Magyar Ügyvéd Blog

A szociálisták 350 milliárddal több pénzt hagynának az önkormányzatok zsebében

2019. október 17. - Magyar Ügyvéd

telepu_le_sfinanszi_roza_s.jpgA helyhatóságok „autonómiájának az az alapja, hogy a helyi közösségnek jogában áll eldönteni, hogy a helyben megtermelt javakat – legalább részben – mire kívánják fordítani”. Ezért „elengedhetetlen az önkormányzatok pénzügyi mozgásterének bővítése úgy, hogy a kormány által a településen élőktől központilag elvont adókból a jelenleginél nagyobb hányad maradjon a helyi szükségletek kielégítésére” – ezt javasolja az MSZP. De mit szól ehhez Orbán?

„A Budapesten élők érdekében készen állunk az együttműködésre”mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap este a pártja térvesztésével végződő önkormányzati választás után. Karácsony Gergely pedig új alapokra akarja helyezni Budapest és a kormány viszonyát. Találkozót kér majd Orbántól, mert úgy gondolja, hogy a főpolgármesternek kötelessége keresni a kormánnyal az együttműködés lehetőségét.

Ezek hangzatos kijelentések, de kérdés, hogy a kormány miként viszonyul majd a magyarországi önkormányzati rendszerhez. Amelyben a politikai erőviszonyok alapvetően nem alakultak át, de Budapest 14 kerületében és tíz megyeszékhelyen – valamint számos más városban is – az ellenzék polgármesterjelöltje győzött, a fővárost pedig elveszítették.

A nagy falat persze Budapest, ahol a kormányoldal látványosan nagyot bukott – Tarlós István után ellenzéki lesz a városvezető, s a Fidesz a közgyűlésben is kisebbsége szorult –, és a szinte senki által nem várt eredmény nem maradhat következmények nélkül. Például valóban érdemes lehet vitát kezdeményezni az önkormányzati rendszer finanszírozása kapcsán, hogy a településeket a regnáló hatalom ne tarthassa rövid pórázon.

A szocialista parlamenti képviselők egyébként még jóval a helyhatósági választások előtt nyújtottak be törvénymódosítást a helyi önkormányzatok – és nem csak a főváros – pénzügyi függetlenségének helyreállítása szolgáló egyes központi költségvetésről szóló törvények módosításáról címmel. És az előterjesztésben nem kis tételek szerepelnek. A szokatlanul piszkos kampány hevében erre azonban nem figyelt fel senki.

Az ellenzék egyik javaslata szerint vissza kellene adni a településeknek az állandó lakosok által befizetett személyi jövedelemadó (szja) nyolc százalékát. A rendszerváltozás küszöbén a helyhatóságokat a helyi szja 100, majd 50, később 40 százaléka illette meg, bár igaz, utóbb ebből a 40-ből is 32-t a hatalom újraosztott.

A 2012. évi költségvetési törvény viszont már csak azt tartalmazta, hogy „a települési önkormányzatot az állandó lakóhely szerint az adózók által 2010. évre bevallott – a NAV által a települési önkormányzat közigazgatási területére kimutatott – személyi jövedelemadó 8 %-a illeti meg”. Egy évvel később a 2013. évi költségvetési törvény már ezt sem írta elő. Abban átengedett bevételként csupán a gépjárműadó 40 százaléka szerepelt. Ami mellesleg egy esztendővel korábban még 100 százalék volt.

Ezen a rendszeren változtatna az ellenzék, mert a javaslat szerint a települési önkormányzatot illetné meg már az idén is „az állandó lakóhely szerint az adózók által 2017. évre bevallott – a NAV által a település közigazgatási területére kimutatott – személyi jövedelemadó 10 %-a”. Ez meglehetősen nagy összeg, mert a KSH adatbázisa szerint az szja-bevételt erre az esztendőre 2 ezer 361 milliárd forintra tervezték, és ennek a 10 százaléka 236 milliárd. Ugyanakkor az önkormányzatok állami támogatása összességében 700 milliárd körül van.

Lenyúlta az állam a gépjárműadó egy részét is, bár ez nem nagy pénz: idén 47 milliárd. Ennek azonban a korábbi 100-szal szemben csak 40 százaléka – nem egészen 19 milliárd – marad helyben. Az MSZP e tekintetben is visszaállítaná a korábbi szabályozást, amellyel a települések nyernének csaknem további 30 milliárdot.

Az előterjesztésben van egy további javaslat is: a „NAV által 2019. január 1-jétől beszedett illetékbevételek 50 %-a központi költségvetést, 50 %-a pedig a fővárosi, a megyei, illetve a megyei jogú városi önkormányzatokat illeti meg”. Ez 192 milliárdos tétel, ami az önkormányzati szférának további 96 milliárdos többletforrást jelentene.

De mit szól mindehhez az „együttműködési készségét” hangoztató Orbán? Hajlandó-e a településektől korábban elvont pénzből 350 milliárdot visszaadni?

(Fotó: feol.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr9015229398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása