Választás 2018: még mindig a süketek párbeszéde folyik

2017. december 17. - Magyar Ügyvéd

va_laszta_slogo.jpgMelyik politikai erő képviseli igazán az emberek érdekeit. A Fidesz? Amely 2014 után most sem árult el semmit a programjáról, viszont a saját holdudvarát gazdaggá tette? Vagy a széthúzó demokratikus ellenzék? Esetleg a néppárti szerepben tetszelgő Jobbik? Nem könnyű a választás…

Tovább

Tényleg kicsinálhatja a Fidesz a Jobbikot?

a_sz_1.jpgHonnan vették a számvevők, hogy a Jobbik 331 milliónyi tiltott párttámogatásban részesült? És honnan tudják, hogy tényleg a párt fizette a „Ti dolgoztok, ők lopnak” plakátkampányt, amelynek megrendelője egy magánszemély volt? De talán felesleges is efféle kérdéseket feszegetni, mert a lényeg az, hogy a Jobbikot a Fidesz ki akarja csinálni. És mikor jön a következő?

Tovább

Nyert a Helsinki Bizottság: nem postázhatók a nemzeti konzultációs kérdőívek

soroskonzulta_l1.jpgKár, hogy a postázás már lezárult, így hiába függesztette fel a konzultációs kérdőívek terjesztését a bíróság, a Helsinki Bizottság egyelőre csak erkölcsi győzelmet aratott. A Miniszterelnöki Kabinetirodával szemben indított személyiségi jogi perben ez azonban a jogvédők kezében fontos ütőkártya lehet, mert kiderülhet: hazudott a kormány, amikor a szervezetet azzal vádolta, hogy védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat.

Tovább

Mit jelent ma a bírói függetlenség a bírósági szervezeten belül?

Handó Tünde és a Kúria mondja meg, hogy merre hány méter

iustitia.jpgHiába semmisítette meg az Országos Bírósági Hivatal elnöke integritási szabályzatának néhány pontját az Alkotmánybíróság, Szájer József fideszes EP-képviselő felesége változatlanul csaknem teljhatalommal rendelkezik a bírósági szervezet felett. Bírák kinevezését, felmentését, áthelyezését kezdeményezheti, s vizsgálatot indíthat bírósági vezetők ellen. És ez így is maradt…

Tovább

A rettegés foka

A "Soros-tervvel" riogatás biztosan nem rémhírkeltés, csak szimpla hazudozás

sorosterv.jpgFeljelentést tesz a Jobbik rémhírterjesztés miatt a sorosozó kormánypárti politikusok ellen, de a hazudozás nem bűncselekmény. Volt már korábban is kísérlet erre, de az ügyészség 2016-ban lesöpörte a beadványt.

Tovább

Ha sok pénzért hazugságkampányt folytat a kormány, az sajnos nem bűncselekmény

soros1.jpgAz LMP feljelentette a kormányt, mert a nem létező Soros-tervről folytat jó sok pénzért nemzeti konzultációt, de az ügyészségről lepattant a beadvány. Kár, hogy a büntetőjog nem tud mit kezdeni azzal, ha a kabinet mindannyiunk adóforintjaiból számolatlanul költ hazugság- vagy gyűlöletkampányra.

Tovább

Vendéglőfoglalás: tényleg ez a civilek legjobb rendszerváltó ötlete?

vendeglo.jpgÉrdekes helyzet alakult ki pár napja egy budai étteremben: civil aktivisták megszállták a helyiséget, és ezzel átmenetileg lehetetlenné tették a vendéglátóhely rendeltetésszerű üzemeltetését. Nyilvánvaló, hogy kárt okoztak, de a rendőrség nem akart intézkedni, mondván, nem történt a hatáskörükbe tartozó jogellenes cselekmény. De akkor mi a jogi helyzet?

Tovább

A főbíró nem igazán védi meg a Kúria becsületét!

A végrehajtó hatalom immár nem csak szavakkal kívánja befolyásolni az igazságszolgáltatást

kormanyinfo.jpgAmikor Medgyessy Péter volt szocialista kormányfő beszólt a bíróságoknak, maga Áder János akkori fideszes frakcióvezető és Mádl Ferenc egykori köztársasági elnök emelte fel a szavát. Most egy miniszter kétségbe vonhatja a Kúria tisztességét, a miniszterelnök meg nyugodtan minősíthet botrányosnak ítéletet, s annak sincs következménye.

Tovább

Babakötvény határon túliaknak: ezzel nemigen vesznek új szavazókat

baba.jpgA környező országokban élő magyarok közül egymilliónyian kérték a kedvezményes honosítást, de a többségük túl van a negyvenen. Számukra aligha kecsegtető ajánlat, hogy anyasági támogatást kapnak, meg babakötvényt nyitnak az újszülöttjük javára. De akkor kiket akar megvenni az újabb ötlettel a Fidesz?

Tovább

Még 51 milliárd határvédelemre! Lehet, hogy palira vesznek minket?

mno.jpgAz eddigi 270 milliárd után az év végéig még 51 milliárdot biztosít a kormány a határvédelemre – derült ki a legutóbbi kormányinfón. Lázár János vagy pontatlanul fogalmazott, vagy valami nagyon nagy baj van, mert ennyi pénzt szabályosan elkölteni két hónap alatt biztosan nem lehet.

Tovább