Magyar Ügyvéd Blog

Tatai referendum: mindenki menjen el szavazni, mert lehet, hogy erre többé nem lesz lehetőség

2022. július 25. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2022-07-25_9_31_18.pngA helyi népszavazás a közügyekben való részvétel egy igen fontos eszköze, hiszen kivételes lehetőséget kínál arra, hogy egy közösség érvényesíthesse a részvételi demokráciához fűződő jogát. Ezzel a felhatalmazással bármikor élhetnek a polgárok, de mostantól jogorvoslati kérelem esetén a fideszes Alkotmánybíróság dönthet. Egyelőre más a helyzet, és Tatán a hét végén még lehet helyi referendum, s mindenkit arra bíztatunk, hogy éljen az állampolgári jogával.

Tatán július 31-én tartanak helyi népszavazást arról, hogy az Öreg-tó partján – amely természetvédelmi terület, valamint az EU szabályozása szerint a Natura 2000 hálózat egyik eleme – építhetnek-e egyes források szerint kormányhoz közeli vállalkozások luxusszállodát. De felejtsük el az ügy esetleges politikai szálait.

Koncentráljunk inkább arra, hogy miről szólhat egy referendum. Helyi népszavazást kezdeményezhet a képviselő-testület tagjainak legalább egynegyede, a képviselő-testület bizottsága, valamint az önkormányzati rendeletben meghatározott számú választópolgár, ami nem lehet kevesebb a jogosultak tíz százalékánál, és nem lehet több a választópolgárok huszonöt százalékánál. Tatán ezt a helyi rendelet 20 százalékban – ami a választásra jogosult lakosok száma alapján olyan 3,5 ezer érvényes aláírást jelent – állapította meg.

Nem lehet azonban helyi népszavazást kezdeményezni a költségvetésről és a zárszámadásról, a helyi adókról, a képviselő-testület hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási kérdésről, valamint a képviselő-testület feloszlásának kimondásáról. Az Öreg-tó partjára tervezett beruházás nem tartozik a tiltott tárgyak körébe, amit az is mutat, hogy a képviselő-testület elrendelte a referendum kiírását, és a helyi választási bizottság annak időpontját meg is határozta.

Magam a Civil Választási Bizottság elnökeként, illetve a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik alapítójaként a helyi lakosokat arra bíztatom, hogy vasárnap Tatán a polgárok éljenek az alaptörvényben is biztosított jogukkal, és menjenek el szavazni. Ez ugyanis tényleg kivételes lehetőség arra, hogy a helyi közösség érvényesíthesse akaratát akár a regnáló önkormányzat szándékaival szemben is. Ennek azonban feltétele, hogy a választásra jogosultak több mint ötven százaléka adja le a voksát, és azonos módon szavazzon.

Sajnálatosnak tartom, hogy ezzel a felhatalmazással mind ez ideig igen kevesen éltek. Az idén csak egyetlen helyi népszavazást tartottak, ám Biatorbágyon a Budapest és a Balaton közötti kerékpárút nyomvonalának kijelölése kapcsán az érintettek mindössze 35 százaléka nyilvánított véleményt. A referendum emiatt érvénytelen volt.

Az egészségügyi veszélyhelyzet meghirdetése előtti 2019-es esztendőben – mert a járvány miatt 2020 és 2022 között nem lehetett helyi népszavazást tartani – két alkalommal nyilváníthattak véleményt a polgárok helyi ügyben, de mindkét kezdeményezés kudarcba fulladt. Ami azért is sajnálatos, mert az egyik indítvány arról szólt, hogy Velence város tiltsa meg egyes területek beépítését, de a részvételi arány nem érte el az 50 százalékot.

Egyébként ha 2015-ig tekintünk vissza, a hevenyészett összegzésünk szerint azóta mindössze 18 helyi referendumot bonyolítottak le, és azokból 12 volt érvénytelen. Ebből két következtetés adódik. Az egyik, hogy talán rossz volt a kérdés. A másik pedig az, hogy megfelelő források híján nem sikerült a szervezőnek a helyi lakosokat mozgósítani.

A véleményem azonban változatlan: a helyi népszavazás a közügyekben való személyes részvétel egy igen fontos eszköze. Ezzel kapcsolatban pedig azt gondolom, hogy az ország csaknem 3200 településén vagy rendben mennek a dolgok, vagy a pártokhoz, illetve a civilekhez köthető szerveződések – és a független egyéni képviselők – nem teszik a dolgukat, hiszen 2015 óta mindössze 18 esetben kezdeményezett bárki helyi referendumot.

Vélelmezem, hogy a NER sem működik ennyire hibátlanul. Szóval valószínűleg a helyi lakosok – éljenek független, kormánypárti vagy ellenzéki többségű képviselő-testület irányította településen – találhattak volna az önkormányzatok működése kapcsán ennél több kifogásolni valót. De ha tényleg csak ennyi helyi népszavazást kezdeményeztek, akkor a települési közügyek intézése kapcsán nagyjából minden rendben van. Tényleg mindenütt minden rendben van?

Azt meg csak zárójelben jegyezzük meg, hogy az Orbán-kormány átkozottul utálja a népszavazás intézményét. Egy, az idén július 19-én elfogadott törvénymódosítás szerint az országos és a helyi referendum kérdéseinek hitelesítése ügyében benyújtott jogorvoslati kérelem esetén – ezzel a lehetőséggel országos népszavazás esetén bárki, helyi referendum kapcsán az ott lakó állampolgár élhet – a kizárólag a Fidesz delegáltjaiból álló Alkotmánybíróság mondhatja ki a végső szót.

Ezzel vajon végképp kinyírták a közvetlen hatalomgyakorlás egyetlen intézményét? Július 31-én minden felelősen gondolkodó tatai lakosnak az urnáknál van a helye, mert a jelenlegi politikai helyzetben elképzelhető, hogy erre most van utoljára lehetőségük.

(Fotó a tatai Öreg-tóról: Magyar Természetjáró Szövetség / Gulyás Attila)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr2617890295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása