Magyar Ügyvéd Blog

Újabb álságos népszavazás: egy tizennégy éves gyerek bárkivel létesíthet szexuális kapcsolatot, de az iskolákban erről tilos beszélni

2021. július 22. - Magyar Ügyvéd

nyako.jpgAz ostobaságnak nincs határa, legalábbis a kormány népszavazási kezdeményezése ezt az álláspontot erősíti. Miközben egy tizenkét éves gyereket bizonyos bűncselekmények elkövetése esetén elítélhetnek, tizennyolc éves korig az iskolákban nem lehet velük szexuális kérdésekről beszélni. Ám tizennégy év felett bárki bárkivel létesíthet saját akaratából szexuális kapcsolatot, tizenhat év felett pedig a gyerek akár házasodhat is. Az újabb referendum a bugyutaság netovábbja.

Álságos, ostoba és teljesen felesleges kérdéseket kíván feltenni a Fidesz az újabb népszavazáson, amelyre az egészségügyi veszélyhelyzet miatt nem is kerülhetne sor – kivéve a gyevi bírót. A NER ugyanis igen kreatív, hiszen egy szerdán elfogadott kormányrendelet szerint mégis lehet referendumot tartani. Ami csak arra jó, hogy hat-hét milliárdból, de ha a várható kommunikációs cunami költségeit is hozzátesszük, inkább 15-20 milliárdból „brüsszelezzenek” egy nagyot.

El kell hitetni ugyanis, hogy a „pedofiltörvényként” elhíresült állítólagos homofób szabályozás miatt nem jutunk hozzá az uniós helyreállítási alapból nekünk megítélt 2500 millió euróhoz. Pedig a háttérben igazából az húzódik meg, hogy Magyarország továbbra sem tud a jogállamiságnak megfelelő garanciákat adni arra, hogy ezt a pénzt – vagy legalábbis annak egy részét – bizonyosan nem képes majd lenyúlni senki.

Egyébként nem érdektelen, hogy az 1989 óta elrendelt hét népszavazásból mindössze négy bizonyult sikeresnek: a rendszerváltozást előkészítő referendum, az ország NATO-csatlakozásáról és később az uniós tagságról szóló, majd a tandíj, a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlésére vonatkozó, a Fidesz által kezdeményezett népszavazás. Már csak azért sem érdemes ezzel az eszközzel kísérletezni, mert a kormány elképesztő összegeket felemésztő propagandakampánnyal sem tudta 2016-ban elérni, hogy a nem létező brüsszeli bevándorlási kvóta ellen indított népszavazás eredményes legyen.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) különben is minden kezdeményezést visszaver, mondván, a kérdés nem egyértelmű, esetleg érinti a költségvetést, illetve az alaptörvény módosítására irányul. Nincsenek kétségeink, hogy efféle aggályokat a kormánypárti többségű NVB a kormány újabb kezdeményezése kapcsán nem fog felvetni, pedig ostobább kérdéseket eddig csak az úgynevezett nemzeti konzultációk során tettek fel. Ezzel szemben amennyiben az ellenzék részéről nyújtanának be népszavazási kezdeményezést, biztosan találnának okot az elutasításra. Nézzük, miről is van szó, de nem tudtuk megállni, hogy egy-egy mondattal ne kommentáljuk ezt az „őrületet”.

  • Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményekben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak? (A nemzeti alaptantervet is a szülők megkérdezése nélkül fogadták el, ugyanakkor a közoktatás egyik feladata lenne, hogy a nagykamaszokkal nyíltan beszélgessenek a szexuális kapcsolatokkal összefüggésben felmerülő kérdésekről.)
  • Támogatja-e ön, hogy kisgyerekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek? (A nemi átalakító kezeléseket senki semmilyen korosztályban nem népszerűsíti.)
  • Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyerekek számára is elérhetőek legyenek a nemi átalakító kezelések? (Erre ma nincs lehetőség, és épeszű ember ezt nem is szeretné.)
  • Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be? (A ma hatályos szabályok szerint szexuális tartalmakat csak meghatározott korlátozó feltételek szerint lehet bemutatni.)
  • Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg? (Lásd, mint fent: szexuális tartalmakat csak meghatározott feltételek szerint lehet bemutatni.)

S hogy miért álságos és felesleges ez a népszavazás? Ehhez újabb szempontokat vetünk fel, és először is idézzük a Ptk.-t: „kiskorú az, aki a tizennyolcadik életévét nem töltötte be”. Csakhogy a gyámhatóság a tizenhatodik életévét betöltött, tehát „korlátozottan cselekvőképes kiskorúnak a házasságkötésre jogszabályban meghatározott esetben engedélyt adhat”. Szóval kiskorúnak házasodni lehet, de szexuális kérdésekről az iskolában vele beszélni tilos.

Folytassuk a sort a Btk.-val. Miközben a polgári törvénykönyv szerint a tizennégy évnél fiatalabb gyermek jogilag cselekvőképtelen, a büntető törvénykönyv alapján meg „fiatalkorú az, aki a bűncselekmény elkövetésekor tizenkettedik életévét betöltötte, de a tizennyolcadikat nem”. Tehát az e körbe tartozó kiskorúak büntethetők. Igaz, egy tizenkét évest csak akkor lehet elítélni, ha embert ölt, testi sértést, hivatalos személy elleni erőszakot, rablást vagy kifosztást követett el, feltéve, hogy „az elkövetéskor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással.

Tegyük fel, hogy egy nagykamasz pedig rendelkezhet a szexuális kapcsolat létesítésének következményeire is kiterjedő belátással. Tizennégy év felett ugyanis a Btk.-ból következően – közös beleegyezéssel – bárki bárkivel végezhet „szexuális cselekményt”, ami külön tiltás híján akár homoszexuális kapcsolatot is jelenthet.

Nem jobb lenne, ha nemzeti álkonzultáció és a minden bizonnyal eleve eredménytelenségre kárhoztatott népszavazás helyett minderről az iskolákban szabadon beszélhetnének? Az életben helyüket kereső gyermekek – nagykamaszok – biztosan jobban járnának ezzel.

(Fotó: Blikk/Wéber Zsolt – kigyúrt kopaszok akadályozták meg 2016 februárjában, hogy az MSZP-s Nyakó István időben benyújthassa a vasárnapi boltzár elleni népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Irodánál.)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr716635658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása