Nem lehet itt sokig trükközni, mert a volt macedón miniszterelnököt ki kell adni

2018. november 15. - Magyar Ügyvéd

macedo_n1.jpgA korrupció miatt elítélt volt macedón miniszterelnök kiadatását kérte Magyarországtól a macedón belügyminisztérium. Nikola Gruevski menedékjog iránti kérelmet nyújtott be nálunk, de ezzel sokra nem megy, mert a kiadatását a kormány köztörvényes bűncselekmény esetén akkor sem tagadhatja meg, ha a politikusnak nemzetközi védelmet biztosít, Macedónia ugyanis a hazai jog szerint biztonságos harmadik ország.

Tovább

Rokkantsági ellátás: az Alkotmánybíróság döntése után azért még ne örüljön senki

rokkantak.jpgAz nem megy, hogy egy törvénymódosítással mondják ki: a rokkantsági ellátás tetszőlegesen csökkenthető önkényesen megállapított százalékok alapján. De az Alkotmánybíróság ennél nem mondott többet, tehát a kormányra bízta, mit kezd az általa elrontott jogszabállyal. Ha a kabinet akarja, kárpótolhatja a rendszer 2011-es átalakításának károsultjait, de jövő tavaszig mindenképpen új szabályozást kell alkotnia. Azt viszont nem tudni, hogy ennek lesz-e visszamenőleges hatálya.

Tovább

Magyar György: Abszurd, elfogadhatatlan a közigazgatási bíróságok felállításának módja

fu_ggetlense_g.jpgErősen aggályos, hogy egy kormányzati szerv beavatkozhat egy másik hatalmi ág tevékenységébe, például a miniszternek meghatározó szerepe lesz a közigazgatási bírák és bírósági vezetők kinevezésében – állítja Magyar György ügyvéd. Így könnyen előfordulhat, hogy 2020-tól az állampolgárok és a hatalom közötti jogvitákban az állam érdekei érvényesülnek.

Tovább

Ha már kitört a balhé, a Kúria szerint bárki azt csinál, amit akar?

petra.jpgNem sértheti a közösség nyugalmát az, akinek a magatartása alkalmas ugyan a köznyugalom megzavarására, de azt mások már feldúlták. Legalábbis a Kúria így látja a 2015 szeptemberében Röszkénél kitört balhé esetében. Ott egy operatőr rugdosta a menekülteket, de a bíróság szerint ez az adott helyzetben nem volt kihívóan közösségellenes magatartás. A döntésnek érdekes következményei lehetnek.

Tovább

Magyar György a Magyar Nemzeti Budi TV-ben: Az önkényuralomnak véget lehet vetni

buditv.jpgAz önkényuralom magától nem mond le a hatalomról, hanem azt meg kell dönteni. E tekintetben Magyar György nem optimista, de szeretne az lenni. Azt gondolja, közelebb visz a megoldáshoz, ha az emberek akár egy budiban is beszélgetnek egymással, meg aktívan jelen vannak a közéletben. Jelezte, hogy maga is részt vesz egy mozgalom létrehozásában, de erről egyelőre nem árult el többet.

Tovább

A jogkereső polgárokkal is viccesedik a Fidesz

kalapa_cs.jpgA bíróságoknak az ítélkezés során jövőre figyelemmel kell lenniük a jogszabályok preambulumában megfogalmazott célokra, illetve az előterjesztő indokolására – így változik az alaptörvény, s ennek megfelelően módosítják a jogalkotásról szóló törvényt is. Ezzel két baj van: egy törvénynek vagy van preambuluma, vagy nincs – sokszor nincs –, az indokolást pedig a közlönyben kihirdetett szöveg nem tartalmazza. Az ügyek mögött pedig többnyire emberek vannak…

Tovább

Határon túliak választójoga: a kormánynak tetsző brüsszeli döntést bezzeg boldogan végrehajtják

ep-va_laszta_s.jpg

Szavazhassanak a külhoni magyar állampolgárok is az EP-választáson – ezt javasolta Brüsszel, és a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes sietve be is nyújtotta az erről szóló törvénymódosítást. Sok voksra azonban nem számíthatnak, mert az erdélyi magyarok ezúttal nálunk nem szavazhatnak. Az unió mást is üzent például a tisztességes kampánnyal kapcsolatban, de azt már nem hallották meg.

Tovább

Egyre több a műhibaper – talán fogytán az emberek türelme?

szi_vu_gy.jpgAz egészségügyi ellátórendszer súlyos problémáira figyelmeztet, hogy mind több a műhibaper. Az emberek pedig talán egyre kevésbé tűrik, hogy az orvosi hibák vagy mulasztások következmények nélkül maradjanak. Egy egészségügyi intézmény már százmilliót bukott emiatt. Vajon mi lesz a szívsebészügyben? 

Tovább

A Fidesz betiltotta a hajléktalanságot, de ezzel a saját alaptörvényével megy szembe

hajlektalanok.jpgAz állam és az önkormányzatok „törekszenek valamennyi hajlék nélkül élő személy számára szállást biztosítani” – írja elő az alaptörvény. De ez nem több, mint jogilag értelmezhetetlen ígérvény, viszont aki október 15-e után az utcán lakik, azt akár be is csukhatják.

Tovább

Vörösiszapper: születhet ebben a büntetőügyben még tisztességes ítélet?

vo_ro_siszap.jpgA nyolc esztendeje tíz ember halálát – és sokmilliárdos kárt – okozó vörösiszap-katasztrófa kapcsán még nem született jogerős ítélet. Meddig lehet húzni egy ilyen ügyet? Úgy tűnik, sokáig, mert jó esetben az év végére is csak egy újabb elsőfokú verdikt születhet.

Tovább