A dolgozót kirúgják, ha nem veszi fel a munkát, a képviselő meg úgy lóg, ahogy akar?

2018. augusztus 18. - Magyar Ügyvéd

ke_pviselo_k.jpgAz ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen egyetlen kormánypárti képviselő sem vett részt pénteken, miközben ez a főállásuk. A fideszes többség által 2011-ben elfogadott munka törvénykönyve szerint a dolgozót, ha nem veszi fel a munkát, azonnal ki lehet rúgni. Mi ez, ha nem kettős mérce?

Tovább

Ez maga az elmebaj: ha közfeladatot látna el egy civil szervezet, rendőrt hívnak rá

felcsu_t.jpgFelcsúton előzetes bejelentés nélkül kátyúzott, s buszmegállót épített a kutyapárt, de rendőrt hívtak az aktivistákra. Ez azonban nem rendőrségi ügy, mégis kivonultak, bár sem a Btk., sem a szabálysértési törvény alapján nem lehet büntetni az efféle dolgokat. Mindezzel kapcsolatban először a közterület tulajdonosának kellett volna felvennie a kapcsolatot a „gerillákkal”, s legfeljebb utána kérhették volna az intézkedést.

Tovább

Számháború helyett értelmes vitát kellene folytatni arról, mire és mennyi rendőr kell

rendo_rindex.jpgNégyszer több rendőrre lenne szükség, hogy ne kelljen az állományt túlóráztatni – állította parlamenti bizottsági meghallgatásán az új országos főkapitány májusban. Azóta is folyik a vita arról, hogy mi lesz, ha a túlórát jövőre szabadnapban adják ki. Összeomlik a rendőrség, mert mindenki leszerel? Inkább végre értelmes szakmai vitát kellene folytatni arról, mi a rendőrség feladata, s ehhez hány ember kell.

Tovább

Az MSZP bukni fogja az ügyet, mert az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról nem lesz népszavazás

euro_paiu_gye_szse_g.jpgMások három kudarcos próbálkozása után kezdeményezne ismét népszavazást az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról az MSZP, miközben a Nemzeti Választási Bizottság az ilyen kérdések hitelesítését minden esetben megtagadta. Vajon most miben reménykednek? A Fidesz különben elintézte, hogy Magyarországon érvényes referendumot amúgy sem lehet tartani, hiszen ez a kormányoldalnak sem sikerült.

Tovább

Késett a vonat, a család lemaradt a nyaralásról – de sok kártérítésre nem számíthatnak

ma_v.jpgEgy vasutas és családja maradt le a nyári nyaralásról, mert késett a vonat, a repülő pedig nélkülük indult útnak. Hogy ilyenkor mi van? Az elúszott pénzt a MÁV biztosan nem téríti vissza, mert az üzletszabályzatban maximálták a kifizethető kártérítés összegét, ráadásul egy uniós rendelet ennek mértékét a tagállamokra bízza.

Tovább

Napi hétezer forint átalány járhat a megalapozatlan fogva tartásért – ennyit ér az ember szabadsága?

bo_rto_nke_p.jpgHétezer forintra taksálnák egy kormányrendelet tervezete szerint az alaptalan fogva tartás esetén járó egynapi kártalanítás összegét. Akit indokolatlanul csak házi őrizetbe helyeztek, naponta 3500 forintra tarthatna igényt. Ennyit ér egy ember szabadsága? Ha valaki ezt kevesli, természetesen továbbra is pert indíthatna.

Tovább

Tényleg vádolhatják csalással a Jobbikot?

jobbikke_p.jpgA Jobbikot még az ág is húzza: nem elég, hogy az Állami Számvevőszék hatszázmilliós bírságot vetett ki, most valaki még fel is jelentette a pártot, mert az adománygyűjtő akciójuk eredményeként befolyt több mint százmilliót nem a büntetés kifizetésére, hanem a kampányra fordították. Vajon sikerül a szervezetet végképp ellehetetleníteni?

Tovább

Kamupártok: a Fidesz új tervezete szerint is kilophatják a szemünket

kamupa_rtok.jpgVégre a Fidesz is észrevette, hogy a kamupártok nem használnak senkinek, s még a kormányoldal sem profitál belőlük, mert érdemben nem befolyásolták a választási eredményt, viszont milliárdokat tehettek zsebre. A választási szabályok tervezett módosítása a lenyúlást viszont nemigen fogja megakadályozni.

Tovább

Bűncselekmény lesz a keresztény egyházak érdemeinek tagadása is?

alfahir.jpgA keresztény kultúra védelme „az állam minden szervének kötelessége” – tartalmazza egyebek mellett az alaptörvény hetedik módosítása. Az államfő aláírta az új rendelkezést, az a Magyar Közlönyben megjelent, s már hatályban is van. De vajon mi következik ebből?

Tovább

Bíróságok: a „komcsizás” után jött a "hazaárulózás"

hando.jpg„Néhány bírótársunk magáról és a kötelességeiről, a közösség iránti felelősségről megfeledkezve külföldre szalad, és elárulja a hazánkat” – ezt találta nyilatkozni Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal vezetője. Ezt cáfolja az Országos Bírói Tanács és az Európai Igazságügyi Tanácsok Hálózata is. De hogy nagy baj van az igazságszolgáltatás háza táján, az biztos.

Tovább