Magyar Ügyvéd Blog

Van már lex Jobbik is: párt csak piaci áron hirdethet, de a kormány azt csinál, amit akar

2017. április 27. - Magyar Ügyvéd

lopnak.jpg

Pártok csak piaci áron hirdethetnek majd a közterületi plakáthelyeken, kampányidőszakban pedig a tarifát is nyilvánosságra kell hozni – nagyjából ez a lényege a Halász János és Kósa Lajos jegyezte, kedden benyújtott törvénymódosításnak. A kormány – és szatellit szervezete – változatlanul azt csinál, amit akar, mert az állami propagandára nem vonatkozik az új szabályozás, bár Kósa mást ígért. 

  • Hadjáratot indított Simicska Lajos hirdetőoszlopai ellen tavaly januárban a főváros, de pert vesztett.
  • A válasz: kitiltanák a városokból az összes hirdetőoszlopot. Ugyanakkor korlátozzák az óriásplakátok elhelyezését, ami tovább csökkenti Simicska szerepét a közterületi reklámpiacon és helyzetbe hozza a kormányhű szereplőket.
  • A Jobbik kampányt folytat Simicska meglévő plakáthelyein a kormány ellen, amelynek szlogenje: „Ti dolgoztok. Ők lopnak”.
  • A válasz: törvénymódosítást terjesztettek be, amely szerint pártok közterületi plakátokon csak a piaci tarifának megfelelő áron hirdethetnek. Nem tudni, ad-e Simicska a Jobbiknak árkedvezményt, de ha igen, az előterjesztés szerint az tiltott párttámogatás lenne.
  • Amikor viszont a kormány vagy mondjuk a CÖF rendel meg plakáthelyeket, szó nincs piaci tarifáról. Előbbi a piaci ár feletti áron öntheti a közpénzt a haverok hirdetési cégeibe, utóbbi a piaci ár alatt szerzett reklámfelületen folytathatja az ellenzéket lebohócozó politikai kampányát.
  • A javasolt szabályozás a pártok számára a politikai propagandatevékenységét kétségkívül drágábbá teheti, de ez az elmúlt nyolc évben felhizlalt Fideszt biztosan nem fogja földhöz vágni. A rezsim így készül a jövő évi választási kampányra. 

„Számos esetben felmerül annak a gyanúja, hogy milliárdosok és hozzájuk kapcsolódó pénzügyi csoportok befolyásolni akarják a demokratikus választási versenyt és torzítani akarják a választáson indulók esélyeit” – ezzel indokolja a fideszes Halász János és Kósa Lajos a pártok gazdálkodásáról szóló törvény módosítására irányuló, kedd este beterjesztett javaslatát. (Ez a jogszabály csak kétharmados többséggel módosítható, így a Fidesz egyedül nem sokra megy.) Kósa frakcióvezető alig pár órával korábban sajtótájékoztatón jelentette be: el kívánják érni, hogy politikai tömörülések a reklámhordozókat csak piaci áron vehessék igénybe.

A biztosítékot egyértelműen a Jobbik plakátkampánya csapta ki a kormányoldalon. „Ti dolgoztok. Ők lopnak. Ezért nincs pénz az oktatásra.” – olvasható például a Habony–Rogán-páros képével illusztrált plakáton, de többféle változat létezik, így van Mészáros–Orbán-plakát is.

A 444.hu szerint már hetekkel korábban lehetett hallani arról, hogy a Jobbik megállapodott Simicska Lajos hirdetőcégével, de hiába kérdezték a pártot, hogy milyen feltételekkel kötöttek szerződést, nem kaptak választ. A vállalkozó különben április elején azt nyilatkozta, hogy ő „nem bútorozott össze a Jobbikkal”, de minden szimpátiája az övék. Szóval még az is lehet, hogy a „lopós” kampányhoz kedvezményesen biztosított hirdetési felületet.

Ezt zárná ki Kósáék tervezete azzal, hogy párt érdekében „a piaci árnál alacsonyabb áron vagy ingyenesen elhelyezett plakátok által szerzett kedvezmény (a piaci ár és a ténylegesen megfizetett ár különbözete) jogellenesen szerzett vagyoni előnynek” minősülne. Az indokolás szerint ezzel megszűnhetne a burkolt pártfinanszírozás kockázata, s megakadályozhatnák, hogy pártok „korrupt módon finanszírozott üzleti vállalkozások lekötelezettjeivé” váljanak.

Kósa a sajtótájékoztatóján ennél konkrétabban fogalmazott: a javaslattal szerinte „a Jobbiknak is segíthetnek, hogy kiszabadulhassanak Simicska Lajos hálójából”. Ami az ő szájából elég különösen hangzik, hiszen a G-nap előtt nem voltak ennyire finnyásak, s alaposan feltételezhető, hogy a kormány, a Fidesz és a CÖF 2015-ig nem piaci áron hirdetett. A „korrupt módon finanszírozott üzleti vállalkozásnak” a kabinet ennél akár többet is fizethetett, míg a párt és szatellit szervezete akár jelentős kedvezményt kaphatott.

Mellesleg a pártok gazdálkodásáról szóló törvény eddig is elég egyértelműen fogalmazott: politikai szervezetnek „jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vagyoni hozzájárulást nem adhat”. A pénz mellett vagyoni hozzájárulás a dolog, illetve vagyoni értékű jog átruházása is. Az ingyenes vagy kedvezményes plakáthely pedig kétségkívül vagyoni előnyt jelent. Legfeljebb eddig ezzel senki nem foglalkozott.

Halász és Kósa képviselők ugyanakkor feltalálták a spanyolviaszt: kampányidőszakban politikai plakátot csak az a cég helyezhet ki, amely az árjegyzékét eljuttatja az Állami Számvevőszékhez, s pártok megbízását csak a közzétett tarifa szerint teljesítheti. A megvilágosodás még arra is kiterjedt, hogy jogszabályba foglalják az esélyegyenlőséget. Vagyis a jelölő szervezetek a köztéri hirdetési felületeken egyéni választókerületenként azonos feltételek mellett kampányolhatnak.

Azt nem tudni, hogy miért kellett erre eddig várni. Érdemes ezzel kapcsolatban emlékeztetni arra, hogy amikor az Orbán-kormány 2013-ban egyoldalúan megalkotta az új választási eljárási törvényt, abban rögzítették, hogy politikai hirdetést kizárólag olyan sajtótermék közölhet, amelynek tarifáit az Állami Számvevőszék nyilvántartásba vette. Akkor az ellenzék – és a Soros pénzelte „álcivilek” sora – felvetette, hogy a közterületi reklámok esetében is hasonló szabályozást kellene bevezetni.

Csakhogy ez a Fidesznek valamiért nem tetszett. Némi rosszindulattal azt feltételezhetnénk, hogy megint csak a „korrupt módon finanszírozott üzleti vállalkozásokra” kell gondolnunk. Amelyekkel nincs baj, míg a kormány barátai.

Simicska hirdetőoszlopai ellen tavaly januárban indított hadjáratot a főváros, s közülük elég sokat elbontottak, mondván a Mahir Cityposter nem tett eleget a szerződésben foglaltaknak. A cég ugyan pert nyert, de egy törvénymódosítással, illetve a végrehajtási rendeletével nagyjából ellehetetlenítik a Simicska-féle társaságot, mert kiirtanák Budapesten és más városokban a meglévő hirdetőoszlopokat. A még nem hatályos szabályozás szerint közterületen csak közművelődési célú hirdetőoszlop maradhatna. Az óriásplakátok méretét meg korlátoznák, szóval azok egy részét is le lehet majd bontani.

Ráadásul egy fontos dologról a két képviselő megfeledkezett. Kósa a sajtótájékoztatóján ugyan azt mondta, hogy az új szabályozás a kormány hirdetéseit is érinti, de erre a javaslat nem tér ki. Tehát a Fideszhez közeli új oligarcháknál továbbra is annyiért tehetik közzé az állami hirdetéseket – hiszen azokra az előterjesztés nem vonatkozik –, amennyiért akarják, így ezen a területen az átláthatóságra változatlanul nem számíthatunk.

Pedig nem kis pénzről van szó, mert nettó 10,7 milliárd forint értékű reklámszerződést kötött a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda csupán a 2016. november 1-je és 2017. február 28-a közötti időszakra az atlatszo.hu szerint. Ennek a jelentős részét biztosan közterületi hirdetésekre fordítják. Miként összességében több milliárdos nagyságrendű összeget költöttek a „Magyarország jobban teljesít”, az „Állítsuk meg Brüsszelt!” kampányra, a menekültek elleni plakátkampányra, illetve a kvótanépszavazásra is.

Még valami kimaradt az előterjesztésből. A Fidesznek nagyon fájt, amikor a Gyurcsány-kormány költött tízmilliárdokat kormányzati propagandára, ezért javasolták, hogy törvényben tiltsák meg a kormánynak és az állami vállalatoknak, hogy kampány idején népszerűsítsék a tevékenységüket.

Gulyás Gergely a Fidesz szakpolitikusaként 2013-ban a következőket nyilatkozta: felvetésük oka „a 2006-os választások előtt tapasztalt példátlan kormányzati gátlástalanság volt. Most ilyenre nem kell számítani”. Ezért nem is foglalkoztak az LMP előterjesztésével, amely az önfényező állami hirdetések lehetőségét teljesen kizárta volna. Így – bármit is mondott Gulyás Gergely –, a gátlástalanság mára csak még nagyobb lett.

Kérdéses, hogy most sikerül-e bármiben megegyezésre jutni. Ha a Fidesz csak simicskázik, és az agyament kormányzati propagandából nem vesz vissza, a törvényjavaslatból biztosan nem lesz semmi.

(Fotó: mno.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr4112458201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása