Magyar Ügyvéd Blog

Magyar György: Vegye le végre mindenki a pártsapkát, és keresse az összefogás lehetőségét

2018. március 13. - Magyar Ügyvéd

magyaru_jabb_3.jpgA tisztességes pártvezetőknek már 2017 nyarának a végéig meg kellett volna állapodniuk az együttműködés lehetséges formáiról, ha valóban kormányváltást akarnak – állítja Magyar György ügyvéd, a Somogy megyei 4-es számú választókerület MSZP és Párbeszéd civilek által is támogatott képviselőjelöltje.

Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes vadászik, ezt tudtuk, nem újdonság, legfeljebb annyi a kérdés, hogy rokonok, egy svéd vagy egy magyar vállalkozó finanszírozta-e az utat – vetette fel az ATV Egyenes beszéd című adásában hétfőn a műsorvezető, Rónai Egon. A műsor vendébe Magyar György ügyvéd, képviselőjelölt és Murányi András, a Zoom.hu hírigazgatója volt.

Addig sem beszélünk az Elios-ügyről, amíg a Semjén-féle vadászat a téma, mert az efféle kérdések elviszik a figyelmet más, sokkal fontosabb ügyekről – jelentette ki Magyar György. Murányi András szerint kár is erre több szót vesztegetni, mert Semjénnek le kellene mondani – amiben persze maga sem reménykedik –, s itt a történet vége.

A műsorvezető nem tartja kizártnak, hogy a kampány a továbbiakban is kamuügyekről szól majd, s példaként hozta fel Orbán Viktor gödöllői látogatását, ahol azt mondta: ha nyer az ellenzék, jönnek a migránsok és nem lesz nyugdíjemelés.

 

Orbán Viktor vasárnap a gödöllői tévének adott interjút, ahol baráti légkörben beszélhetett arról, mennyi pénzt költ a kormány a tanuszoda megépítésére, és rögtön be is lengethette, hogy utána szívesen felhúznának egy jégcsarnokot is a városban. Beszélt arról, hogy az elmúlt nyolc évben sikerült stabilizálniuk az ország helyzetét, amelyet most komoly veszély fenyeget: a bevándorlás. A miniszterelnök ezután maximális kampányüzemmódra kapcsolt, elmondta, hogy Brüsszel tízezer migránst akar ráerőltetni Magyarországra, ez pedig nem csak az ország biztonságát fenyegetné, hanem pénzügyi következményei is lennének. „Agyonnyomna minket ez a teher” – mondta, hozzátéve, vagy a nyugdíjakat emeli az ország, vagy a migránsokra költi a pénzt. 

Inkább arról kellett volna beszélnie – hangsúlyozta Magyar György –, hogy ha a Fidesz győz, a 3200-ból egy tanulmány szerint 2400 önkormányzat egyszerűen eltűnik, és akkor már nem is lesz hová ellátogatnia. Az ügyvéd látta az erről szóló dokumentumot, amely szerint sokkal olcsóbbá tehető a rendszer, ha a helyhatóságok helyett jönnek a kormány által vezérelt helytartóságok. S még hozzátette: talán Gödöllő körül is kerítést kellene építeni a nem létező migránsok feltartóztatása érdekében?

Murányi András úgy véli, a kormány nem akarja elengedni a korábbi témát, s változatlanul azt fújják, hogy nem akarunk bevándorlóország lenne, s az unió után nekimennek az ENSZ-nek is. Osztogatnak persze kisebb ajándékokat, például 12 ezer forintos gázár-visszatérítést – miközben ha a világpiaci árat fizettünk volna, mindenki jobban jár –, meg tízezer forintos Erzsébet-utalványt, miközben a demokratikus ellenzéknek nincs közös víziója az ország jövőjét illetően.

Rónai Egon az adásban hivatkozott Szél Bernadett LMP-s társelnökre is, aki szerint mindenkivel össze kell fogni. Magyar György álláspontja: tisztességes pártvezetőknek már 2017 nyarának a végéig meg kellett volna állapodniuk az együttműködés lehetséges formáiról, ha valóban kormányváltást akarnak.

 

Szél Bernadett levelet írt az MSZP-nek és a Jobbiknak, hogy üljenek le tárgyalni, különben az LMP sem egyeztet tovább. Az LMP miniszterelnök-jelöltje egy vasárnapi sajtótájékoztatóján közölte, hogy levélben fordult az MSZP és a Jobbik elnökéhez, amelyben azt szorgalmazta, hogy március 19-ig döntsenek arról, tárgyalnak-e egymással is a választási visszalépésekről. A politikus szerint ugyanis a kormányváltás csak a legszélesebb körű együttműködéssel jöhet létre. Úgy véli, nem folytathatók tovább a kétoldalú tárgyalások, amelyekben pártja az elmúlt két hétben részt vett, az LMP arra törekszik, hogy egy asztalhoz ültesse azokat, akik nélkül nem váltható le a jelenlegi kabinet. Szél Bernadett hozzátette: egyértelmű helyzetet kívánnak teremteni, az MSZP-nek és szövetségeseinek, valamint a Jobbiknak el kell döntenie, komolyan gondolja-e a kormányváltást. Az LMP csak abban az esetben hajlandó megfontolni a visszaléptetést más pártok jelöltjei javára, ha az adott választókerületekben a 106 jelöltet állító ellenzéki pártok és pártszövetségek mindegyike megegyezésre jut. Érdekes, hogy az LMP korábban bármilyen együttműködés gondolatát elvetette.

Kétségtelen, hogy a jelenlegi választási rendszer számos csapdát tartogat, hiszen rengeteg pénz múlik azon, hogy egy adott politikai szervezet önállóan hány jelöltet képes indítani – magyarázta a kialakult helyzetet Magyar György. És tényleg: adott esetben egyetlen indulótól függ, hogy a kampánytámogatás, 150, 300, 450 vagy 600 millió forint lesz, így a visszaléptetéseknek tényleg jelentős anyagi konzekvenciái vannak. Az ügyvéd egyébként úgy látja, a pártokban nem a választás előtti utolsó néhány hétben kellene keresnie a megyeegyezés lehetőségét, mert ez már késő lehet.

Murányi András rosszhiszemű megközelítése szerint az ellenzék egy részét a Fidesz tartja fenn, hogy megossza az erőket. A jóhiszeműbb megközelítése, hogy ezek a pártok valamilyen ideológia mentén saját brendet akarnak építeni, hogy 2022-ben vagy 2026-ban leváltsák a Fideszt, de addigra Orbánék végképp zsebre teszik az egész országot.

Azt Magyar György sem vitatja, hogy a pártoknak meg kell felelniük a választói akaratnak, de saját arculatuk felmutatására nem most van itt a megfelelő idő. Állítja, hogy olyan technikai koalíció megkötésére lenne szükség – ennek lényege, hogy az ellenzék minden körzetben csak egyetlen jelöltet indítson a Fidesszel szemben –, amely lehetővé teszi a mostani kormány leváltását. Utána a parlamentben – ha már közös akarattal helyreállítanák a jogállam alapvető intézményrendszerét – mindenki visszavehetné a pártsapkáját, s egy tisztességes versenyben megmérettethetnék magukat, ki a jobb.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr813736954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása