Magyar Ügyvéd Blog

Klubrádió: a Médiatanács tagjainál a szervilizmusnak nincs felső határa?

2021. március 12. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2021-03-12_13_23_50.pngIgen kreatív jogértelmezéssel utasította el a Klubrádió pályázatát a Médiatanács, és ami különösen aggályos, hogy visszamenőleg még alakilag is érvénytelenítették azt a benyújtott dokumentációt, amit eredetileg megfelelőnek, érdemi elbírálásra alkalmasnak nyilvánítottak.

„A pályázati kiírás alapján vizsgálni kellett a pályázó gazdasági megfelelőségét. A nyilvános cégadatok vizsgálata alapján megállapítható, hogy a Klubrádió több éven át tartó törvénysértő gazdálkodása miatt a hatályos cégjogi szabályok értelmében bármikor kényszertörlési eljárás indítható ellene” – egyebek mellett ezzel érvelt az elutasító döntés mellett a Médiatanács. A kizárólag fideszes tagokból álló testületnek akár még igaza is lehetne, de ha ez valóban így van, a médiatörvény alapján azonnali hatállyal bármikor felmondhatták volna a „médiaszolgáltatási jogosultság tárgyában megkötött hatósági szerződést”.

Miután ezt nem tették meg, osztani lehet a Klubrádió elnökének álláspontját, amely szerint most „rendkívül erőltetett, végtelenül aljas és gyáva döntés született”. Arató András a hvg.hu-nak beszélt arról is, hogy bár a médiahatóság vizsgálhatja a médiaszolgáltató üzleti, pénzügyi tervét, ám a pályázó negatív vagyona – tehát vesztesége – semmiképpen nem kizáró ok. Ráadásul úgy tudjuk, a pályázatban szerepelt az is, hogy Arató, mint többségi tulajdonos vállalta a cég feltőkésítését.

Forrásaink szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a rádió 2010, tehát a második Orbán-kormány hivatalba lépése után 12 vidéki frekvenciáját veszítette el, és hosszú ideig lebegtették azt is, sugározhatnak a budapesti 95,3 megahertzen, vagy megkaphatják-e helyette a 92,9-es frekvenciát, amit most elbuktak. Időközben a piac is alaposan átrendeződött: kormányzati hirdetéseket szinte kizárólag a „baráti” médiában tesznek közzé, és ehhez igazodtak a versenyszféra közpénzek megszerzésében érdekelt cégei is. Emiatt a Klubrádió 2015 óta valóban folyamatosan a túlélésért küzd, és nagyobb részt a hallgatók támogatásaiból, részben a többségi tulajdonos anyagi hozzájárulásából működik.

Erre azt mondani, hogy több éve törvénysértő módon gazdálkodnak, igen erős csúsztatás. A Médiatanács viszont úgy véli, „a korlátosan rendelkezésre álló rádiós frekvencia működtetésére egy bizonytalan és törvénysértő gazdasági helyzetben lévő vállalkozás nem megfelelő”. Arató ezzel kapcsolatban azt állította, „egy húsz éve működő rádiónál azt mondani, hogy az eddigi üzleti terve nem reális, na az tényleg nem reális”.

Mellesleg a Médiatanács hivatalos honlapján a Klubrádió ügyében hozott döntés máig nem olvasható, miközben a „pályázati eljárást lezáró döntés, valamint a nyertes pályázóval kötött hatósági szerződés a személyes adatok, a törvény által védett titok és a védett adatok kivételével bárki számára megismerhetők”.

Így kénytelenek vagyunk Arató Andrásra hagyatkozni, aki a 17 oldalas anyagból idézte, hogy visszamenőleg még alakilag is érvénytelenítették a pályázatot, amit pedig eredetileg megfelelőnek nyilvánítottak. A részletek ismerete nélkül is nagy valószínűséggel állítható, hogy ez erősen vitatható álláspont.

Az meg már kifejezetten szőrszálhasogatásnak tűnik, hogy a műsortervvel kapcsolatban a hatóság azt kifogásolta, az ismétlésnél nincs kibontva a beltartalom. Az egyik kulturális műsor esetében pedig valahol 45 perces, valahol 50 perces műsoridőt tüntettek fel.

Emlékszünk persze arra is, hogy a Médiatanács 2012-ben arra hivatkozva zárta ki a Klubrádió pályázatát a budapesti 95,3-as frekvenciára, mert a pályázati anyag szöveges oldalainak üres hátlapjait nem számozták be és nem írták alá. Kész szerencse, hogy a bíróság ezt az abszurd indokolást elfogadhatatlannak találta, és a médiahatóságot új eljárásra utasította. Más kérdés, hogy végül a rádió veszített, de a 92,9-es frekvenciát csak megnyerte.

Ám most ezt is elbukta, és – amint Arató András jelezte – marad a bírósági út. Más kérdés, hogy mire mennek vele. Úgy tűnik, a nemzetközi felháborodás kevés. Bár az Európai Unió Parlamentjében Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő fel is sorolta, mi minden történt a NER tíz éves regnálása alatt – „államosították” az origo.hu-t, bezárták a Népszabadságot, kormányhoz közeli tulajdonosokhoz került az index.hu, a Klubrádiónak nincs frekvenciaszerződése –, mindezt a Fidesz egyszerű hisztériakeltésnek minősítette.

Lehetnek-e mindezek után illúzióink, hogy egyszer még sugározni fog a Klubrádió? Nem mellesleg milyen jogállami intézmény az a Médiatanács, amely kizárólag fideszes delegáltakból áll, és amint láthatjuk, a tagjai körében a szervilizmusnak nincs felső határa.

(Fotó: 444.hu / Arató András, a Klubrádió elnöke)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr6016458908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása