Magyar Ügyvéd Blog

Covid-oltás: Orbán fenyeget, ráadásul össze-vissza beszél

2021. február 07. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2021-02-07_18_10_51.pngHa az állampolgárok válogatni akarnak a vakcinák között, megtehetik, legfeljebb majd a sor végére kerülnek – ezt ígérte Orbán Viktor miniszterelnök. Kár, hogy korábban még másként látta a helyzetet: nemsokára lesz mindenféle vakcina, és az emberek kényszer nélkül választhatnak is, melyikkel szeretnék oltatni magukat. Ezek szerint a kormányfő saját magával sem ért már egyet.

Pénteki reggeli szokásos rádiószózatában mondta el már sokadjára Orbán Viktor, hogy az egészségügynek nem lehet köze a politikához. Ez nyilvánvalóan az ellenzéki bírálatokra adott válasz. Néhány óra múltán azonban – Andrej Babis cseh kormányfővel maszk nélkül tartott közös sajtóértekezletén – maga szolgált példával arra, hogy mit nem szabadna. Azt kifogásolta ugyanis, hogy az állampolgárok válogatni akarnak a vakcinák között. Majd kifejtette, ha valaki az oltóponton tudja meg, hogy mivel akarják beoltani és nem fogadja el, nyugodtan hazamehet, de így majd a sor végére kerül. 

Szerintem a miniszterelnöknek ez a közlése tipikus politikai manipuláció. Nem szól másról, mint a felelősség áthárításáról. Áttételesen azt is tartalmazza – ami Orbán Viktor lényétől és eddigi megnyilatkozásaitól nem áll távol –, hogy „én vagyok a gondoskodó, jó atya, miközben mindenki más hibás. Rossz az orvos, mert minősítené a vakcinákat, és persze a beteg is, mivel nem veszi tudomásul, hogy nem válogathat”.

De ez nem így van, igenis válogathat, hiszen az egészségügyi törvény szerint bizonyos feltételek mellett bárki megtagadhatja az ellátást. A jogszabály azonban azt is tartalmazza, hogy „minden betegnek joga van (...) az egészségi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő egészségügyi ellátáshoz”.

Ezen az sem változtat, ha Orbán egyértelműen jelzi azoknak, akik nem kérnek a kínai vagy orosz vakcinából, hogy mehetnek vissza a sor végére. Ez nem más, mint diszkrimináció, ugyanakkor zsarolás, ami szembe megy saját korábbi, sorosozástól sem mentes nyilatkozatával.

„Derék magyar honfitársunk, Soros György” vizsgálatot követel, mert Magyarország az unión kívül is mer vakcinát vásárolni, amitől egyébként az Európai Bizottság óva int. „De ki ez az ember?” – tette fel a kérdést Orbán Viktor tavaly november 20-án, szintén a Kossuth Rádióban szónokolva a nemzetéhez.

Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy lekötöttünk 12 millió nyugat-európai vakcinát, befizettünk sok tízmilliárd forintot, de hogy ezek jelentős mennyiségben mikor állnak rendelkezésre, azt a gyártók sem tudják, és tavasz végére teszik a tömeges szállítás időpontját. (A gyártósorokat át kell állítani a nagyobb kapacitásra.)

A miniszterelnök jelezte, hogy orosz, kínai és izraeli kutatások is folynak, s nem lehet politikai, csupán egészségügyi kérdés, hogy Magyarországon mielőbb legyen megfelelő tömegű vakcina, és ebbe Soros ne szóljon bele. Mindjárt üzent a magyaroknak: majd látják, hogy lesz mindenféle vakcina, és még választhatnak is, melyikkel szeretnék oltatni magukat. Orbán szeretné, ha e tekintetben mindenféle kényszert kiiktatnának, hogy mindenki szabadon dönthessen.

Ha Orbán – vagy a tanácsadói – memóriája véges is, az internet nem felejt! És ha a miniszterelnök – saját magával sem egyetértve – korábbi nyilatkozatával szemben néhány hónap múlva homlokegyenest mást állít, az bizonyosan kontraproduktív. Árt a kormány megítélésének, és abban sem segít, hogy a rendelkezésre álló, unión kívüli oltóanyagok iránti bizalmat erősítse.

A NER első embere tehát nem engedheti meg magának, hogy össze-vissza fecsegjen. Igaz, már megszoktuk, hogy időnként nem tudja, mit beszél. Mindenkit megmentünk – állította korábban, de 13 ezer covidos beteg mégis belehalt a fertőzésbe. Meg azt is mondta, ha van elég vakcina, két nap alatt beoltják az egész országot, ami fizikai képtelenség. Igaz, most már egy hétvége alatt csupán egymillió vakcina beadását emlegetik, de ehhez is kellene 3-4 ezer oltópont – és persze egymillió adag vakcina, de hol vagyunk még ettől?

A témában a Hirklikk készített hosszabb összeállítást, amelyben rajtam kívül kérdezték Szelényi Zoltán orvos-közgazdászt is. A teljes cikket az alábbi linken olvashatják:

https://hirklikk.hu/kozelet/orban-buntetne-a-gondolkodokat/376684

(Illusztráció: facebook.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr5216419194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása