Csúcsra járatják a Fideszt kiszolgáló állami médiát: jövőre már 93 milliárdot költhetnek

2019. november 12. - Magyar Ügyvéd

mtva_1.jpgTöbb mint 93 milliárd forinttal gazdálkodhat jövőre a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, amelynek az egyik legfontosabb feladata lenne, hogy elősegítse a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságának érvényesülését. Ehhez képest az állami médiában – a „közszolgálati” televíziós és rádiós csatornákon – az ellenzék szinte szóhoz sem jut.

Tovább

Mi jár a bukott polgármestereknek?

tarlo_sbo_mbi_1.jpgAz a településvezető, aki veszített a helyhatósági választáson, legalább háromhavi végkielégítésre számíthat, ha legalább két évig volt polgármester, de a képviselő-testület döntése alapján ez hat hónap is lehet. Egy közszolga esetében a három hónap nyolc évnyi szolgálat után jár, míg hat hónapra 16 esztendő után lehet számítani. Igazságos-e, hogy a településvezetőket kivételes helyzetbe hozták? És általában a politikusok miért járnak jobban a nyugdíjukkal kapcsolatos szabályozással?

Tovább

A kormánysajtó máris sokallja az ellenzék helyi képviselőinek illetményét – de a játékszabályokat a Fidesz találta ki

polgifizete_s.jpgMilliós fizetéseket osztanak maguknak a balliberálisok Újbudán – írja az állami pénzekből finanszírozott Origo. De ez nem igaz: a polgármesterek, alpolgármesterek és helyi képviselők díjazása tekinteténen az ellenzék mindenütt a Fidesz törvényei szerint jár el. Ha ez valakinek nem tetszik, forduljon Orbán Viktorhoz vagy a választókhoz.

Tovább

Amit Polt Péterről érdemes lehet tudni

polt1.jpgTovábbra is Polt Pétert javasolja legfőbb ügyésznek Áder János köztársasági elnök – erről kedden tájékoztatta Kövér László házelnököt. De ki is Polt Péter? Akit ez érdekel, az interneten utánanézhet, mert a közösségi háló nem felejt.

Tovább

Házi őrizetbe, mai szóhasználattal bűnügyi felügyelet alá kerülhet a Viking Sygin kapitánya, de mi van, ha Ukrajnába szökne? Azzal sem úszná meg

syginroncs_1.jpgUkrajna nem írta alá a kiadatási egyezményt, ezért nem lehet kiengedni a rács mögül a Viking Syginnek a dunai hajókatasztrófa okozásával gyanúsított kapitányát. Ha hazaszökne, megúszná a büntetést – terjedt el a közbeszédben –, ami szerencsére nem igaz. Ukrajna ugyanis aláírta az egyezményt, de saját állampolgárát éppen úgy nem adja ki, mint Magyarország sem, viszont kötelezettséget vállalt a polgárai által külföldön elkövetett bűncselekmény kivizsgálására. A magyar hatóságok is ezt vállalták.

Tovább

Magyar György: Az ellenzéki együttműködésre tíz évet kellett várni, de a munka neheze most jön, mert azt meg is kell őrizni

magyargyo_rgy1_1.jpgA Fidesz lenézte az embereket a budapesti előválasztások eljelentéktelenítésével és a bohóckampánnyal, de nem működött a migránsozás sem az önkormányzati választásokon Magyar György ügyvéd szerint. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a munka neheze most jön, mert a törékeny ellenzéki együttműködést meg kell őrizni, és meg kell győzni a polgárokat, hogy nélkülük nem hoznak döntéseket.

Tovább

A választott tisztségviselők azt tesznek, amit akarnak, a közszolgát meg kirúgják, ha netán egyszer jól leissza magát?

korma_nyablak.jpgEgy polgármester dorbézolhat – esetleg közpénzből – az Adrián, egy kormánytisztviselőt meg méltatlanság címén meneszthetnek, ha a magánéletében tanúsított magatartása az általa viselt beosztás tekintélyét esetleg egy italozós estével sérti. Mi ez, ha nem kettős mérce?

Tovább

Borkai akkor mond le, amikor akar – a többi csak mellébeszélés

borkai.jpgHat hónapig nem mondhat le a szexbotrányba és egyes feltételezések szerint korrupciós ügyekbe keveredett régi/új győri polgármester – több helyütt is olvasható volt a hír. De ez nem igaz: Borkai Zsolt akkor távozik, amikor akar. Kétségtelen, hogy hatalmi szóval, amennyiben a győri közgyűlés a képviselőtestület önfeloszlatását kezdeményezi, eltávolíthatja a városvezetőt, s erre tényleg érvényes a választást követő hat hónapos határidő. Akkor Borkai megbízatása is megszűnik, s kötelező új választást kiírni a polgármesteri és a képviselői posztokra egyaránt.

Tovább

A szociálisták 350 milliárddal több pénzt hagynának az önkormányzatok zsebében

telepu_le_sfinanszi_roza_s.jpgA helyhatóságok „autonómiájának az az alapja, hogy a helyi közösségnek jogában áll eldönteni, hogy a helyben megtermelt javakat – legalább részben – mire kívánják fordítani”. Ezért „elengedhetetlen az önkormányzatok pénzügyi mozgásterének bővítése úgy, hogy a kormány által a településen élőktől központilag elvont adókból a jelenleginél nagyobb hányad maradjon a helyi szükségletek kielégítésére” – ezt javasolja az MSZP. De mit szól ehhez Orbán?

Tovább

Önkormányzati választás: a kistelepülésekkel nem törődik senki?

falvak1.jpgAz önkormányzati választás kapcsán néhány helyen meglehetősen mocskos kampány folyt, de belegondolt-e valaki, hogy nem inkább az egész rendszer átalakításával kellene foglalkozni, s átgondolni, hogy a helyhatóságok számát nem kellene ésszerű mértékben csökkenteni? A csaknem 3200 településből 2400-ban átlagosan kevesebb mint kétezren élnek, és azt a másfélmillió, zömében hátrányos helyzetű embert nemigen érdekli a nagypolitika.

Tovább