Magyar Ügyvéd Blog

Ha nőnek a tiszteletdíjak, ha nem, parlamenti képviselőnek lenni ma is buli

2018. május 04. - Magyar Ügyvéd

parlamentike_p.jpgAkár nő a képviselők fizetése, akár nem, ez ma az egyik legjobb állás Magyarországon: a nettó félmillióért elég havonta néhány napot az országgyűlési patkóban eltölteni. A választáson listás mandátumot nyert képviselők megbízólevelét egyébként pénteken adják át a Parlamentben.

Az eddigi bruttó 748 ezer forintról egymillió forintra nőhet a parlamenti képviselők alapilletménye. A nettó fizetés így ötszázezer forint helyett 648 ezer lehet – közölte a Blikk pár napja. Az alapilletményt legutóbb négy éve, szintén a ciklus elején emelték 236 ezer forintról 748 ezerre, viszont a költségtérítéseket megnyirbálták, s emiatt lehettek olyan képviselők, akik összességében akár rosszabbul is jártak.

„A képviselői bérek emelésére vonatkozó javaslat a sajtóban megjelentekkel szemben nincs napirenden” – cáfolt sietve az MTI-n keresztül a Fidesz. Azt persze nem tudni, hogy ez nem is következik majd be, hiszen 2014 óta jelentősen nőttek a hazai átlagkeresetek, s az országgyűlési hivatal hét-nyolcszáz dolgozója fizetésének átlagosan 45 százalékos emeléséről tavaly decemberben döntött az parlament.

De amúgy ma sem rossz buli képviselőnek lenni. A nettó félmilliós fizetésért ugyanis igen keveset kell dolgozni, mert ez a juttatás csak akkor kerül veszélybe, ha a képviselő az „Országgyűlés adott hónapban tartott ülésének, – több ülés esetén – üléseinek napirendi javaslatában feltüntetett szavazásainak több mint egynegyedén” nem vesz részt.

A megvonás azonban ekkor sem haladhatja meg a tiszteletdíj harmadát. Szóval több mint háromszázezret ebben az esetben is jóváírnak a bankszámlán. Ennyi pénz tehát a semmi munkáért is jár, s ilyen állást kevesen töltenek be ma Magyarországon. Aki részt vesz az üléseken, de kötözködik – például illetlen szavakat használ, molinókat feszít ki –, azt a házelnök javaslatára megbüntethetik, de a bírság mértéke alapvetően ebben az esetben sem lehet több a havi járandóság egyharmadánál.

„Ha a képviselő az Országgyűlés ülésén fizikai erőszakot alkalmazott, illetve közvetlen fizikai erőszakkal fenyegetett, arra hívott fel, vagy más kivezettetését akadályozta, az ülést vezető elnök javasolhatja a képviselő ülésnapról való kizárását, illetve (…) a képviselő jogainak gyakorlása felfüggeszthető, esedékes tiszteletdíja csökkenthető”. Ebben a kivételes esetben az érintett egyhavi tiszteletdíja is megvonható.

„A képviselő az eskütételétől a megbízatásának megszűnéséig havonta tiszteletdíjra jogosult, amelynek összege megegyezik a helyettes államtitkárnak a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott alapilletményéből, illetménykiegészítéséből, vezetői pótlékából álló illetményének összegével” – mondja ki az országgyűlésről szóló törvény.

Ez az a bizonyos bruttó 748 ezer, de a frakcióvezetők már miniszteri, a helyetteseik pedig – képviselőcsoportonként egy fő juthat ekkora fizetéshez, illetve 25 frakciótagként további még egy – államtitkári illetményre lehetnek jogosultak. Ez bruttó 1,1 millió, illetve 990 ezer forintot jelent. Azzal, hogy a Párbeszéd önálló frakciót alakíthat, legalább két ember anyagilag is biztosan jól jár.

Szintén államtitkári pénzt kapnak az országgyűlési jegyzők, a 15 parlamenti bizottság elnökei, míg a helyetteseiknek 897 ezer forint a járandósága. A legjobban fizetett ember persze természetesen a házelnök: neki miniszterelnöki fizetés jár, ami bruttó másfélmillió, s hozzájön még 225 ezer, vagyis a képviselői tiszteletdíj harminc százaléka, míg a helyettesei a miniszteri fizetést kapják.

De ezzel még nincs vége a dolognak, mert a honatyák lakóhelyüktől függően 2000-5500 kilométerre elegendő üzemanyagkártyát kapnak, s ezt az egyéni képviselők esetében a választókerület nagyságára figyelemmel tíz-ötven százalékkal megfejelik. A vidékiek emellett jogosultak az Országgyűlés Hivatala által biztosított budapesti lakás használatára, igaz, erre most havi 187 ezer a keret. Ebből azonban ma már csak egy igen szerény albérletre futja, hiszen a keretbe bele kellene férnie a közműdíjaknak is, így szinte biztos, hogy ha mást nem is, ezt az összeget módosítani fogják.

A képviselőknek mindemellett a választókerületükben – országos listán mandátumhoz jutott személyek esetében az általuk megjelölt településen – jár egy teljesen felszerelt iroda is, amelynek működési költségeit szintén közpénzből fedezik. Erre havonta a mostani szabályok szerint 374 ezer forint költhető.

A képviselőcsoportokat külön is támogatják. Havi hét és félmillió minden frakciónak jár, amit tagonként a kormánypártok esetében 224, az ellenzéki frakcióknál 299 ezer forinttal egészítenek ki. Így például a Párbeszéd, mint az új parlament legkisebb, mindössze ötfős képviselőcsoportja mintegy kilencmillióval – vagyis évente nagyjából százmillióval – gazdálkodhat majd. A Fidesz és a KDNP viszont együttesen több mint egymilliárdot zsebelhet be.

Végezetül – a teljesség igénye nélkül – próbáljuk meg hevenyészve összegezni, mennyibe is kerül ma minimálisan egy parlamenti képviselő. A tiszteletdíj bruttó 748 ezer – és tekintsünk el az ehhez kapcsolódó közterhektől, mert azok amúgy is a költségvetésbe folynak vissza –, a benzinkártyára budapesti lakos esetében is havi hetven-nyolcvanezer forintot kell feltölteni, s ehhez jön az iroda legfeljebb 374 ezer forintért. Ez alaphangon 1,2 millió minden hónapban, de ha a frakcióknak juttatott támogatásokat is figyelembe vesszük, kijöhet személyenként akár havi hárommillió.

De számoljunk a minimummal. Ez 199 képviselőre vetítve mindjárt csaknem évi hárommilliárd – ami azonban jóval több lehet, hiszen a „legolcsóbb” honatyával kalkuláltunk. S nem vettük figyelembe a parlamenti pártoknak juttatott állami támogatás sem, ami ennél is nagyobb összeget tesz ki. De senki nem mondta, hogy a demokrácia olcsó dolog…

Ugyanakkor az Országgyűlés költségvetési fejezetében 115 milliárdnyi kiadás szerepelt a tavalyi költségvetésben, s akit érdekel, az szemezgethet belőle. Annyit azonban elárulunk, hogy ebből hetvenmilliárdot az állami média támogatása tesz ki. Hogy ez miért itt jelenik meg, arra nemigen tudjuk a választ.

(Fotó: 24.hu)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr8113889244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása