Magyar Ügyvéd Blog

A Momentum támogatja a Civil Választási Bizottság javaslatát: legyen kétfordulós a miniszterelnök-jelölti előválasztás

2021. január 13. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2021-01-13_9_05_59.pngMár-már történelmi jelentőségű pillanat részesei lehettek az ATV nézői kedd reggel: a Momentum elnöke mindenben egyetértett a Civil Választási Bizottság előválasztásra vonatkozó elképzeléseivel. A jelölőszervezeteknek persze mindezen kérdésekben is meg kellene állapodniuk.

A napokban az RTL Klubnak beszéltem röviden a Civil Választási Bizottság elnökeként az előválasztással kapcsolatos javaslatainkról, majd a saját blogunkon írtunk róla, utána az Indexnek és az InfoRádiónak is nyilatkozva ismertettem ugyanezt. A pártok közül elsőként Fekete-Győr András, a Momentum elnöke reagált ezekre az ATV Start című műsorában kedd reggel, ahol magam is bemutathattam a felvetéseink lényegét:

  • legyen kétfordulós a miniszterelnök-jelöltek előválasztása,
  • minden egyéni választókerületben tartsanak előválasztást és legyen egy közös jelölt,
  • a polgároknak adjunk lehetőséget arra, hogy nyilatkozzanak a pártpreferenciájukról, ami a közös országos lista összeállításához szolgáltatna fontos információval.

Fekete-Győr András mindezzel kapcsolatban kijelentette, jó ötlet, hogy a miniszterelnök-jelöltek kiválasztása két körben történjék, s legyen egy második forduló, ahol a két legnépszerűbb személy közül lehet választani. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a Momentum javaslata volt a teljes körű előválasztás, mert egy új generáció képviselőjeként amellett vannak, hogy az emberek mind a 106 egyéni körzetben tudjanak szavazni a jelöltekről.

Szintén jó gondolatnak tartja a Momentum elnöke, hogy az előválasztás során kérdezzék meg az embereket arról is: a hat, egymással együttműködő politikai szerveződés közül melyiket támogatnák. Szerinte a kampány során a pártok a fontosabb kérdésekben ütköztethetik saját álláspontjukat, és ez szolgálhat alapul a választóknak arra, hogy döntsenek, mely szervezet elképzeléseit tartják a leginkább vonzónak. Az országos lista összeállításához ez lehetne a kiindulópont.

A Civil Választási Bizottság elképzelései szerint személyesen, illetve – aminek a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet esetleges elhúzódása esetén lenne különösen nagy jelentősége – az interneten keresztül is lehetőséget kellene biztosítani az előválasztáson való részvételre. Ehhez a technikai feltételek – miután az aHang közreműködésével készült egy biztonságos szoftver – adottak. Fekete-Győr ezzel is egyetért, hangsúlyozva, hogy minél több embernek – beleértve a mintegy félmillió külföldön élő honfitársunkat – lehetőséget kell teremteni arra, hogy közreműködjék a jelöltek kiválasztásában.

Az adásban felmerült, hogy a miniszterelnök-jelöltek és az egyéni képviselőjelöltek indulásához – már csak azért is, mert nemcsak pártok, hanem helyben közismert hiteles személyek indulására is számítunk –, szükség lenne belépési és érvényességi küszöbre. Az előválasztás tulajdonképpen egy közéleti játék, egy igen nagy mintán elvégzett közvélemény-kutatás, és a pártoknak kell majd eldönteniük, mennyi előzetes ajánlással indulhat valaki – fogalmaztam –, s arról sem a Civil Választási Bizottság határoz, hogy az érvényességhez a szavazásra jogosultak mekkora hányadának részvételére lesz szükség.

Ezek politikai kérdések, amelyekbe nem kívánunk beavatkozni. Miként az sem a mi dolgunk, hogy a jelölteket miként kellene átvilágítani, hogy nincs-e a múltjukban valamilyen támadható ügy. Erről döntsenek a pártok, illetve a potenciális indulók előéletének ismeretében a választók.

Elmondtam azt is kedd reggel, hogy az Ellenzéki Együttműködésnek (ELEGY) vannak neves szakértőkből álló szakbizottságai vannak, amelyek gőzerővel dolgoznak fontosnak tartott szakpolitikai programpontok kidolgozásán. Az általunk elvégzett munka eredményét a pártok rendelkezésére bocsátjuk, és azok dönthetnek arról, mit kívánnak hasznosítani mindazokból a következtetésekből, amelyek nálunk születtek. Meggyőződésünk, hogy az ellenzék csak akkor lehet sikeres, ha a pártok és a civilek hatékonyan együttműködnek, s éppen ennek érdekében hoztuk létre az ELEGY-et.

(Fotó: ATV Start – Fekete-Győr András és Magyar György)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr4416386632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása