Magyar Ügyvéd Blog

Lesz előválasztás Ferencvárosban – négy nap áll majd rendelkezésre a szavazásra

2019. július 23. - Magyar Ügyvéd

9_varoshaza_wikimapia_org.jpgElőválasztás lesz Ferencvárosban, de annak érvényességét nem kötik részvételi küszöbhöz, viszont az indulni kívánó kerületi polgármesterjelölteknek legalább kétszáz támogató aláírást kell bemutatniuk. A helyi előválasztási bizottság élén Magyar György ügyvéd áll, aki a főpolgármester-jelölés kapcsán felállított Civil Választási Bizottságot is vezette.

Budapest IX. kerületében az ellenzéki pártok nem tudtak egyetlen jelölt személyéről megállapodni. Így kérdéses, hogy az MSZP-Párbeszéd, DK és a Momentum, valamint a Jobbik által támogatott egykori LMP-s, most független Jancsó Andrea vagy a Kétfarkú Kutya Párt, az LMP, illetve a Puzsér Róbert csapatának bizalmát élvező, korábban az Együtt színeiben politizáló Baranyi Krisztina induljon-e a ferencvárosi polgármesteri posztért.

A döntést a politikai szervezetek ezért a választókra bízzák, miközben Karácsony Gergely ellenzéki fővárosi főpolgármester-jelölt egy korábbi nyilatkozatában kijelentette: mindkettőjüket alkalmasnak tartja. Vagyis lesz előválasztás, amit augusztus 5-e és 8-a között tartanak. A ferencvárosi választók négy forgalmas közterületen felállított szavazósátorban nyilváníthatnak véleményt délelőtt tíz és este nyolc óra között.

A hétfőn született döntés szerint – a főpolgármesteri előválasztással szemben, ahol legalább ötvenezer résztvevő volt a feltétel – itt nem lesz efféle „érvényességi” küszöb. Az egyedüli feltétel, hogy a jelöltek előzetesen szerezzenek legalább kétszáz támogatót.

A verseny azok között dől el, akik ezek után felkerülnek a szavazólapra, s a rendelkezésükre álló négy nap alatt a legtöbb támogató voksot kapják a kerület csaknem hatvanezer lakosától. A győztes mögé minden ellenzéki jelölt és jelölő szervezet köteles beállni. Erre vonatkozóan értéknyilatkozatot írtak alá. Magyar György szerint az eredményt még augusztus 8-én este kihirdethetik.

Az ügyvéd mindezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a választás a demokrácia ünnepe, az előválasztás pedig annak előestéje lehet. Az efféle akciókra kevésbé alkalmasnak tűnő nyári időpont kapcsán – amikor az embereket a legkevésbé a politika érdekli – pedig azt emelte ki, hogy különös jelentősége van annak, ki képes több szavazót maga mögé állítani, és a választópolgárokat mozgósítani

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr6414976960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása