Magyar Ügyvéd Blog

Almával alázta Németh Szilárd a mentősöket – Szabó Tímea nem hagyta szó nélkül

2020. május 17. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2020-05-17_14_09_33.pngTíz rekesznyi almával fejezte ki „elismerését” a napokban a koronavírus-járvány idején is becsülettel szolgáló csepeli mentősöknek a fideszes Németh Szilárd. Ehelyett vihetett volna védőfelszerelést is az egészségügyben dolgozóknak. Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti képviselője ezt nem hagyta szó nélkül, és szombaton törvényjavaslatot nyújtott be, amely szerint fizetésemelés helyett az államtitkárok erőfeszítéseit is egy-egy láda almával kellene elismernie a kormánynak.

Személyesen fejezte ki a csepeli mentősöknek köszönetét, tiszteletét és elismerését Németh Szilárd. A honvédelmi minisztérium államtitkára az eseményről természetesen beszámolt a Facebook-oldalán, s kilenc képet és egy videót is közzétett arról, amint a felsorakoztatott mentősöket biztosította arról, hogy a kormányra és személyesen rá mindig számíthatnak. Majd ezt bizonyítandó átadott nekik tíz rekesz almát.

Ez a „nemes gesztus” kiverte a biztosítékot a párbeszédes Szabó Tímeánál, aki szombaton „Köszönet, tisztelet és elismerés” címmel törvényjavaslatot nyújtott be. A hirtelen felindulás nyilvánvaló előzménye, hogy a válsághelyzet ellenére a parlamenti képviselők igencsak jól jártak idén, de náluk is szerencsésebbek az államtitkárok. A képviselők illetménye ugyanis 11,4 százalékkal emelkedett, egyes államtitkárok fizetése viszont 35 százalékkal.

Annak a tisztségviselőnek ugyanis, aki csak államtitkári posztot tölt be az állami vezetésben, bruttó 1 296 300 forintról 1 750 000 forintra ugrott a fizetése. Vannak azokban olyan államtitkárok, akik egyben parlamenti képviselők is. Ők nem voltak ilyen szerencsések, mivel nekik „csak” a képviselői alapbér emelkedésével kell beérniük. Ez 997 ezer forintról 1 103 400 forintra nőtt márciustól, és mellé változatlan összegű államtitkári fizetést vehetnek fel, vagyis bruttó 1 296 300 forintot. A havi összkeresetük így 2 399 700 forintra emelkedett márciustól.

Ehhez képest Németh Szilárd minden bizonnyal nemes gesztusnak szánt adománya – a tíz ládányi alma – leginkább a mentősök megalázására alkalmas, akiknek az átlagfizetése 2018-ban 316 ezer forint volt. Hát ez elég messze van az 1,7 milliótól, s még messzebb a csaknem 2,4 milliótól.

Szabó Tímea törvénymódosításának indokolása szerint a megbecsülésnek ezt a rendhagyó formáját az élet más területeire, leginkább a kormánypárti képviselők, államtitkárok és kormánytagok megbecsülésére is alkalmazni kellene. Első lépésként javasolja, hogy az államtitkároknak nyújtott 35 százalékos béremelést csoportosítsák át az egészségügyi dolgozók béremelésére.

„Az államtitkároknak viszont a kormány – a legmagasabb megbecsülésé jeléül, vagy ahogyan Németh Szilárd fogalmazott: »Köszönet, tisztelet és elismerés« gyanánt – egy-egy láda almát legyen köteles biztosítani. A törvény például szolgálhat későbbi hasonló elismerés meghonosítására, elsősorban a kormánytagok és munkatársaik munkájának legmagasabb szintű elismerésére” – véli a párbeszédes képviselő.

Itt valami átkozottul nagy baj van: a járvány miatt példátlan mértékben nőtt a munkanélküliség, miközben a kormány elengedi az állástalanok kezét. Nyomozást kezdeményeztek a Pesti úti idősek otthonában történt halálesetek miatt, s a hatalom képtelen elismerni, nagyot hibáztak azzal, hogy a vírustesztek elvégzése nélkül engedtek vissza gondozottakat a kórházakból. Arra bezzeg jut energia, hogy rendőrök hajnalban vegzáljanak és rabosítsanak másként gondolkodókat, s az ügyészségnek kellett tennie a dolgát, hiszen nem történt bűncselekmény.

Máig nincs érdemi válasz arra sem, miért kellett a húsvéti ünnepek alatt 36 ezer kórházi ágyat kiüríteni, bár az elkapkodott intézkedésnek halálos áldozatai is lehetnek. Ehhez képest szinte lényegtelen kérdés, miként fordulhatott elő, hogy tömegesen vásároltak olyan légzést segítő berendezéseket, amelyek alkalmatlanok az intenzív ellátásra szoruló betegek életének megmentésére. És hol vannak az államilag beszerzett védőmaszkok – ezeket tonnaszám vették –, amelyekből az alapellátást végző egészségügyi személyzetnek szinte semmi nem jutott?

Cserében van viszont tíz rekesznyi alma a csepeli mentősöknek. Németh Szilárd és párttársai legalább szégyellik magukat?

(Fotó: Németh Szilárd/Facebook)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr1815703356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása