Magyar Ügyvéd Blog

Előválasztás: eldördült a startpisztoly, a többi meg a jelölteken és a pártokon múlik

2021. július 28. - Magyar Ügyvéd

elo_va_laszta_s.jpgAz előválasztás Magyarországon még szokatlan intézményét semmiképpen nem szabad lejáratni azzal, hogy a pártok háttéralkuk sorozatát kötik, tehát mindenkinek biztosítani kell az indulás lehetőségét. A szabályok azt viszont nem zárják ki, hogy az egyes politikai szervezetek bizonyos választókerületben megegyezzenek egymással a másik javára történő visszalépésről, ám ennek csak akkor van értelme, ha egy biztos befutó közös támogatásáról állapodnak meg, de nem ennek kellene az általános gyakorlatnak lennie.

Hivatalosan is megkezdődött a kormányváltásra közösen készülő hat ellenzéki párt által meghirdetett előválasztási eljárás, amely iránt az együttműködő politikai szervezetek, illetve jelöltek körében máris nagy az érdeklődés, bár egyelőre csak a potenciális résztvevők nyilvántartásba vétele kezdődött meg – mondtam az Inforádióban hétfő este elhangzott adásban. Ezzel kapcsolatban minden tudnivaló elérhető az elővalasztas2021.hu című web-oldalon Akiket tehát érdekelnek a részletek, a fenti linkekre kattintva olvashatnak az előválasztásról, illetve meghallgathatják a teljes beszélgetést is. (Az előválasztás menetrendjéről itt is találhatnak további információkat.)

Exterde Tibor műsorvezető kérdésére válaszolva már sokadjára hangsúlyoztam: az előválasztás Magyarországon még szokatlan intézményét semmiképpen nem szabad lejáratni azzal, hogy a pártok háttéralkuk sorozatát kötik, tehát mindenkinek biztosítani kell az indulás lehetőségét. Ennek persze vannak feltételei, hiszen a jelölteknek a regisztrációhoz többek között erkölcsi bizonyítványt, feddhetetlenségi nyilatkozatot és vagyonnyilatkozatot is kell mellékelniük. Emellett azt is világossá kell tenniük, hogy megválasztásuk esetén melyik frakcióban kívánnak majd dolgozni, ugyanakkor az érintett pártnak nyilatkoznia kell arról, kész lesz-e befogadni az adott személyt.

A szabályok tehát nem zárják ki, hogy az egyes politikai szervezetek a 106 egyéni választókerület valamelyikében megegyezzenek egymással a másik javára történő visszalépésről, ám ennek csak akkor van értelme, ha egy biztos befutó közös támogatásáról állapodnak meg. Én egyébként ennek ellenére azt gondolom, hogy minden körzetben lesz előválasztás, legfeljebb nem hat, hanem csak két-három induló neve szerepel majd a szavazólapon. Ezt önmagában nem tartom ördögtől valónak, bár a Civil Választási Bizottság (CVB) elnökeként nem feltétlenül tartom a legszerencsésebb megoldásnak.

Arra a felvetésre, hogy például Zuglóban éles vita folyik arról, Tóth Csaba MSZP-s, vagy Hadházy Ákos most független képviselő induljon-e, hangsúlyoztam: az előválasztás lényege éppen az, hogy a szavazópolgárok döntsenek, kit tartanak alkalmasnak és esélyesnek. Egyébként Handházy ebben az ügyben igen korrekten nyilatkozott, mert kijelentette, ha veszít, elfogadja az eredményt – amit egyébként minden indulónak vállalnia kell, amiként ez a 2019-es főpolgármester-választáskor is megvalósult –, és nem indul a szocialista politikussal szemben. Szerintem pontosan erről szól az egész procedúra.

Ugyanakkor hozzátettem, hogy hat miniszterelnökjelölt-jelölt szinte biztosan lesz, az előválasztásnak már csak ezért is komoly a tétje, és minden bizonnyal éles küzdelem várható, ami mozgósítani fogja a polgárokat. A CVB – és az abban velünk együttműködő civil szervezetek – pedig mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ennek a versenynek megteremtsük a technikai feltételeit, biztosítsuk az egyenlő esélyeket, illetve a választások eredményének legitimitását. Máris tárgyalunk több médiummal például arról, hogy a jelöltté váláshoz szükséges aláírások összegyűjtésére szánt idő alatt – tehát augusztus 23 és szeptember 6-a között –, majd utána a választásokig biztosítsanak lehetőséget a jelöltek közötti nyilvános vitára.

Politikai kérdésekben viszont nem kívánunk állást foglalni – tettem hozzá. Nem a mi dolgunk ugyanis megítélni például azt, hogy ki és milyen feltételekkel válhat jelöltté. Az viszont, vállalt feladatunk, hogy ellenőrizzük: az ellenzéki szereplők milyen hangot ütnek meg egymással szemben, amikor kampányolnak az induláshoz szükséges négyszáz, illetve a miniszterelnök-jelöltek esetében a húszezer aláírás összegyűjtése érdekében, illetve a kampány során később is. Ha valakinek csak a másik lejáratása, a karaktergyilkosság a célja, akkor minden bizonnyal közbelépünk, de bízunk benne, hogy erre nem lesz szükség.

Az előválasztás technikai lebonyolításában a Civil Választási Bizottság egyik tagszervezete, az aHang meghatározó szerepet vállal, és a szervezet kampányigazgatója, Hajdú Gergő az ATV Egyenes beszéd című adásában kedd este elmondta: szerették volna, ha a civil jelöltek indulását nem kötik párthoz való hovatartozáshoz, de ez nem a CVB döntése volt. Annak viszont örül, hogy sikerült elérni: az előválasztáson személyesen, illetve interneten is lehessen voksolni. Maga egyébként elégedett lenne 300 ezer résztvevővel, az 500-600 ezer szavazatot pedig fantasztikus eredménynek tartaná.

A technikai részletekről Hajdú Gergő elmondta, hogy az aláírásgyűjtés időszakában - augusztus 23 és szeptember 6-a között – országosan több mint háromszáz fix helyen lehet majd személyesen voksolni, míg a kisebb településekre egy-egy napra „mozgóurnát” visznek. Interneten pedig bárki szavazhat, és ehhez nem kell ügyfélkapu-hozzáférés sem. Megoldják ugyanis, hogy aki részt kíván venni ebben a folyamatban, azzal számítógépen keresztül kapcsolatba lépnek, de kérni fogják a személyi igazolvány és a lakcímkártya bemutatását. Ami pedig az adatvédelmi kérdéseket illeti, kiemelte, hogy nem Kubatov-listát szeretnének létrehozni, hanem mindenki eldöntheti, akarja-e, hogy az általa támogatott jelölt kapcsolatba léphessen vele. Ha nem, az előválasztás után a személyes adatait törlik a rendszerből.

(Fotó: merce.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr1816640828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása