Magyar Ügyvéd Blog

Meddig szólhat még a Klubrádió?

2021. február 03. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2021-02-03_13_08_01.pngÚjabb fejezetéhez érkezett a Klubrádió elleni hajtóvadászat. Tizenkét vidéki frekvenciát vettek el 2010 óta a rádiótól, és február 14-én lekapcsolhatják a még megmaradt budapesti adót is. A kétharmados többség tényleg ennyire fél az egyetlen, magát függetlennek valló, hagyományos rádiókészülékekkel hallgatható médiaszolgáltatótól?

A Klubrádiót a Magyar Autóklub hozta létre 1998-ban, hogy elsősorban közlekedési és baleset-megelőzési tájékoztatással szolgáljon a főváros lakosságának. Ám 2001-ben a csatorna életében jelentős fordulat következett be, mert az autóklub nem kívánta tovább működtetni a rádiót, hanem eladta azt. Attól kezdve az adó profilja alapvetően megváltozott, s az új tulajdonos szándékai szerint független hír- és véleményformáló csatornává vált.

Azután igazi sikertörténet következett: a Klubrádió 2010-ig vidéki frekvenciák sorát nyerte el, így az ország jelentős részén foghatóvá vált. Az ország tucatnyi helyén lehetett hallgatni az adást, ám a Fidesz ezt nem tűrte, és a rádió valamennyi vidéki frekvenciáját elveszítette.

A médiahatóság hosszú ideig lebegtette azt is, hogy sugározhatnak-e Budapesten a 95,3 megahertzen. A döntést – amely szerint a 92,9-es frekvencián működhetnek tovább – vagy másfél éves huzavona előzte meg, ami sokba került a csatornának, ám a médiahatóság elleni kártérítési pert tavaly ősszel elbukták, és 30 milliós perköltséget is fizetniük kell.

A hűséges hallgatóknak köszönhetően a rádió mindezt túlélte. Jött azonban az újabb mélyütés: a Médiatanács tavaly ősszel bejelentette, hogy a Klubrádióval kötött szerződést – az adatszolgáltatási kötelezettség két alkalommal történt elmulasztására hivatkozva – nem hosszabbítja meg. Ezért a frekvenciára újabb pályázatot írtak ki, amelyre a Klubrádió mellett két másik cég is jelentkezett. Ám mindkettőt kizárták, az érintettek fellebbezése okán azonban a Médiatanács az eljárást felfüggesztette.

Most jöhet az újabb forduló. A törvény szerint ugyanis ha vitatottá válik a Médiatanács pályáztatás során hozott döntése, és az ügy bíróságra kerül, akkor fel kell függeszteni az eljárást. Csakhogy a Klubrádióval kötött szerződés február 14-én lejár, és másnap lekapcsolhatják a budapesti adót is. Amelynek vételkörzetében több mint hárommilliónyi ember él, és a rádió saját adatai szerint naponta több mint kétszázezren hallgatják is az adást.

A rádió egyébként azonnali ideiglenes bírói jogvédelmi intézkedést kért annak érdekében, hogy akkor se némítsák el, ha nem születik jogerős ítélet abban a perben, amit azért indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ellen, mert a Médiatanács nem hosszabbította meg a lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát. Ebben a kérdésben a bíróság várhatóan február 9-én dönt.

Nem tudni, mi lesz ennek a pernek az eredménye – helyt adnak-e ennek a kérelemnek –, csak sejtéseink lehetnek. Amennyiben ezt elutasítják, akkor a Klubrádió adását Budapesten lekapcsolják. Egy másik forgatókönyv szerint a beadványnak esetleg helyt adnak, elhalasztva ezzel a már jóval korábban kihirdetett „halálos ítélet” végrehajtását. Ez a végrehajtásában felfüggesztett „büntetés” sokkal jobban fáj, mint egy végleges negatív döntés, mert a bizonytalanság szinte „ölni képes”. Vagyis most megfejelhetik a Klubrádió összes vidéki csatornájától megfosztó döntéseket. Ami azt jelentheti, hogy az agónia elhúzódik, és a rádió az amúgy is egyre fogyatkozó hirdetőket elveszíti.

Akkor be kell csukni a boltot. Kész szerencse, hogy az adást az interneten keresztül bárki hallgathatja, bár most ezen célközönség naponta legfeljebb tízezres nagyságrendre tehető. A világhálóhoz való hozzáférést viszont egyelőre a Fidesz sem korlátozhatja. De ha tényleg ennyire félnek a független médiumoktól, az – miután vannak azért még szabadon gondolkodó, a közösségi média kínálta lehetőségekkel élő emberek – a NER végét vetíti előre.

A tavalyi adatok szerint több mint hatmillió magyar ember használja az internetet. Ha ez igaz, a Fidesz a szinte korlátlan jogi és anyagi lehetőségei birtokában bármit megtehet, de a másként gondolkodókkal – feltéve, hogy nem Putyin példáját akarják követni – nem tud mit kezdeni. Ha tetszik, ha nem, hadd szóljon a Klubrádió!

(Illusztráció: klubradio.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr9616414562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása