Magyar Ügyvéd Blog

Időközi választások: egy próbát mindenütt megérne, hogy a másként gondolkodók gyengítsék a NER-t

2020. július 22. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2020-07-22_20_42_29.pngAz ősszel számos településen tartanak időközi önkormányzati választást, közte néhány kisvárosban is. A NER-rel szembenálló pártoknak és egyéb potenciális jelölő szervezeteknek – civil közösségeknek – érdemes lenne minél több helyen közös jelölteket indítani, már csak azért is, hogy megértessék: a politika nem azonos a pártpolitikával, és az ellenzék sem azonos az ellenzéki pártokkal. Vannak ugyanis másként gondolkodók a politikai szerveződéseken kívül is bőven.

Csaknem harminc településen már bizonyosan lesz időközi önkormányzati választás az idén. Ezek közül több mint húsz helyen a polgármesteri poszt betöltése is a tét: az érintettek egy része lemondott, másutt a helyi képviselő-testület feloszlásról szóló döntése miatt kellett kiírni a szavazást, hárman pedig elhunytak. Ez helyben természetesen fontos kérdés, néhány városban azonban az eredmény akár az országos politikára is befolyással lehet.

Ilyen például a 18 ezres Mohács, ahol a polgármestert sajátos körülmények között választották meg tavaly: a szocialista Csorbai Ferenc azt követően válhatott a Duna-parti település első emberévé, hogy egyedüli ellenfele, a várost 1998 óta irányító fideszes Szekó József váratlanul elhunyt, emiatt nem is lehetett másra szavazni.

Csorbainak így akár egyetlen szavazat is elég lett volna ahhoz, hogy polgármester legyen, de kapott 1867 voksot, miközben – 39 százalékos, tehát az országos átlaghoz képest lényegesen elmaradó részvétel mellett – több mint négyezren érvénytelen szavazólapot adtak le. Ez már eléggé komoly figyelmeztetés volt, de a polgármester nem értett az üzenetből. Mellesleg a városban az összes egyéni körzetet legalább 65-70 százalékkal vitte a Fidesz, és csak a kompenzációs listán futott be még az MSZP két, és a DK-Jobbik-Momentum egy jelöltje.

Ez tehát az ellenzék számára nyerhetetlen településnek tűnik, de kísérletezni azért érdemes. Megoldás lehetne a városban az ellenzéknek a DK-n, a Jobbikon és a Momentumon túlmutató együttműködése, hiszen 2019-ben az MSZP külön állított jelölteket, bár kétségtelen, hogy egymás ellen sehol nem indultak. Kimaradtak viszont az LMP, a liberálisok, illetve a Párbeszéd, a civil szervezetek és a függetlenek, mert ezek egyáltalán nem voltak jelen a városban.

Talán javítana az esélyeken, ha itt is – miként a fővárosban – előválasztással próbálkoznának, és feltűnhetnének akár pártoktól független jelöltek is. Ebben az esetben biztosan sikerülne több szavazót mozgósítani, mert a tavalyi 39 százalékos részvételi arány azt mutatja, hogy a NER-t elutasító erőknek jelentős tartaléka lehet Mohácson. Más kérdés, van-e erre idő, mert a választást szeptember 27-re írták ki, s addig alig több mint két hónap van hátra.

Ugyanezen a napon lesz egy sajnálatos haláleset miatt időközi polgármester-választás a csaknem húszezres Karcagon is. Ott egyébként tavaly valamennyi egyéni körzetet a Fidesz nyerte, míg listáról a Jobbik két, a Momentum egy képviselői helyhez jutott. Szóval ez is nehezen nyerhető település, olyannyira, hogy 2019-ben a többi párt nem is indult. A részvétel különben itt is negyven százalék alatt maradt, így akár lehetne a NER ellenfeleinek keresnivalója.

Időközi polgármester-választás lesz Bogdán László tragikus halála miatt október 4-én a Baranya megyei, alig 350 lakosú Cserdin is. Bogdán elsősorban a romák felzárkóztatása érdekében kifejtett sikeres tevékenysége okán országosan ismert személyiséggé vált. Vajon lesz-e méltó örököse a figyelemreméltó hagyaték gondozására?

Még talán érdekes lehet Balatonszemes, ahol a fideszes polgármester lemondása miatt kell október 4-én választást tartani. Ő tavaly a választásra jogosultak mindössze harmadának voksával nyert. Éppen ezért akár itt is lehetne közös – nem feltétlenül pártpolitikus – polgármesterjelöltet indítani

Már csak amiatt is érdemes lenne valamennyi lehetséges alkalmat megragadni a megmérettetésre, hogy minél több helyen üzenhessék meg a NER iránt ellenérzéseket tápláló embereknek: a politika nem azonos a pártpolitikával, és az ellenzék sem azonos az ellenzéki pártokkal. A polgárok civil szerveződései is politikaformáló tényezők – és helyben komoly befolyással rendelkezhetnek –, ezért célszerű keresni velük az együttműködés lehetőségét. Aki pedig esetleg félne nyíltan véleményt nyilvánítani, az nem nyerhet.

(Fotó: Wikipédia – a mohácsi Városháza)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr3716043494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása