Magyar Ügyvéd Blog

A parlamenti választás napján tarthassanak népszavazást is? Csak a kormány járna jól ezzel

2021. szeptember 21. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2021-09-21_23_07_00.pngSzinte példa nélkül való, hogy a kormánypárti oldalon bárki is egyetértsen valamely ellenzéki törvényjavaslattal. Most ezt is megértük: a Fidesz frakcióvezetője akár támogathatónak tartja Szabó Tímea ötletét, amely szerint az országgyűlési választással egyidőben tarthassanak népszavazást is. A Párbeszéd társelnöke azonban talán nem gondolta át, hogy ezzel a kormányoldal járna jól, mert a Fudan Egyetemről jövő áprilisig szinte bizonyosan nem lehet referendum, viszont a kormány álságos "gyermekvédelmi" népszavazása érvényes lehetne.

„A népszavazás nagyszerű dolog, minden alkalom fontos, amikor a magyarok véleményt nyilváníthatnak. Ez lehet egy országgyűlési vagy önkormányzati választás, vagy egy népszavazás, de ide sorolnám akár a nemzeti konzultációt is, aminek ugyan jogi relevanciája nincs, de a politikai jelentősége meglehetősen nagy. Ebből a megfontolásból – és a költségtakarékossági szempontok miatt is – van létjogosultsága annak a javaslatnak, amely szerint nem lenne akadálya, hogy egy népszavazást egyazon napra tűzzenek ki egy országgyűlési választással”nyilatkozta a napokban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Ezzel egyértelműen a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea javaslatára reagált, aki törvénymódosító indítványt nyújtott be annak érdekében, hogy töröljék el azt a korlátozást, amely szerint az országos választások előtti és az azt követő 41. napon belül nem lehet népszavazást tartani.

Az ellenzéki politikus szándéka persze érthető, mert a hatályos szabályok alapján például a Fudan Egyetemről a jövő áprilisi parlamenti választás előtt biztosan nem írható ki referendum. Ennek oka, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Karácsony Gergely öt kérdéséből kettőt ugyan átengedett – a Fudan mellett az álláskeresési járadék időtartamának felemeléséről szóló kezdeményezést is –, ám a határozatokat az utolsó pillanatban többen megtámadták. A Kúriának pedig 90 napja van a felülvizsgálati kérelmek elbírálására, és nyilván nem fognak sietni, így a döntés december közepére várható.

Utána jön a karácsony és a szilveszter, ami nagyon nem kedvez az aláírásgyűjtésnek, miközben a népszavazás kezdeményezéséhez 120 nap alatt 200 ezer támogatót kellene szerezni. Az idő pedig sürget, mert ha kihasználnák a négy hónapot, már talán túl is vagyunk a parlamenti választáson. De amennyiben ez ellenzék egy hónap alatt megoldaná ezt a feladatot – amire nincs túl nagy esély –, és már januárban be tudnák nyújtani az aláírásgyűjtő íveket, azok hitelesítésére az NVB-nek még van 45 napja. Akkor pedig már március derekánál tartunk, és a parlamentnek van még további 30 napja a referendum elrendelésére, a köztársasági elnöknek pedig 15 napja a népszavazás kitűzésére.

Mindezekből egyértelműen következik, hogy a Karácsony-féle kezdeményezésről akkor sem lehet a választás napjával egyidőben népszavazás, ha az aláírásgyűjtés szempontjából valószínűtlenül kedvező forgatókönyvvel számolunk. A Kúria, az NVB, az országgyűlés, valamint az államfő ugyanis biztosan nem kapkodja el a döntést, Szabó Tímea javaslata – már ha azt egyáltalán megszavazná a parlamenti kétharmad – így teljességgel felesleges.

Jól jöhet viszont az ötlete a Fidesznek, de nem azért, amire Kocsis Máté hivatkozott. Mert kit érdekelnek itt a költségek, ha a kormányzati propagandáról van szó? A kabinet melegellenes, homofób népszavazási kezdeményezése sem más, mint propaganda, meg hangulatkeltés „Brüsszel” ellen, hiszen a pedofiltörvény miatt kötelezettségszegési eljárást kezdeményeztek Magyarországgal szemben. Ezt a referendumot – bár az NVB döntését többen is megtámadták a Kúriánál – egyébként a mai szabályok szerint is meg lehetne tartani valamikor jövő januárban vagy februárban, tehát ehhez nem kell törvénymódosítás.

Azzal viszont nyilván a Fidesz is számol, hogy olyan ostoba kérdésekre, mint hogy lehet-e a nemváltoztató műtéteket népszerűsíteni kiskorúak körében, nem akar majd legalább négymillió szavazópolgár válaszolni. Borítékolható tehát, hogy ez a referendum az 50 százalékos részvétel hiánya miatt érvénytelen lenne. Ám ha a parlamenti választással egyidőben tartanák a népszavazást, jobbak az esélyek, mert aki voksolni akar – ez a választásra jogosultak legalább 60-65 százaléka –, ha már úgyis elment a szavazókörbe, az egyéni képviselőlelteket, illetve az országos pártlistákat tartalmazó szavazólapok mellett miért ne ikszelne valahová még a kormány kérdéseit tartalmazó öt szavazólapon is?

Szabó Tímea tehát ezzel az ötlettel hatalmas öngólt lőtt, mert akár rá hivatkozva támogathatják a népszavazási törvény módosítását. Amennyiben pedig azt a parlament elfogadná, az ellenzéknek alaposan feladnák a leckét. Úgy kellene kampányolniuk, hogy minél többen szavazzanak az egyéni parlamenti képviselőjelöltjeikre, illetve a közös pártlistájukra, hogy ugyanakkor a másik öt, a népszavazási kérdéseket tartalmazó szavazólapot ne töltsék ki. Ha ugyanis a polgárok bármilyen módon voksolnak, azzal a referendumot – amennyiben a szavazásra jogosultak több mint fele válaszol, tegye bárhová is az ikszet –, akár érvényessé tehetik.

Na, ez könnyen újabb kihívást jelenthet az együttműködést vállaló hat párt számára.

(Fotó: Infostart / Kallos Bea)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr5516696832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása