Magyar Ügyvéd Blog

Szembejött velünk a kormányzati fake news propagandagyárának legutóbbi gyöngyszeme

2022. március 16. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2022-03-16_15_36_27.pngÁlhír, miszerint az orosz-ukrán háború miatt felfüggesztette az Európai Unió a jogállamisági mechanizmus alkalmazását Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. Megint csak azzal találkoztunk, hogy félrevezetik a közvéleményt.

Az Európai Unió az orosz-ukrán háború miatt késleltetheti a jogállamisági mechanizmus alkalmazását Magyarországgal és Lengyelországgal szemben – értesült a Bloomberg hírügynökség. A meg nem nevezett informátoruk szerint a mostani viszonyok között a gazdasági nehézségek és a menekülthullám miatt még fontosabb lehet az Unió egysége.

A jelenlegi helyzetben, amikor az emelkedő energiaárak és az orosz-ukrán háború gazdasági következményei mellett az Ukrajnából érkező menekülthullám is sújtja Európát, kockázatos lenne a büntetőintézkedések élesítése a magyarokkal és a lengyelekkel szemben – mondta a Bloombergnek egy névtelenséget kérő diplomáciai forrás. Ha Brüsszel életbe léptetné a mechanizmust, akkor Lengyelország akár 130 milliárd eurót is veszíthetne a következő hétéves költségvetésből, míg Magyarország 40 milliárd eurót kockáztat.

A döntés halasztását lehet itthon akár sikerként is kommunikálni, csakhogy az egészből egy szó sem igaz. A büntetőintézkedések hatályba lépéséről az Európai Unió állam- és kormányfőket tömörítő tanácsának kellene határoznia, de a jogállamisági mechanizmus életbe léptetésének elhalasztásáról forrásaink szerint nem született semmilyen állásfoglalás. Nem létezik olyan határozat, amely ezt tartalmazná, s aki ennek ellenkezőjét állítja, hazudik. Mi több, az Európai Bizottság ragaszkodik saját korábbi álláspontjához, amely szerint az uniós források kifizetését változatlanul a jogállamisági kritériumok teljesítéséhez kötik.

Meggyőződésünk, hogy nem lehet sikeres Orbán Viktor azon törekvése, hogy egyenlő távolságot tartson Brüsszeltől és Moszkvától.

(Fotó: AFP)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr3917781784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása