Ha a miniszter mondja meg, ki lehet bíró, oda az igazságszolgáltatás függetlensége

2018. december 12. - Magyar Ügyvéd

parlament111.jpgSajátságos helyzetet teremt az önálló közigazgatási bíróság felállítása: az állam és a polgárai közötti jogvitákban olyan bíráknak kell majd dönteniük, akik az igazságügy-miniszternek köszönhetik a talárt, s akiknek a vezetőit a miniszter maga nevezi ki. Lehet ebben a helyzetben az igazságszolgáltatás függetlenségéről beszélni?

Tovább

Nemzeti médiaholding = nemzetstratégia, avagy milyen blöff lehet még a Fidesz tarsolyában?

orba_nszabadsajto.jpgHa a versenyhivatal nem is ellenőrizhet, de a médiatanácsnak hivatalból el kellene járnia a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány létrehozása kapcsán, hiszen a sajtópiacon olyan monopólium jött létre, amely egyértelműen korlátozza a versenyt, és sérti a sokszínű tájékoztatáshoz való alkotmányos alapjogot is.

Tovább

Az új fideszes sajtóholding az évszázad nagy átverése?

lo_rinc1.jpgEszméletlenül nagy átverés lehet a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány létrehozása, ami a rendszerváltozás óta a szabad sajtó elleni példátlan támadásnak tűnik. Mindenkitől előre elnézést kérünk, de – reményeink szerint közérthető módon – jogászkodni is fogunk.

Tovább

Tényleg lezárhatók éjszakára az aluljárók?

hajle_ktalanok1.jpgKözhasználatú az olyan építmény, amely egy település vagy településrész ellátását szolgáló funkciót tartalmaz, és használata nem korlátozott, illetve nem korlátozható – ezt tartalmazza az épített környezet védelméről szóló törvény. Vajon mi más egy aluljáró, ha nem ilyen közhasználatú építmény, amelynek célja a gyalogos- és a gépjárműforgalom elválasztása, s ezzel a helyben élők biztonságának garantálása? Ezeket az aluljárókat időszakosan tényleg le lehet majd zárni?

Tovább

Hadházy embercsempészés és bűnpártolás miatt feljelentést tett a Gruevski-ügyben

hadha_zy.jpgEmbercsempészés, bevándorlás elősegítés és bűnpártolás miatt tett ismeretlen tettes ellen feljelentést a volt macedón miniszterelnök ügyében Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

Tovább

Gruevski-ügy: bűncselekmény elkövetőjének az ENSZ szerint nem adható menedékjog

macedo_n11.jpgSúlyos, nem politikai bűncselekmény elkövetőjének, amennyiben a cselekmény a magyar jog szerint legalább ötévi börtönbüntetéssel sújtható, az ENSZ genfi menekültügyi egyezménye értelmében nem adható menekültstátus. Nikola Gruevskit korrupciós ügyben ítélték el, s a hivatali vesztegetés elfogadása nálunk alapesetben is egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionálható.

Tovább

Európai Ügyészség: úgy fél tőle a hatalom, mint ördög a tömjénfüsttől

euu_gye_szse_g.jpgAz Európai Ügyészséggel való kötelező együttműködésről – de nem a szervezethez történő csatlakozásról – szóló népszavazási kezdeményezés sem ment át a Nemzeti Választási Bizottságon. Valóban sérti az alaptörvényt, ha valaki azt akarja referendum útján elérni, hogy egy olyan uniós fórummal, amelynek a közösségi pénzekkel való visszaélések felderítése a feladata, szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki? Most a Kúrián a sor, hogy döntsön. A kormánynak persze még ez sem tetszene.

Tovább

Nem lehet itt sokig trükközni, mert a volt macedón miniszterelnököt ki kell adni

macedo_n1.jpgA korrupció miatt elítélt volt macedón miniszterelnök kiadatását kérte Magyarországtól a macedón belügyminisztérium. Nikola Gruevski menedékjog iránti kérelmet nyújtott be nálunk, de ezzel sokra nem megy, mert a kiadatását a kormány köztörvényes bűncselekmény esetén akkor sem tagadhatja meg, ha a politikusnak nemzetközi védelmet biztosít, Macedónia ugyanis a hazai jog szerint biztonságos harmadik ország.

Tovább

Rokkantsági ellátás: az Alkotmánybíróság döntése után azért még ne örüljön senki

rokkantak.jpgAz nem megy, hogy egy törvénymódosítással mondják ki: a rokkantsági ellátás tetszőlegesen csökkenthető önkényesen megállapított százalékok alapján. De az Alkotmánybíróság ennél nem mondott többet, tehát a kormányra bízta, mit kezd az általa elrontott jogszabállyal. Ha a kabinet akarja, kárpótolhatja a rendszer 2011-es átalakításának károsultjait, de jövő tavaszig mindenképpen új szabályozást kell alkotnia. Azt viszont nem tudni, hogy ennek lesz-e visszamenőleges hatálya.

Tovább

Magyar György: Abszurd, elfogadhatatlan a közigazgatási bíróságok felállításának módja

fu_ggetlense_g.jpgErősen aggályos, hogy egy kormányzati szerv beavatkozhat egy másik hatalmi ág tevékenységébe, például a miniszternek meghatározó szerepe lesz a közigazgatási bírák és bírósági vezetők kinevezésében – állítja Magyar György ügyvéd. Így könnyen előfordulhat, hogy 2020-tól az állampolgárok és a hatalom közötti jogvitákban az állam érdekei érvényesülnek.

Tovább