Magyar Ügyvéd Blog

A stílus maga az ember – Tarlós István az önkormányzati választási kampány idején sem fogta vissza magát

2019. szeptember 27. - Magyar Ügyvéd

terlo_s_megafon.jpg„Láthatatlan, kivénhedt SZDSZ-es erőket”, meg Gyurcsány Ferencet vizionálja Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt mögött Tarló István jelenlegi városvezető. S amikor megszólal, nem fukarkodik a jelzőkkel: az ellenzék önkormányzati kampánya felforgatási kísérlet, Karácsony soha nem mond igazat, s egyébként is „hazudós, tutyimutyi, tétova, mamakedvence”, aki ráadásul negatív kampányt folytat. És Tarlós? De lássunk a főpolgármestertől néhány sajátos idézetet.

„Az ellenzéki oldalon teljesen megszűnt az egyes jelöltek önállósága, és azok a bukott kormányfő bábuivá váltak; képtelenek lennének önállóan vezetni a várost. Az ellenzéki jelöltek ’önállóságáról’ elég annyit észrevenni, hogy Kálmán Olgát simán letiltotta egy nyilatkozatról Gyurcsány egyik beosztottja, Karácsony pedig száz százalékban bízik abban a Gyurcsányban, aki épp most takarította fel vele a mosdót. Rólam nehéz hasonlókat elmondani” – mondta Tarlós idén júniusban.

„Én nyugalmat akarok, és megvédem a várost. Karácsony Gergely (Gyurcsány nyomán) tüntetést, forradalmat”, szakadatlan háborúskodást ígér. Ráerőltetné a városlakókra a feszültséget, mert Karácsony gerillaharcról álmodik – idén július 8-án a Magyar Nemzetben közzétett nyílt levelében ezt írta Tarlós. Szerinte Karácsony azt szeretné elérni, hogy itt ne egy Karácsony–Tarlós-meccs legyen, hanem inkább egyéb, gerjesztett indulatok farvizén sikerüljön révbe érnie. „Kereken kimondom – fogalmazott –, az ilyesmi egyáltalán nem idegen Gergely természetétől. Nem a maga erejére támaszkodva igyekszik megélni. Mindennap fel akarja szabadítani a szerinte rabigában sínylődő fővárosiakat. Az a rögeszméje, hogy a főpolgármester-választás egy szabadságharc”.

Karácsony nem is beszél Budapest tényleges problémáiról – véli Tarlós –, mert valószínűleg mélységében nem is ismeri azokat. A lényeg, hogy Gyurcsány irányíthassa. „Gyurcsány Ferenc mindenáron vissza akarja szerezni a hatalmat, ha nem is formálisan, de úgy, mint mondjuk Teng Hsziao-ping”. A történetnek a főpolgármester szerint ez a lényege, a „többi halandzsa”.

Régebben a főpolgármester-választás komoly dolog volt, a mostani helyzet furcsa – így értékelte Tarlós István július végén az M1-en, hogy milyen ellenzéki jelöltek bukkannak fel az önkormányzati választás előtt Budapesten. Három kihívója van: Berki Krisztián, Karácsony Gergely és Puzsér Róbert. Tarlós szerint a főpolgármesteri munka felkészültséget kíván, de az ellenzéki jelölteknek semmiféle rálátása nincs Budapest egészére.

„Ez a kampány tulajdonképpen nem is kampány, hanem egy felforgatás, egy destabilizációs kísérlet. (...). Itt amiről szó van, az a suta kormánybuktatási szimuláció, aminek semmi értelme nincs” – ezt fogalmazta meg Tarlós idén augusztusban. A főpolgármester szerint az ellenzék keresett egy gyenge embert, Karácsony Gergelyt, aki amellett, hogy nem egy igazán erős jellem, de még alkalmatlan is a város vezetésére. Tarlós szerint a Karácsony-projekt mögött nem jelöltek, s nem is Karácsony Gergely áll, hanem „láthatatlan, kivénhedt SZDSZ-es erők”.

Szeptember elején azt állította Tarlós, hogy negatív kampánnyal indított Karácsony Gergely. Szerinte „hogy az ördögbe számolna be eredményekről, amikor nincsenek eredményei”. Tarlós azzal folytatta, hogy Karácsony „nagyon sűrűn nem mond igazat”, nem ismeri a fővárost, az önkormányzatra vonatkozó törvényeket, magát az önkormányzati rendszert, a problémákat sem, „és nem ismeri a várost, ő maga sem budapesti”. Ez a főpolgármester szerint bizonyára nem negatív kampány.

„Puzsér Róbertnek olyan a stílusa, amilyen, de amikor azt mondja, hogy Karácsony Gergely pont annyiszor hazudik, ahányszor megszólal, akkor nem nagyon téved”nyilatkozta a Magyar Nemzet szeptember 14-i számában Tarlós István annak kapcsán, hogy a baloldal főpolgármester-jelöltje azt állítja, csak kifogásokat keres, hogy ne kelljen kettejüknek vitázni. „Karácsony tutyimutyi, tétova mamakedvence”, aki soha nem oldott meg semmit – jegyezte meg a főpolgármester, aki szerint elég csak azt megnézni, mit művel a vita kapcsán Zugló polgármestere.

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt sorozatban olyan teljesen betarthatatlan, működést érintő ígéreteket tesz, amelyekre nincs fővárosi forrás vagy megvalósításukra főpolgármesterként nem lenne kompetenciája, mozgástere – mondta Tarlós István főpolgármester szeptember 23-án a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hozzátette: Karácsony Gergely egyáltalán nem ismeri a költségvetést. Nyilván ez sem negatív kampány.

Alighanem Tarlós kampányszereplésének mélypontja szeptember 13-án volt, amikor a Margitszigeten tartott sajtótájékoztatót, ahol egy megafonnal a kezében lépett oda az eseményen megjelent Tordai Bencéhez, a Párbeszéd parlamenti képviselőjéhez, és pár centire tőle azt ordította: „A választáson jól meg fogom verni a hazudós, tutyimutyi, tétova, mamakedvence főnökét”.

Aztán odafordult a sajtó munkatársaihoz és közölte: legyenek szívesek méltányolni, hogy ezzel az „egyszálbél emberrel” milyen türelmesen bánik, miközben ő odajött őt közterületen zaklatni. Csakhogy Tordai csendben álldogált, és várta az alkalmat, hogy majd a sajtótájékoztató után átadja Karácsony Gergely levelét, amely a főpolgármesteri vitáról szólt.

A sajtótájékoztatót végül úgy kezdte meg, hogy bocsánatot kért az újságíróktól, ugyanis szerinte „elég furcsa világot élünk – a szellemi fogyatékosokat el kell viselni és türelmesnek kell lenni velük. Nem tudom, hol látják itt Karácsony urat, elküldött maga helyett egy közismert bolondot, aki itt elszórakoztatott minket”.

Az olvasókat kímélendő nem törekedtünk teljességre, mert lett volna még mit idézni a főpolgármestertől. De mindezek alapján is vélelmezhető: nem Tarlós István személyes hangulatától függ, hogy lesz-e főpolgármester-jelölti vita, hanem attól, hogy a Fidesz kommunikációs stratégiái által az Indexhez eljutó hírek szerint szigorúan el van tiltva ettől. Az a legjobb – vélik –, ha Tarlós távol tartja magát egy ilyen eseménytől, sőt bármilyen vitahelyzettől. Alighanem igazuk van, mert a végén Tarlós még leverné Karácsony szemüvegét is, és mindjárt ráugrana.

(Fotó: nepszava.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr2115174836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása