Magyar Ügyvéd Blog

A stílus maga az ember – de akkor mit gondoljunk Tarlós Istvánról?

2019. szeptember 26. - Magyar Ügyvéd

tarlo_s.jpgSokak és sokszor hivatkoztak már Georges-Louis Leclerc de Buffon francia természettudós 1753-as akadémiai székfoglalóján elhangzott beszédének részletére: a stílus maga az ember. Ha ezt elfogadjuk, mit gondoljunk Tarlós István főpolgármesterről, aki egyik politikai ellenfelét azzal fenyegette, hogy leveri a szemüvegét, mást tehetségtelennek minősített, egy újságírónak meg az értelmi képességeit vonta kétségbe? A történetet még folytatjuk.

„Ne ravaszkodj, mert leverem a szemüvegedet, és rá is ugrok!”utasította helyre Tarlós István III. kerületi polgármesterként Szénási Jánost az óbudai önkormányzat rendkívüli ülésén 2006 augusztusában. Az akkor már főpolgármester-jelölt egy hangfelvétel szerint többek között tuloknak és sunyinak titulálta az MDF-es politikust, és azt állította, hogy az MDF-ben magukat erotikusan exponáló férfimanökenek tevékenykednek.

„Nagyon szeretnék egy éles, élő, Demszky–Tarlós-vitát, ha a főpolgármester úr ezt elutasítja, és 16 év után Budapest főpolgármestere egy kerületi polgármesterrel (...) nem mer kiállni vitázni, kénytelen vagyok gyávának nevezni – ezt nyilatkozta Tarlós 2006 szeptemberében. Azt is mondta, hogy „kezd komédiába fulladni” az általa kezdeményezett vitáról szóló vita. Most viszont maga nem hajlandó a másik fél, Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölttel vitázni, mert a vitáról való vitát méltatlannak és álságosnak tartja.

Tarlós 2011 júniusában a fővárosi közgyűlésben kijelentette: az MSZP-s Horváth Csaba bizonyára gyerekkorától fogva kisebbségi komplexusban szenved. Közölte: Horváth Csaba azután, hogy egy ciklus után megbukott kerületi polgármesterként, nem töltötte ki a ciklusát főpolgármester-helyettesként és „itt hagyta ezt a trágyadombot”, lehetne szerényebb, s az általa felvetett kérdéseket – a Trafó, az Operettszínház és a Városliget egy részének állami tulajdonba adása kapcsán kifejtett aggályait – „neoprimitív ostobaságnak” nevezte.

„Ezt általában 90-es IQ felett meg szokták érteni. Hogy ön nem értette meg, az legfeljebb a kialvatlanságával hozható összefüggésbe” – ilyen és ezekhez hasonló válaszokat adott 2012 októberében Tarlós István Kálmán Olga kérdéseire az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A többször visszatérő kérdés egyébként arra vonatkozott, miért szavazott egy költségvetési kérdésben a főpolgármester a Fidesz-frakcióval szemben, csakhogy Tarlós erre nem adott elfogadható magyarázatot. Viszont megsértődött, bár utóbb elnézést kért Kálmán Olgától, mint nőtől, de nem, mint riportertől.

Tarlós István szerint „nem természetes és visszataszító” a Budapest Pride, és attól tart, hogy az „nem méltó az Andrássy út történelmi környezetéhez” – ezt 2015 júniusában nyilatkozta. Mint mondta, nem egészen érti, mire jó a felvonulás. Igaz, hozzátette, mindez kizárólag a személyes véleménye, de kérdéses, ezt tekinthetjük-e az „írói munkássága” részeként.

Tarlós István főpolgármester provokációnak minősítette azt a szocialista kezdeményezést 2016 szeptemberében, amelyben egy közgyűlési vitanap lebonyolítását kérték az elmúlt tíz év visszásságainak kibeszélésére. A szocialista Horváth Csaba napirend előtti kezdeményezésére reagálva Tarlós kijelentette: személyes véleménye szerint Horváth a politikusoknak ahhoz a szűk rétegéhez tartozik, akik azt gondolják, hogy az ellenzék egyetlen dolga az „ostoba cirkuszok” tartása. Álláspontja: az ellenzéki képviselő ne akarjon olyan vitanapot rendezni, ahol megpróbálják összemosni „a maguk disznóságait” az utóbbi hat évben történtekkel.

„Én nem szeretem magát és nem is tartom tehetséges politikusnak” minősítette Tarlós Gy. Németh Erzsébetet 2017 februárjában. Akkor mellesleg az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a 4-es metró beruházásáról szóló jelentéséról vitatkoztak, de a főpolgármesternek ennek kapcsán is az jutott eszébe, hogy nem kedveli a DK-s ellenzéki képviselőt. De legalább annyival árnyalta a képet, hogy hozzátette: „a magam részéről sosem gondoltam azt, és most sem feltételezem, hogy magának bármi törvénytelenségben személy szerint része lenne”.

Tarlós István a tavalyi fővárosi tüntetésekről meg úgy nyilatkozott, nem érti, hogyan lehet a nagyrészt a rabszolgatörvény miatti demonstrációkat békésnek nevezni, hiszen feltehetően politikusok által felheccelt emberek randalíroztak az utcán, és „brutális, durva, keresztényellenes” megmozdulásaik, beszólásaik voltak. „Én azt hiszem, hogy ez a paródiához elég, a buktatáshoz nevetségesen kevés” – mondta. Mintha nem emlékezne rá, milyen is az, amikor a felheccelt tömeg 2006 őszén valóban brutális és durva módon lépett fel.

(Fotó: index.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr7215172182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása