Magyar Ügyvéd Blog

Miért ne találkozhatnának a bírói önkormányzat választott tagjai az amerikai nagykövettel?

2022. november 04. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2022-11-04_3_49_38.pngÁlságos azt hirdetni, hogy a bíró a saját helyzetéből fakadó kérdésekről sem beszélhet senkivel. Így reagáltam arra a kormánypárti sajtó által kreált ügyre, amelynek apropóját az adta, hogy az Országos Bírói Tanács két választott tagja látogatást tett a budapesti amerikai nagykövetnél. Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének a közelmúltban a magyar igazságszolgáltatás képviselőivel folytatott találkozója összhangban van az USA világszerte folytatott diplomáciai gyakorlatával – ezt tudatta a követség, rosszallását kifejezve, hogy ezért a bírákat támadják.

Nagy vihart kavart a kormányközeli sajtó annak kapcsán, hogy az Országos Bírói Tanács két tagja találkozott David Pressmann amerikai nagykövettel, és beszámoltak neki az OBT-nek a magyar bírósági rendszeren belül betöltött szerepéről. A lakájmédia szerint ez a bírói függetlenség megsértése, és durva beavatkozás Magyarország belügyeibe. De mi a baj azzal, ha egy nagykövet tájékozódni kíván az igazságszolgáltatás működéséről? Ez tényleg olyannyira sértené a bírói függetlenséget, hogy hivatali visszaélés miatt nyomozást kellene elrendelni, a két érintett bírót pedig ki kellene rúgni?

„Nem tudok egyetérteni azzal, hogy a bírónak ilyen formában kell ügyelni az integritására és függetlenségére, s hogy – úgymond – teljesen bekötjük a száját” – válaszoltam a Hírklikk kérdésére. Továbbmenve: azokkal sem tudok egyetérteni, akik szerint az ilyen típusú beszélgetéseket kizárólag a felkent vezetőkkel bonyolíthatja le egy másik ország diplomáciai vezetője. Ez ugyanis a számára olyan fals információkat közvetíthet, amelyekből torz képet kap, és nem feltétlenül reális következtetéseket von le – fűztem hozzá.

Orbán Viktor ne emiatt aggódjék az igazságszolgáltatás függetlenségéért, hiszen gondoljunk csak arra, hogy politikai kinevezettek állnak a Kúria és Legfőbb Ügyészség élén is. És emlékezzünk arra, hogy a korábbi nagykövet, David B. Cornstein – az Orbánnal kétségkívül jobb viszonyt ápoló Trump volt elnök kinevezettje – 2018 augusztusában elmondta: fontosnak tarja a joguralmat és a szabadságjogokat, a vallásszabadságot, a szólásszabadságot, a sajtószabadságot.

Ha azt látná, hogy bármely személy vagy intézmény szabadságát veszélyeztetik, azonnal felszólalna az ügyében. „De ehhez arra van szükség, hogy ezt a saját szememmel lássam. Ha valaki nekem ilyesmiről beszélne, akkor alaposan megvizsgálnám az ügyet, és ha azt látnám, hogy ezeket a szabadságjogokat csorbítják, akkor határozottan felszólalnék” – mondta. Ez nem lett volna a belügyekbe való durva beavatkozás?

Egyébként a két most lemondásra felszólított két bíró már korábban is részt vett az USA nagykövetségének az amerikai függetlenség napjára szervezett fogadásán, de az akkor nem zavart senkit. Ám miért is zavart volna, hiszen a bírákat az ítélkezési tevékenységükben még a saját feletteseik sem utasíthatják, nemhogy egy diplomata. Lehet viszont trükközni – kijátszva az alaptörvényben is deklarált függetlenséget –a kinevezési szabályok és az ügyelosztás gyakorlata révén. Ezen tessenek a kormányoldalon elgondolkodni. Meg azon is, hogy például Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal korábbi vezetője ugyancsak találkozott az amerikai nagykövettel.

A NER rendszerének vezetője inkább amiatt nézzen a tükörbe, hogy egyre nagyobb befolyásra igyekszik szert tenni a független igazságszolgáltatás felett, s ne az új amerikai nagykövetet – és ne a vele találkozó bírákat – állítsák pellengérre. Nem kell őket bűnbaknak kikiáltani, hiszen mi a bűn abban, hogy két bíró találkozik Magyarország egyik lenfontosabb szövetségesének, az Egyesült Államoknak a budapesti képviselőjével?

Csütörtökön a budapesti amerikai nagykövetség is kiadott egy közleményt. Ebben azt írták, „az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének a közelmúltban a magyar igazságszolgáltatás képviselőivel folytatott találkozója összhangban van az Amerikai Egyesült Államok és más országok – köztük Magyarország – által világszerte folytatott diplomáciai gyakorlatával.” Ami nincs összhangban a szövetségesek közötti normális diplomáciai gyakorlattal, az az összehangolt médiatámadás az Országos Bírói Tanács szóvivője és nemzetközi kapcsolattartója ellen, amely a jelek szerint arra irányul, hogy félelmet keltsen azokban, akik az Amerikai Egyesült Államok képviselőivel kívánnak tárgyalni. Az amerikai kormánytisztviselőkkel folytatott párbeszédbe való beavatkozás nem segíti elő az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatokat”.

Minderről a Hirklikknek is nyilatkoztam, és a beszélgetés teljes szövegét a feni linkre kattintva olvashatják el.

(Fotó: Twitter – Matusik Tamás és Vasvári Csaba, az OBT két tagja találkozott az USA budapesti nagykövetével)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr7917969796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása