Magyar Ügyvéd Blog

Hiteles, gyors, pontos tájékoztatás: a lakájmédia szerint a sajtó feladata a Fidesz táborának egyben tartása

2020. augusztus 18. - Magyar Ügyvéd

mediaimedia.jpgA sajtó feladata, mi több, küldetése a Fidesz szavazótáborának egyben tartása – legalábbis ezt gondolja a Mediaworks központi szerkesztőségének vezetője. Hallott már ez az illető a sajtótörvényről, amely szerint az újságíró dolga a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás?

„Jelen pillanatban azért, és az elmúlt tíz évben ez mindig is így volt, van 2,5-2,8 millió ember, aki kitart a Fidesz-kormány mellett. Nekünk szerintem az a feladatunk, az a küldetésünk – ha lehet ilyen nagy szavakat használni –, hogy ezeket az embereket egybe tartsuk, mert ha ők egybemaradnak és itt maradnak, akkor ezek (az ellenzéki politikai erők – a Szerk.) összefoghatnak akár a tihanyi visszhanggal is, akkor sem lesz belőlük semmi” – jelentette ki a Hír TV Sajtóklub című, most vasárnap megismételt adásában Néző László, a Mediaworks központi szerkesztőségének főszerkesztője. (A tihanyi visszhang pedig annyi magyarázatra szorul, hogy a gödi polgármester körüli balhé miatt a Momentum és a DK elnöke Tihanyban találkozott egymással.)

De most ezen. lépjünk túl, mert sokkal érdekesebb, hogy az egykor a Népszabadságot is kiadó médiacégért 7,3 milliárd forintot adott Mészáros Lőrinc felcsúti oligarcha családi kft.-je, mielőtt felajánlotta az egészet a fideszes sajtóholdingnak, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak. A Mediaworks pedig teszi a dolgát, és Néző Lászlónál talán még senki nem fogalmazta meg egyértelműbben, mit is várnak tőlük: feladatuk, mi több, küldetésük, hogy a fideszes tábort – a moslékkoalícióval és a szörnyetegekkel szemben, ami az adásban szintén elhangzott – egyben tartsák.

Úgy tűnik, a főszerkesztő minimális ismeretekkel sem rendelkezik a média feladatairól. „Mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, valamint Magyarország polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről. A médiarendszer egészének feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás ezen ügyekről és eseményekről” – olvasható ugyanis a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényben.

Hiteles, gyors, pontos tájékoztatás – ezek a fordulatok persze nemigen szerepelnek a lakájmédia szótárában. Legyünk azonban megengedők: a gyorsat talán igen, de a két másik jelzőt biztosan nem ismerik. Így azután eléggé visszatetsző, hogy Néző László sajnálja az ellenzéket, mert „nagyon nehéz helyzetben vannak szegények. Most gondoljatok bele, hogy tíz év kormányzás után még mindig 51-52 százalék a Fidesz népszerűsége, a miniszterelnöké még nagyobb”.

Nincs ezen mit csodálkozni, mert a Mediaworks portfóliójába tartozik húsz regionális hírportál, a megyei lapok, a Magyar Nemzet, a Nemzeti Sport és még jó pár – összesen nagyjából hatvan – kiadvány. Ezek nyilván mind fegyelmezetten teljesítik a központi szerkesztőség vezetőjének instrukcióit, és talán még két ételrecept között is a legújabb „nemzeti konzultáció” kitöltésére ösztönöznek.

„A Mediaworks klasszikus központi tevékenysége, a klasszikus újságírás, az újságok és magazinok által nyújtott információközlés, a minőségi tartalom. (...) Ez a portfólió egyértelműen mutatja: a Mediaworks sikeres médiavállalkozásként az információs sokféleség és a médiában megnyilvánuló úttörő szellemiség megtestesítője. A Mediaworks szlogenje: »Content first« azaz »Első a tartalom« hivatott kifejezni, hogy a vállalat hisz és invesztál a tartalomba, ezt tartja egy médiavállalkozás legfontosabb alapkövének” – írja a cég a honlapján.

Néző László nem szégyelli magát, hogy a „minőségi” tartalmat az olcsó kormánypropagandával azonosítja? Ez lenne az „úttörő szellemiség”? S ha már sajnálja az ellenzéket, amelyet kizárnak a kormány által uralt médiatérből, gúnyos megjegyzések helyett hallgatnia kellene, és ne nézzen tükörbe sem, mert aki vele szembenéz, az az egész újságírószakmát csúfolja meg. Kár is erre több szót vesztegetni!

(Fotó: Hír TV – Néző László, a Mediaworks központi szerkesztőségének főszerkesztője.)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr4116167428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása