Magyar Ügyvéd Blog

Kinek jó az ellenzéki előválasztás? A Fidesznek biztosan nem

2021. május 11. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2021-05-11_20_53_02.pngMeglehetősen heves, gyakran értelmiségi gondolkodókhoz sem igen illő vita folyt többek között az ellenzéki előválasztás kapcsán hétfőn az ATV-ben. Annyi azonban kiderült, hogy a Fidesz mellett álló közéleti szereplők mintha tartanának ettől, és igyekeznek megosztani az együttműködésben résztvevő hat párt támogatóit.

Az előválasztásba az ellenzéket a jelenlegi tisztességtelen, torz választási rendszer kényszeríti bele – hangsúlyoztam az ATV Csatt című vitaműsorában hétfő este, amelynek résztvevői voltak Lukácsi Katalin vallástörténész, Pesty László dokumentumfilmes és Megadja Gábor történész, szociológus, valamint jómagam, mint a Civil Választási Bizottság elnöke. Miután nincs második forduló, a Fidesszel szembenálló erők, amennyiben a jelenlegi hatalmat le kívánják váltani – mondtam –, kénytelenek az ideológiai különbségeken túllépni, úgynevezett technikai koalíciót kötni, és a nézetkülönbséget félretéve közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és az egyéni körzetekben közös jelöltekkel indulni.

Pesty László szerint fura dolog, hogy ez a koalíció a cigányozós videójáról elhíresült jobbikos Jakab Pétertől Gyurcsány Ferencig és Dobrev Kláráig – akik szerinte egyértelműen kötődnek a kommunista diktatúráig – mindenkit befogad. Emlékeztetett rá, hogy ezt Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos Szörny Rt.-nek minősítette. Én meg azt mondom, hogy egy szakértő – már ha egyáltalán szükségünk van „űrnagyhatalomként” kormányzati pozícióra – tartózkodjék az efféle véleménynyilvánítástól, mert a lényegtől vonja el a figyelmet.

Megadja Gábor történész, szociológus úgy fogalmazott, hogy „nagy meglepetésre” nyilván Karácsony Gergely lesz a miniszterelnök-jelölt, ami érdekes helyzetet teremt. Más kérdés – tette hozzá –, ha a „Szörny Rt.” hatalomra kerül, mi lesz a folytatásban, s reméli, a végén veszíteni fognak Álláspontom: nem kellene az ország érdekei ellenében szurkolni, hanem bízzuk a választókra, mely politikai erőknek szavaznak bizalmat 2022-ben, mert ők nem kiskorúak, s elég okosak ehhez.

Lukácsi Katalin egykori KDNP-s politikus szintén azt emelte ki, hogy az előválasztás nem új találmány. Abba a választók kényszerítik bele az ellenzéki pártokat, így legalább a társadalom egyik fele „demokráciát játszhat”, mert a Fidesz-KDNP nem engedi meg, hogy a szavazóik beleszóljanak a döntésekbe. Érdeklődéssel figyelné – mondta –, mi történnék, ha a kormányoldalon is az emberekre bíznák, hogy ki indulhat a választáson. Hozzátette ugyanakkor: a Fidesz sem egységes értékközösség, hiszen Pócs János, aki máig a parlament tagja, korábban szintén cigányozott.

Támogatják az LMTQ-mozgalmakat vagy nem, támogatják-e a határon túliak választójogát vagy nem, mert az ellenzéki tömbön belül ezzel kapcsolatban is eltérő vélemények vannak – hangoztatta Megadja Gábor. Akkor támogassák az összefogást, amit az „Orbán takarodj” köt össze, de ez kormányzóképtelen hatalom létrehozásához vezet.

Az „Orbán takarodj” szerintem nem mond semmit. El kellene jutni oda, hogy az emberek egy nyelven beszéljenek, és lássanak más alternatívát is, s az a lényeg, hogy a jelenlegi autoriter hatalmat egy demokratikusan működő kormánynak kell felváltania. Nem az a fontos, hogy „Orbán takarodj”, hanem az: milyen alternatívát tudunk cserében felkínálni. Meggyőződésem szerint a jelenleginél csak jobbat, ahol nem lopják szét az országot.

Lukácsi Katalin ugyanakkor vitatkozott velem: szerinte az előválasztás során igenis az ideológiák ütköznek, és az emberek lehetőséget kapnak arra, hogy a jelöltek közötti érdemi viták alapján döntsenek. Részben egyetértek vele, hiszen a választás érdek- és értékválasztásról szól. Bízzuk az emberek bölcsességére, hogy ki mellett teszik le a voksukat. Nézzék meg, hogy miként működnek a széles összefogás eredményeként született ellenzéki önkormányzatok – amelyek kivéreztetése érdekében mindent megtesz a hatalom –, azután döntsön ki-ki a saját meggyőződése szerint.

Az ATV Csatt című hétfői adását az alábbi linkre kattintva nézhetik végig:

http://www.atv.hu/videok/video-20210511-csatt-1-resz-2021-05-10

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr2716554598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása