Magyar Ügyvéd Blog

Magyar György: Engem a TV2 cenzúrázott ki

2019. augusztus 28. - Magyar Ügyvéd

tv2.jpgAz állami televízió a „pártatlan” hírműsorába boldog nyugdíjasokat keres, akik örülnek a rezsiutalványnak. A kormány számára kellemetlen embereket – engem sem – évek óta nem szólaltattak meg, így nincs ebben semmi meglepetés. De hogy a TV2 egy jogi szakmai kérdés kapcsán tett nyilatkozatomat is kicenzúrázta, az már azért megdöbbentő.

„Szeretnénk, ha találnátok egy-két nyugdíjast, aki elmondaná”, hogy nagyon örülni fog a rezsiutalványnak, „hiszen ősztől jön a fűtési szezon és milyen jól fog jönni neki ez a pénz” – írta az MTVA egyik szerkesztője „NAGYON FONTOS BEDOLG (bedolgozói?) KÉRÉS!!!!!!!” tárgyú elektronikus levelében. Egy másik email szerint pedig méhészeket kell keresni, akik a számukra juttatott kormányzati támogatás kapcsán hálálkodnának.

Erről Gulyás Márton civil aktivista a Partizán címet viselő videoblogján tudósított kedden. Nagy meglepetés persze nincs ebben, hiszen az állami televízió a hatalom számára kellemetlen híreket eddig sem közölt. Inkább fújja a hivatalos propagandát – lásd a mára nem létező menekültügyet vagy a függetlenségünket állítólag veszélyeztető Brüsszel elleni kirohanásokat, most meg az évekkel ezelőtt megszűnt SZDSZ befolyását az önkormányzati választásokra –, de ezúttal írásba kaptuk, miként működik az úgynevezett „közmédia”.

A médiatörvény szerint a közszolgálati médiaszolgáltatás célja „a kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás”. A Médiahatóság dolga pedig, hogy eljárjon „a kötelezett szolgáltató számára megállapított egyes kötelezettségek teljesítésével, illetve megszegésével összefüggésben”. Most akkor el fog járni?

De a pártfegyelem maradéktalanul érvényesül a TV2-nél is, s talán szót sem vesztegettem volna a saját esetemre, ha nincs ez a két kiszivárgott email. Most azt gondolom azonban, érdemes figyelmeztetni arra, hogy nemcsak politikai szempontból érzékeny információkat tartanak vissza, esetleg hamisítanak meg, hanem a cenzúra kifejezetten jogi szakmai kérdések esetén is érvényesül.

Történt ugyanis, hogy valaki az autója tetején utaztatott két gyermeket Szigetmonostoron, amelyről az interneten felvételt is közzétettek. Ennek kapcsán keresett meg a TV2 stábja augusztus 19-én – a szabadságom idején – a Balaton mellett. A jogi álláspontomról kérdeztek, és természetesen álltam a rendelkezésükre.

Amúgy nem volt nehéz dolgom, mert a Btk. egyértelműen rendelkezik: aki „a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton (...) más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. A tényállás tehát egyértelmű, mert autó tetején senkit nem lehet szállítani, s aki ezt megteszi, megszegi a közlekedési szabályokat, és ezzel mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, hiszen az utasok egy hirtelen fékezésnél vagy irányváltoztatáskor könnyen leeshetnek, amit szinte bizonyosan nem úsznak meg sérülés nélkül.

Nagyjából ennyit nyilatkoztam a TV2-nek is, majd este a Tények című műsort nézve nem kis meglepetéssel tapasztaltam, hogy ugyanebben az ügyben telefonon megkérdezték egy ügyvéd kollegámat is, akinek csak a képét tették közzé, tehát őt nem keresték személyesen. Nincs azzal nekem semmi bajom, ha egy vélelmezett bűncselekmény minősítése tárgyában nem engem hívnak, hiszen nagyjából tízezren vagyunk a pályán, és a szerkesztői szabadság része, hogy közülünk azt szólaltatnak meg, akit akarnak.

Csakhogy most hülyét csináltak egy stábból, amelynek tagjai feleslegesen utazgattak, hogy megszólaltassanak, és hülyét csináltak belőlem is, mert munkaszüneti napon, a vidéken töltött szabadságom idején lopták feleslegesen az időmet. Ennél már az is jobb lenne, ha levélben vagy bármilyen más módon tájékoztatná a TV2 is a munkatársait arról, hogy kit és milyen kérdésben szabad keresni. Ha tudják, hogy a csatornánál persona non grata vagyok, mindannyian elkerüljük ezt a blamázst.

Mellesleg a TV2 nem egyszer bonyolódott hírhamisítási botrányba. Például nem számolt be kiegyensúlyozottan a 2018 szeptemberében elfogadott Sargentini-jelentésről, a Médiatanács pedig tévesen ítélte meg, hogy a híradás megfelelt a szabályoknak – mondta ki januárban a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság.

Botrányos történetek szivárogtak ki az egyik budapesti szeretetotthonból – adta hírül elsőként a TV2. Az itt dolgozó egyik lelkész több alkalmazottat is zaklathatott, az érintettek azonban nem mertek lépni az ügyben – legalábbis ezt állította egy névtelen férfi. A lelkész ugyanis az a Donáth László, aki 16 éven keresztül volt az MSZP országgyűlési képviselője és még ma is nagy befolyással bír – hangzott el a Tények adásában.

Néhány hete azonban az egyik dolgozó szembeszállt az egykori politikussal és feljelentette. Donáth László egyébként a Momentum EP-képviselőjének, Donáth Annának az édesapja – jegyezték meg, ami persze a történet szempontjából teljesen közömbös. A dolog egyetlen szépséghibája: a zaklatással vádolt embert meg sem próbálták keresni, az ugyanis nyilván nem fért volna bele a képbe.

Mindezek ellenére továbbra is szívesen állok valamennyi médium rendelkezésére, mert a pártatlan és tárgyilagos tájékoztatást változatlanul fontosnak tartom. Akkor is, ha nem kerülök adásba. Az már nem az én szégyenem.

Magyar György

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr5015028186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása