Magyar Ügyvéd Blog

A saját alaptörvényével megy szembe a Fidesz, amikor kifosztja az önkormányzatokat

2020. június 12. - Magyar Ügyvéd

alapto_rve_ny1.jpgÚgy tűnik, a kormány végképp el kívánja lehetetleníteni az egész önkormányzati rendszert. Ha ez a szándék, a kétharmad birtokában megteheti, de akkor ne tessenek szégyenlősködni, hanem bátran mondják ki: Magyarországon minden hatalom a Fideszé!

Az önkormányzati rendszer finanszírozása kapcsán évtizedek óta áldatlan vita folyik: miközben a településeknek kötelező feladatok sorát kell ellátnia, azokhoz az állam szinte soha nem biztosított megfelelő forrásokat. Emiatt is duzzadt ezermilliárd forintot jóval meghaladó összegre a helyhatóságok adósságállománya. A második Fidesz-kormány 2010 után a hiteleket átvállalta ugyan, de az önkormányzatok helyzetét nem sikerült igazán konszolidálni.

Az sem sokat segített, hogy az oktatási intézményeket és a kórházakat gyakorlatilag államosították, hiszen települések sorától több pénzt vontak el, mint amennyit a közoktatás és az egészségügyi ellátórendszer finanszírozására korábban fordítottak. Tehát ez csak további megszorításokat jelentett.

Mostanra végképp eldurvult a helyzet, mert a koronavírus-járványra hivatkozva – vagy különösebb indokolás nélkül – százmilliárdos nagyságrendű összeget vesznek el a helyhatóságoktól. Így már a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) – amelynek élén Tab fideszes polgármestere áll – is kongatja a vészharangot. A helyhatóságok különben a központi költségvetésnek eddig is csak öt százalékát kapták meg támogatásként, Budapest esetében pedig minden ott megtermelt száz forintból hármat ad vissza az állam.

Mindez persze már lerágott csont, érdemes viszont emlékeztetni a döntéshozókat a Fidesz alaptörvényére és önkormányzati törvényére. Amennyiben a saját jogszabályaikat komolyan vennék, talán közelebb kerülnénk a megoldáshoz. „A helyi önkormányzat kötelező feladat- és hatásköreinek ellátásához azokkal arányban álló költségvetési, illetve más vagyoni támogatásra jogosult” – egyebek mellett ezt is tartalmazza az „alkotmány”.

Csak emlékeztető gyanánt: valamikor a fideszes kormány elrendelte, hogy például a polgármesteri hivatalokban is fel kell állítani az új alaptörvény asztalát. A dolog azután csendben feledésbe merült, és ma már nem találni nyomát az egykori relikviáknak. Az ötletgazda Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott – aki színházi rendezőként gondoskodott az ötvenes éveket idéző akcióról – sikerként könyvelte el az alaptörvény asztala kezdeményezést. Mára viszont nemcsak az asztalt, hanem az alaptörvény rendelkezéseit is elfeledte a Fidesz?

Akkor meg miről is vitatkozunk? Ha az önkormányzati törvény szerint egyebek mellett „a helyi közutak és tartozékainak kialakítása és fenntartása” a helyhatóság kötelező feladata, az alaptörvény szerint ehhez a kiadásokkal arányban álló központi költségvetési támogatásra jogosult. Ezzel kapcsolatban gondoljunk például a Lánchíd régóta húzódó felújítására: mutogathat a kormány a főpolgármesterre, de olvassanak bele a Fidesz képére szabott „alkotmányba”. Abból az is kiderül, hogy a „helyi önkormányzat és az állami szervek a közösségi célok elérése érdekében együttműködnek”. Ennek egyelőre a nyomát sem tapasztalni, mert a kormány leginkább Karácsony Gergely lejáratására törekszik.

Mellesleg az önkormányzatoknak van még jónéhány más kötelező feladata is. Ilyen többek között a településüzemeltetés, az egészségügyi alapellátás, az óvodák és bölcsődék fenntartása, gyermekjóléti és szociális szolgáltatások sora, a helyi közösségi közlekedés biztosítása és a hulladékgazdálkodás. Ez utóbbi kapcsán érdemes megjegyezni: a szemétdíjat az állami kukaholding szedi be, de még azt is „elfelejtik” a szolgáltatást ténylegesen nyújtó településeknek átutalni. Így legfeljebb ellepi a szemét városokat.

Nagy kérdés az, hogy a kötelező feladatokra vajon meddig jut pénz, mert az állam a tényleges költségeket soha nem fedezte. Az újabb megszorítások pedig azt jelentik, hogy mindezek finanszírozásához az önkormányzatok saját zsebből sem tudnak hozzájárulni. Gondoljunk csak arra, hogy az ország 3200 önkormányzatából 2300-nak szinte egyetlen bevétele – amire a TÖOSZ hangsúlyosan utalt – a gépjárműadó eddig helyben maradó negyven százaléka volt, amit elvettek.

A tehetősebb városokra kirótt szolidaritási hozzájárulás tervezett négyszeresére emelése, az iparűzési idő várható csökkenése, az ingyenes parkolás meghirdetése pedig ezek büdzséjében üt jókora lyukat. Budapestet meg tovább büntetik: az idén elvonnának még további 12 milliárdot.

Ebben a helyzetben a Lánchíd ügye csak csepp a tengerben. A TÖOSZ is jelezte: az önkormányzatok nyolcvan százaléka döntött beruházások elhalasztásáról, pályázatok felfüggesztéséről, ingatlanok eladásáról, tiszteletdíjak, költségtérítések csökkentéséről, de létszámleépítésről is. Hol van a folyamat vége?

A kormány végképp el kívánja lehetetleníteni az egész önkormányzati rendszert? Ha ez a szándék, a kétharmad birtokában megteheti, de akkor ne tessenek szégyenlősködni, hanem bátran mondják ki: Magyarországon minden hatalom minden szinten a Fideszé!

(Fotó: nol.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr4115807008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása