Magyar Ügyvéd Blog

„Stop, Gyurcsány!” – mennyibe is kerül nekünk ez a cirkusz?

2021. szeptember 07. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2021-09-07_13_52_40.pngTényleg ma is ott tart a Fidesz, hogy „Stop, Gyurcsány!” címen kell petíciót hirdetnie? Pedig hol van még a jövő évi parlamenti választás? Ez most csak egyfajta kampányeszköz – érdemi jogkövetkezmények nélkül. A kormánypártoknak azonban futja rá, hogy a választókat jó előre hülyítsék. Egyébként csupán a Fidesz ötmilliárdos állami támogatást zsebelt be tavaly, miközben a sorban második MSZP-nek ennek valamivel több mint a tizede jutott.

Tovább

Előválasztási kampány: szabályozás híján mindenki annyit költ, amennyije van

ke_pernyo_foto_2021-09-02_19_44_16.pngÉrdekes kérdéssel találtak meg a napokban a Civil Választási Bizottság elnökeként: van-e hivatalos állásfoglalása a testületnek az előválasztás költségeivel összefüggésben. Ilyen nincs – de ez nem is a feladatunk –, mert a hivatalos kampányidőszakon kívül az ellenzéki pártok (is) annyit köthetnek politikai hirdetésekre, amennyi csak telik tőlük.

Tovább

Csak a Fideszen múlik, lesz-e a parlamenti választás előtt népszavazás

ke_pernyo_foto_2021-08-31_9_49_49.pngHa a Kúria – illetve leginkább Orbán Viktor – is úgy akarja, a jövő évi parlamenti választás előtt biztosan lesz 12 milliárdból egy ostoba népszavazás a kormány „pedofilellenes” kérdéseiről. A Karácsony Gergely kezdeményezte ügyekből kettőt a választási bizottság hétfőn átengedett ugyan, de a törvényes határidők alapján a miniszterelnökjelölt-jelölt kérdéseit jövő április előtt szinte bizonyosan nem lehet referendumra bocsátani.

Tovább

Helikopterről kell üldözni a rénszarvasokat, mert ettől a járvány is megijed

ke_pernyo_foto_2021-08-26_11_15_17.pngÚgy buzdítja a lakosságot oltakozásra a miniszterelnök, hogy maga leszögezte: a két adag kínai vakcina után ő nem tartja szükségesnek a harmadik oltást, ami önmagában eléggé ellentmondásos, hiszen a kormány lehetővé teszi bárkinek a harmadik vakcina felvételét. De az első adagon is csak 5,7 milliónyian vannak túl. Ennél azonban fontosabb, hogy Semjén „fővadász” Zsolt kedvéért lesz nálunk vadászati világkiállítás 70 milliárdért.

Tovább

A közösségi médiában hirdetésekre elköltött pénzek a választási kampány ötmilliós keretébe nem számítanak bele

ke_pernyo_foto_2021-08-11_11_54_18.pngÉrdekes lehetőséget teremtett az Állami Számvevőszék a kampányköltségek törvényben meghatározott jelöltenkénti ötmilliós összegének túllépésére, miután kimondta: a Facebookon közzétett hirdetésekre fordított pénzt nem kell figyelembe venni. Ez persze erősen vitatható álláspont, ráadásul a közösségi médiának egyre nagyobb a szerepe a választói akarat befolyásolásában, hiszen a Facebooknak Magyarországon van 6,7 millió felhasználója.

Tovább

Egy rasszistának minősíthető politikus válthatja Áder Jánost a köztársasági elnöki poszton?

ke_pernyo_foto_2021-08-07_16_15_42.jpgSajtóhírek szerint Trócsányi László egykori igazságügy-miniszter lehet Áder János utóda a köztársasági elnöki poszton. A plágiumbotránya miatt távozott Schmitt Pál után jöhet egy belga bírósági ítélet szerint idegengyűlölőnek, rasszistának minősíthető ember, aki szinte mindenhez is ért? Trócsányi már volt miniszter, nagykövet, alkotmánybíró és most EP-képviselő, de az Európai Bizottságba nem sikerült bekerülnie, mert az Európai Parlament összeférhetetlenségre hivatkozva megvétózta a jelölését.

Tovább

A kormány nem élvez elsőbbséget a népszavazási kérdések elbírálása kapcsán

ke_pernyo_foto_2021-08-03_9_48_57.pngA kabinet népszavazási kezdeményezése egy magánszemélyéhez képest nem élvez elsőbbséget. Az viszont tény, hogy a kormány referendumra irányuló indítványát a Nemzeti Választási Bizottság elé kell bocsátani. A Nemzeti Választási Irodának más kezdeményezések esetén ugyanakkor mindössze öt napja van rá, hogy eldöntse: saját hatáskörében elutasít-e egy civil kérdést. Ha tényleg úgy gondolják, hogy kevés volt rá ennyi idő, törvényt sértettek.

Tovább

Vajon mit kezd a Nemzeti Választási Bizottság a kormány és Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezéseivel?

ke_pernyo_foto_2021-07-29_16_35_36.pngA kormány, illetve Karácsony Gergely főpolgármester, miniszterelnök-jelölt is öt-öt kérdés hitelesítését kezdeményezte a Nemzeti Választási Bizottságnál. A testület pénteken dönt a kormány indítványáról, azt pedig egyelőre nem tudni, Karácsony ügyében mikor tárgyalnak. Amúgy ha a bizottság kellőképpen következetes, akár mindkét próbálkozásra – de legalábbis a kérdések zömére – nemet mondhat.

Tovább

Előválasztás: eldördült a startpisztoly, a többi meg a jelölteken és a pártokon múlik

elo_va_laszta_s.jpgAz előválasztás Magyarországon még szokatlan intézményét semmiképpen nem szabad lejáratni azzal, hogy a pártok háttéralkuk sorozatát kötik, tehát mindenkinek biztosítani kell az indulás lehetőségét. A szabályok azt viszont nem zárják ki, hogy az egyes politikai szervezetek bizonyos választókerületben megegyezzenek egymással a másik javára történő visszalépésről, ám ennek csak akkor van értelme, ha egy biztos befutó közös támogatásáról állapodnak meg, de nem ennek kellene az általános gyakorlatnak lennie.

Tovább

Lehallgatási botrány: Magyarország tényleg demokratikus jogállam?

pinte_r.jpgAmint az várható volt, a Fidesz képviselői nem vettek részt hétfőn az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának a testület ellenzéki elnöke által a Pegasus-ügy kapcsán összehívott ülésén. Így hiába ígérte Pintér Sándor belügyminiszter, hogy áll a képviselők rendelkezésére, mert nem lettünk okosabban. El kell hinnünk neki, hogy Magyarország valóban demokratikus jogállam, ahol senkit nem hallgatnak le törvénytelenül.

Tovább
süti beállítások módosítása