Magyar Ügyvéd Blog

Magyar György: A Jobbikot nem kell szeretni, de nélkülük nincs kormányváltás

2019. február 18. - Magyar Ügyvéd

magyarcivil.jpgA Mindenki Magyarországa Mozgalom – amelynek Magyar György is alapító és elnökségi tagja – azt tűzte ki célul, hogy az ellenzéki együttműködés kialakításában katalizátorként működjék közre. Az ügyvéd szerint a jelenlegi hatalmat csak úgy lehet megtörni, ha az ellenzék demokratikus keretek között visszaszerzi a jogalkotás lehetőségét, ehhez pedig – bár ezt a pártot nem kell szeretni – a Jobbikra is szükség van.

A Jobbik az ellenzék része, és nevezhetjük őket nácinak, aminek van is némi alapja, s mondhatunk rájuk sok más csúnyaságot, s annak is lehet alapja, de a realitás az, hogy nélkülük nincs politikai közélet – hangoztatta Magyar György ügyvéd az ATV Civil a pályán című műsorában szombaton. Minderről, s más kérdésekről – például a családvédelmi tervről vagy az MTA függetlenségéről – Benyó Rita újságíró, Böcskei Balázs politikai elemző és Dávid Ferenc közgazdász társaságában beszéltek a Fiala János vezette műsorban.

Az egyik legnagyobb vitát a balliberális ellenzék és a Jobbik közötti viszony váltotta ki. Gyurcsány Ferenc DK-elnök, az évértékelő beszédében ugyanis azt mondta: itt most nem számít, melyik politikai szereplő hogyan változott, hogy korábban mit mondott, mit hibázott. „Nem kívánom senkitől, hogy szeplőtelenül érkezzen a küzdelembe, vagy hogy ne tévedjen, ne hibázzon” – fogalmazott, de ha abban egyetértenek, hogy európai, demokratikus, polgári országot akarnak, akkor küzdjenek együtt ezért:

Magyar György álláspontja egyértelmű: a jelenlegi hatalmat csak úgy lehet megtörni, ha az ellenzék demokratikus keretek között visszaszerzi a jogalkotás lehetőségét, vagyis parlamenti többséghez jut. Ez szerinte nem azt jelenti, hogy a Jobbikkal szerelembe kell esni, s vele házasságra lépni, de mindenkinek meg kell értenie: nélkülük nem lehet leváltani a Fideszt.

Ha marad az ellenzék megosztottsága, a jelenlegi kormányzó pártot nem lehet leváltani – emelte ki Magyar György. Szerinte azonban a nem fideszesek között csak egy átmeneti időszakra szóló technikai együttműködés lehet a cél, s nem a különböző ideológiákról van szó. Az ügyvéd úgy gondolja, ezt meg kell értenie mindenkinek.

Csaknem mindegy, ki honnan jött, ha legalább a mostani kormány leváltásában egyetértenek, s amennyiben ez sikerül, utána tisztességes választásokon lehet majd megméretni, mely politikai szerveződéseknek nagyobb a támogatottsága – ez utóbbira Magyar György korábban egyébként már több alkalommal utalt. Nem lehet úgy csinálni – tette most hozzá –, mintha a Jobbik nem létezne.

A Márky-Zay Péter vezetésével megalakuló Mindenki Magyarországa Mozgalom – amelynek az ügyvéd is alapító és elnökségi tagja – azt tűzte ki célul, hogy az ellenzéki együttműködés kialakításában katalizátorként működjék közre. Arra a kérdésre, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester a Jobbik támogatottja volt, Magyar György kijelentette: az őszi önkormányzati választáson a helyi személyiségeknek óriási jelentősége van, és ha éppen egy, a település lakosságának körében népszerű jobbikos győzné le a fideszes jelöltet, azzal neki nincs baja. De ehhez el kell érni, hogy az ellenzék mindenütt csak egy jelöltet állítson a kormánypárttal szemben.

Arra a felvetésre, hogy vajon a Jobbik támogatói is hajlandók lennének-e adott esetben átszavazni mondjuk a DK jelöltjére, Magyar kijelentette: a Fidesszel nem szimpatizáló szavazók talán megértik, hogy külön voksolhatnak ideológiákról és külön a technikai együttműködésről. A mozgalom – amely országos hálózat kiépítésén is dolgozik – azt szeretné elérni, hogy ezt mindenki megértse.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom egyébként hivatalosan most vasárnap, Jégtörő Mátyás napján, tehát február 24-én mutatkozik be.

Az adást teljes terjedelmében itt és itt tekinthetik meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr3214633998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása