Magyar Ügyvéd Blog

Már az első napon „megtámadták” az ellenzéki informatikai előválasztási rendszert – de mi lehet a háttérben?

2021. szeptember 19. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2021-09-19_21_17_03.pngA Fidesz állítólag igencsak tart az ellenzéki együttműködéstől, és minden kommunikációs eszközt bevet a hatpárti összefogás ellehetetlenítése érdekében. De még talán attól sem riadtak vissza, hogy a szombaton indult előválasztás informatikai rendszerét meghekkeljék. Erre persze egyelőre nincs bizonyíték, de ha valaki tényleg számítógépes támadást indított, az melléfogott, mert az akcióval csak az ellenzéki összefogást erősíti.

„Sok mindenre készültünk, de ilyen támadásra nem számítottunk” – mondta a 444-nek Hajdú Gergő, az előválasztás technikai lebonyolításért felelős aHang kampányigazgatója, miután szombat délelőtt kiderült: csak hétfőn tud folytatódni az előválasztás. A szavazás reggel indult, azután hamar félbe is szakadt. Internetes voksolásra reggel 6-tól volt lehetőség, és néhány sátor is kinyitott már akkor, de azok többsége csak reggel 8-kor. Az összesen 300 szavazóhelyen az első órában még rendben mentek a dolgok a szervezők elmondása szerint.

Fél 10 körül jelentettek egyre több helyről azonban problémát, mert az ott dolgozóknál lévő laptopok hibaüzeneteket jeleztek, és emiatt lehetetlenné vált a szavazás, és az elovalasztas.hu oldal is akadozva működött. A szervezők először azt gondolták, hogy náluk van a probléma.

Délelőtt 10 körül összeült az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) – ennek tagjai az ellenzéki pártok képviselői, illetve jelen vannak a Civil Választási Bizottság (delegáltjai is  –, és az első közlemény még erről szólt: a „szervezők számára is váratlanul nagy részvétel miatt szükség van a technikai erőforrások azonnali bővítésére. Az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) a folyamatok áttekintése során úgy döntött, hogy a megfelelő bővítés és a szavazás zavartalansága érdekében két órára felfüggeszti a szavazást.”.

Azután változott a helyzet, mert az újabb közleményből kiderült, hogy az „elmúlt három órában minden részletre kiterjedő technikai elemzést végeztünk az előválasztás informatikai rendszerét lelassító délelőtti jelenséggel kapcsolatban. Mostanra teljesen világossá vált, hogy reggel 6 óra és délelőtt 10 között a változást akaró választók tömegei mellett más valakik is érdeklődtek az előválasztás iránt: jelenleg ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét”.

A káosz szimbolikus jelentőségű: azt mutatja, hogy a baloldal még ezt sem tudta megszervezni – írta az origo.hu kormányzati szócső. A szavazás végeredményére mellesleg az előválasztás semmilyen hatással nincs – állítja az internetes portál –, azt ugyanis senki nem tudja ellenőrizni, így azt mondanak majd ki győztesnek, akit akarnak. Gyurcsány Ferenc pedig rég eldöntötte: Karácsony Gergely lesz a befutó. Mi viszont a CVB-nél a nyilvánosságot és a transzparenciát tartjuk a legfontosabb vezérelvünknek.

De ha már az átláthatóságot kérik számon, a kormány miért akadályozta meg minden alkalommal, hogy a nemzeti konzultációra küldött válaszlevelekbe bárki betekinthessen? Nem mellesleg a konzultációs kérdésekre az interneten bárki annyiszor szavazhatott, amennyiszer csak akart, mert ezt nem ellenőrizték soha.

Élő YouTube-közvetítésben volt látható, ahogyan a Nerbot nevű számítógépes program megállás nélkül, nagyjából tíz másodpercenként tölti ki álnevekkel a közelmúltban zárult, „a járvány utáni életről” szóló, kormányzati narratívákat visszhangozó nemzeti konzultációs íveket. Most akkor milyen alapon tételezik fel, hogy az előválasztás szervezői manipulálni akarják az eredményt?

„Saját bénázásukat ne kenjék másra!” – ezzel a szűkszavú közleménnyel hárított szombaton a Fidesz. De a kormány a „saját bénázásáért” vajon vállalta a felelősséget, amikor a 2018. tavaszi országgyűlési választás napjának estéjén, az eredményhirdetés idején összeomlott a százmillióért fejlesztett tájékoztató honlap? Dehogy vállalta, pedig a tesztelésben közreműködő cég előre figyelmeztetett, hogy baj lesz. Ráadásul a 2019. őszi önkormányzati választás napján a honlap ugyancsak többször elérhetetlen volt, és akadozott az eredmények közlése is.

Összetett, többlépcsős visszaélést feltételeznek a szervezők, mert amikor szombat reggel elindult az ellenzéki előválasztás, minden rendben ment. Először azt gondolták, hogy a nagy érdeklődéshez képest kevés az informatikai kapacitás. A külső beavatkozás gyanúját viszont az erősíti, hogy a szervereken akkor is volt igen jelentő terhelés, amikor az előválasztást már leállították – nyilatkoztam a CVB elnökeként az ATV Civil a pályán című műsorában péntek este.

Az addig leadott voksok elvesztek-e – hangzott el az adásban a kérdés. Adatvesztés szerencsére nem történt, de a leállás oka az is, hogy megmentsük a leadott szavazatokat. Ha technikai hiba történt volna – hangsúlyoztam –, akkor az informatikai szakértőink dolga a szoftver kijavítása. Amennyiben azonban külső beavatkozásról volt szó, az természetesen egészen más történet. Bár a vizsgálódás még folyik – erről már az ATV Heti napló című műsorában beszéltem vasárnap este –, egyelőre a legfontosabb feladat, hogy hétfőre működőképessé tegyék a rendszert. Informatikusok azt ígérik, hogy a szombatihoz hasonló támadást ki tudják védeni, de ennek részleteiről biztonsági okokból nem kívánunk beszélni. Annyit azonban elmondtam, hogy az OEVB folyamatosan ülésezik, és a legfrissebb döntés értelmében továbbra is kilenc nap áll rendelkezésre, így jövő vasárnap helyett a következő hét keddig lehet voksolni.

Egyébként az eddigi információk szerint valóban terheléses támadás történhetett. Ez olyan, mintha egy tízsávos autópálya három sávját foglalnák el a személyautók – esetünkben a választók –, azután a semmiből előkerül ezer kamion, amelynek hatására bedugul az egész út, az összes sáv. A CVB, illetve társszerve, az aHang addig azonban nem kívánja feltételezésekbe bocsátkozni, s megnevezni a támadókat, amig kétséget kizáró bizonyítékok nem állnak rendelkezésre arról, hogy ki állhat a háttérben, legyen szó a Fideszről, esetleg valamilyen külföldi szervezetről – hangsúlyoztam vasárnap este.

Egyelőre tehát nem tudjuk biztosan, hogy az informatikai rendszer összeomlásának mi volt a pontos oka, de azt állítom: ha valamilyen előre elhatározott hekkertámadás áll a háttérben – bárki csalárd szándékáról is legyen szó –, az kontraproduktív lesz. Az előválasztás annyira népszerű, hogy az ellenzéki tábor még jobban összezár, mert már nálam is jelentkeztek informatikai szakértők, akik készek segíteni a rendszer összeomlása okainak kiderítésében, illetve annak működőképességének helyreállításában, s aktivisták is, akik személyesüket ajánlották fel.

Az ATV Civil a pályán című műsorában különben Pulai András politológus azt nyilatkozta, nehezen tudja elképzelni, hogy kinek másnak állhatna érdekében hekkertámadást indítani az előválasztás ellen, mint a Fidesznek. Bodnár Zoltán gazdasági szakértő szintén úgy vélte, az efféle akciók tényleg kontraproduktívak, és az ellenzéki oldal összezárását segítik elő. Holoda Attila energetikai szakértő ugyancsak azt mondta: ez az akció, ha bizonyságot nyer, hogy tényleg a Fidesz állt a háttérben, a kormánypárt számára vezet kellemetlen következményekhez. Tétényi Éva építész óvatosabban fogalmazott, mert szerinte sem az előválasztás kultúrája, sem annak technikai feltételei nem feltétlenül biztosítottak.

Mindezzel egyébként az a legnagyobb baj, hogy amennyiben felkészült szakemberek támadták meg az előválasztás informatikai rendszerét, talán soha nem tudjuk meg, ki áll a háttérben. Ezzel kapcsolatban érdemes emlékeztetni rá, hogy összehangolt, fejlett kibertámadás-sorozat ért több hazai kormányzati portált, fennakadást okozva egyes honlapok működésében – írta a kormany.hu januárban. Azóta sem sikerült azonban kideríteni, igazából mi történt, pedig a kormánynak szinte korlátlan források állnának rendelkezésére az ügy tisztázásához.

Mindezek ellenére meggyőződésem, hogy az előválasztás sikerre van ítélve.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr6116693984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása