Magyar Ügyvéd Blog

A Fidesz betiltotta a hajléktalanságot, de ezzel a saját alaptörvényével megy szembe

2018. október 14. - Magyar Ügyvéd

hajlektalanok.jpgAz állam és az önkormányzatok „törekszenek valamennyi hajlék nélkül élő személy számára szállást biztosítani” – írja elő az alaptörvény. De ez nem több, mint jogilag értelmezhetetlen ígérvény, viszont aki október 15-e után az utcán lakik, azt akár be is csukhatják.

„AZ EMBER sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait tiszteletben kell tartani. Védelmük az állam elsőrendű kötelezettsége” – olvasható betű szerint a fideszes alaptörvényben. Így az emberi méltóság is sérthetetlen, és senkit nem lehet embertelen, megalázó bánásmódnak kitenni.

Kivéve a hajléktalanokat, akiket eddig az alkotmány szerint csak „a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében” a közterület meghatározott részéről lehetett kitiltani. Október 15-től viszont már az alaptörvény azt mondja ki, hogy általában tilos az életvitelszerű közterületi tartózkodás.

Ez még akár rendjén is lenne, ha az állam kötelezettséget vállalna rá, hogy az emberi méltóságukat, illetve az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát nem sértő elhelyezést biztosít a számukra. Csakhogy mi van az alkotmányban? „Az emberhez méltó lakhatás feltételeinek a megteremtését, továbbá a közterület közcélú használatának védelmét az állam és a helyi önkormányzatok azzal is segítik, hogy törekszenek valamennyi hajlék nélkül élő személy számára szállást biztosítani” – olvasható a dokumentumban változatlanul érvényben maradó kitétel.

Szóval miközben generálisan megtiltják a hajléktalanok számára az életvitelszerű közterületen való tartózkodást, cserében mindössze egy ígérvénnyel tudnak előállni: törekszenek az elhelyezésükre. Ez azonban egy jogilag értelmezhetetlen kitétel, hiszen ebből kiindulva akár egy devizahiteles is hivatkozhatna arra, hogy ő törekedett az adósság törlesztésére, csakhogy nem járt sikerrel.

Félő, hogy az állam és az önkormányzatok sem járnak sikerrel, mert nincs elég férőhely a hajléktalanok emberi méltóságát és a megalázó bánásmód tilalmát nem sértő elhelyezésére. Az október 15-től hatályos miniszteri rendelet szerint ugyanis egy lakóhelyiségben szinte bármennyi embert be lehet zsúfolni, ha személyenként jut nekik három négyzetméter, s minden 25 főre legalább egy illemhely és zuhanyzó.

Tessék mondani, miként érvényesülhet ilyen feltételek mellett az emberi méltóság követelménye, illetve a megalázó bánásmód tilalma? Kétségtelen persze, hogy ezzel eleget tesznek az Alkotmánybíróság egy 2000-es – mára egyébként is érvénytelennek minősített – határozatában foglalt feltételeknek: a lakhatáshoz való jog nem alkotmányos alapjog, de az állam köteles az emberi lét alapvető feltételeiről gondoskodni, így az életet közvetlenül fenyegető veszélyhelyzet elhárítása érdekében szállást kell biztosítani.

A hétfőtől hatályos szabályozás ezen még elvileg túl is megy, mert nem csak az emberi életet közvetlenül veszélyeztető helyzetekben biztosítanak a hajléktalanoknak ellátást. Illetve az alaptörvény szerint nem ígérnek, csak törekszenek erre. Ha meg valaki nem kér az esetleg embertelen körülmények között működő tömegszállásokból, azt viszont megbüntetik, s a szankció a figyelmeztetéstől a közérdekű munkáig terjedhet.

Kész szerencse, hogy a hajléktalanokkal szemben helyszíni bírság és pénzbüntetés nem szabható ki, mert úgysem tudnák kifizetni. Akit viszont hat hónapon belül harmadszor érnek tetten közterületi lakhatáson, azt elzárással kell sújtani. Kérdéses, ebben az esetben az érintett nem jár-e jobban, mert talán még a sokat szapult hazai börtönviszonyok is emberségesebbek a hajléktalanszállókban uralkodó körülményeknél.

(Fotó: nepszava.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr1514300839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása