaállítása után. De mit lehet majd ennyi idő elteltével bizonyítani?

Tovább