Magyar Ügyvéd Blog

Covid-19: a kötelező oltás bevezetésének egészségügyi kockázata kisebb baj, mint temetésre járni

2021. november 12. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2021-11-12_22_54_10.pngAz emberek egészsége nem lehet politikai kérdés, és a döntések meghozatalában nem játszhatnak szerepet olyan sajátos megfontolások, mint hogy a polgárok gyomra mit vesz be. Tárgyszerű, megalapozott adatokon nyugvó kommunikációval el lehetne érni, hogy minél többen higgyék el: az oltás jelentette minimális egészségügyi kockázat vállalásánál sokkal rosszabb temetésre járni. Ha lenne felelős egészségügyi miniszterünk, saját hatáskörben rendelhetné el a kötelező oltakozást.

Meglehetősen kaotikus állapotok alakultak ki azt követően, hogy a kormány az ijesztően romló járványügyi adatok ellenére is fél kimondani: be kellene vezetni a Covid-19 elleni kötelező védőoltást. Orbán Viktor szerint ezt a „magyar ember gyomra nem veszi be”, miközben ő tudja leginkább, hogy mi mindent benyelünk. De a kabinet még attól is fél, hogy legalább a maszkviselés, illetve a tömegrendezvények megrendezésének szabályait szigorítsa.

Nem lesz általános kötelező oltás Magyarországon – jelentette ki a legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter. Vagyis: továbbra is az egészségügyi kérdésekben általában igencsak kevésbé járatos munkaadókra bízzák, megkövetelik-e a védőoltás beadását. A miniszter az esetleges járványügyi korlátozások további szigorításáról is csak annyit árult el – jelentsen ez bármit –, hogy minden adatot figyelembe vesznek, és ezekről folyamatosan konzultálnak. Egyelőre annyira jutottak, hogy a közösségi közlekedési eszközökön ismét kötelező a maszk, amit – az egészségügyi intézmények mellett – hétfőtől a kormányablakokban is viselni kell.

De mire várnak az újabb lépésekkel? Az utóbbi napokban a halottak száma naponta száz fölött van, nyolcezernél több fertőzöttet regisztrálnak, az ötezret meghaladja kórházban ápoltak száma, tizedüket lélegeztetőgéppel tartják életben. Orbán Viktor pedig egyfolytában csak azt szajkózza, hogy semmilyen védelmi intézkedés nem óv meg a fertőzéstől, csak az oltás. A „virulógusként” is kitűnő teljesítményt nyújtó kormányfőnek természetesen hinnünk kell, bár a szakma szerint a maszkviselés, a szociális távolságtartás, a közösségi terek használatának, illetve a tömegrendezvények látogatásának korlátozása – akár az ilyen események ideiglenes betiltása is – jelentős mértékben csökkentené a koronavírus-fertőzésnek való kitettséget.

De maradjunk a nemzet „főorvosánál”: oltakozni, oltakozni, oltakozni. Igaz, elismerte, hogy a jelenlegi, nem egészen hatmillió embernél többet nem tudnak meggyőzni az oltás felvételére. Ekkor vehetné elő az egészségügyért – és még sok minden egyéb területért – felelős (felelőtlen) miniszter az egészségügyi törvényt. Ha nem ismerné, idézzük a jogszabályt: a „járványügyi tevékenység célja a fertőző megbetegedések, a járványok megelőzése és leküzdése”.

Ugyanott olvasható, hogy a „védőoltás célja a fertőző betegségekkel szembeni aktív, illetve passzív védettség kialakítása”. A miniszter rádásul rendeletben határozhatja meg azokat a fertőző betegségeket, amelyek esetében életkorhoz kötötten, illetve a megbetegedés veszélye esetén „kötelező védőoltás elrendelésének van helye”. Nem mellesleg a miniszter „egyes munkakörökben való foglalkoztatás feltételeként a munkáltató költségére védőoltási kötelezettséget írhat elő”.

Nem kellene tehát itt szórakozni, meg rendkívüli jogrendet hirdetni, hanem olyan személyt kellene az egészségügyért (is) felelős tárca élére kinevezni – bár jó lenne, ha ennek a területnek önálló miniszter lenne a gazdája –, aki érti a dolgát, nem fél a felelősségtől, és nem a tízparancsolat betartásában látja a probléma megoldását.

Az emberek egészsége nem lehet politikai kérdés, és a szükséges döntések meghozatalában nem játszhatnak szerepet olyan sajátos megfontolások, mint hogy a polgárok gyomra mit vesz be. Tárgyszerű és megalapozott adatokon nyugvó kommunikációval – így a kórházakban uralkodó helyzet bemutatásával, s nem a tudósítások tiltásával – talán el lehetne érni, hogy minél többen higgyék el: az esetleg kötelező oltakozás jelentette minimális egészségügyi kockázat vállalásánál sokkal rosszabb temetésre járni.

(Fotó: koronavirus.gov.hu) 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr1416754102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása