A Fidesznek a saját törvénye sem számít: nehogy már belepofázzunk a jogalkotásba

2019. április 11. - Magyar Ügyvéd

parlament_1.jpgA közjóról, a jogszabályok sokoldalú megalapozásáról hablatyol a Fidesz a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvényben. Ám január vége óta a kormány honlapján egyetlen új előterjesztés sem jelent meg, miközben kötelező lenne lehetőséget biztosítani a törvénytervezetek és rendeletek véleményezésére. Igaz, ezt eddig sem vették túl komolyan.

Tovább

Az Alkotmánybíróság szerint a decemberi parlamenti rendzavarás elveszítette a balhé jellegét

abindex.jpgHa az Országgyűlés ülésén olyan rendzavarás történik, amely a tanácskozás folytatását lehetetlenné teszi, az elnök az ülést határozott időre felfüggesztheti vagy berekesztheti. Csakhogy ez nem lehetne szabadon választott opció: amennyiben nincs esély a Ház törvényes működésének fenntartására, be kell zárni a boltot. A parlamenti törvénnyel ezért alapvető bajok vannak.

Tovább

Ezerből nem egészen négy autóst értek gyorshajtáson – megérte az akció az erőfeszítést?

gyorshajta_s.jpgAz ORFK tájékoztatása szerint 850 rendőr vett részt, s 1305 helyszínen több mint másfélmillió járművet ellenőriztek a múlt szerdai akció során. Ezerből azonban nem egészen négy gyorshajtó autóst értek tetten! Ezért érdemes? Másfelől a megengedett sebesség túllépése csupán az összes gyorshajtás miatt bekövetkezett baleset három százalékának, a többi meg a sebességnek nem az út- és látási viszonyokhoz alkalmazkodó megválasztása az oka. Az meg nem mérhető. De el lehetne magyarázni!

Tovább

Megint elégtelenre vizsgázott a kormány Strasbourg előtt

strasbourgibi_ro_sa_g.jpgStrasbourg dönthet bármiről, Magyarországnak semmi nem jön össze? Az emberi jogi bíróság 2015 őszén mondta ki, hogy egy éven belül ki kell dolgozni olyan hazai szabályozást, amely alkalmas a perek elhúzódása miatti kárigények rendezésére. A kormány tavaly ősszel benyújtott egy tervezetet, amely idén júniusban hatályba lépett volna, de a parlament egyelőre nem döntött. Azt sem tudni, hogy ez egyáltalán a tavaszi ülésszakon napirendre kerül-e, így az egyéves határidőből legkevesebb három évvel kicsúszunk.

Tovább

Tényleg pénzért csináljunk gyereket? Ez már egy Hitler nevű gazembernek sem jött be

csala_dve_delem.jpgJövő héten szavaz a parlament a családvédelmi akciótervről, amely ellenzéki vélemények szerint kifejezetten a tehetősebbeknek kedvez, szakértők pedig úgy látják, ettől nem nő meg a szülési kedv. Létbiztonság, megfelelő egészségügyi, szociális és mindenkinek egyenlő esélyeket kínáló oktatási rendszer nélkül ugyanis kockázatos gyermeket vállalni.

Tovább

Megint nekirontott a „liberális migránspárti” uniónak Orbán

orba_nu_j.jpgMit akar Orbán Viktor: kilépni az Európai Néppártból, esetleg kivezetni Magyarországot az EU-ból? Nem tudni, csak annyi bizonyos, hogy a miniszterelnöknek a magyar mozgástér már kevés. Európai tényezővé akar válni. Ahhoz viszont a ma nem egészen tízmilliós Magyarország kevés. De akkor mi a szándéka?

Tovább

Kínos: Orbánt a pisilő brüsszeli kisfiúhoz hasonlította a német közszolgálati ZDF

pisis.jpgLepisili Orbán Viktor az uniós zászlót a ZDF fotómontázsán. A miniszterelnök vasárnap reggeli rádióinterjújában viszont kijelentette: „nem engedünk a brüsszeli buborékban élő politikusoknak, nem mi vagyunk értük, hanem ők vannak értünk”. A miniszterelnök szerint a Timmermans-félék hazájukban akkorát estek, mint az ólajtó, ezért magyaráznak nekünk.

Tovább

Végképp pusztulni hagyják a Batthyány-kastélyt? Ezek most országépítők vagy országpusztítóky

ikerva_r.jpgA parlamentnek felelős első magyar kormány első miniszterelnöke idén 170. éve adta életét ezért az országért. Talán megérdemelte volna, ha az évfordulóra – a sok egyéb múlhatatlan fontosságú kormányzati beruházás mellett – megmentik az egykori államfő pusztuló kastélyát azok, akik döntéshozóként nemcsak megtehetnék, hanem viselt hivataluknál fogva egyébként kötelesek is lennének rá.

Tovább

Az uniónak tényleg egy „törpeország” vezére diktálhat?

orba_nweber1.jpgDiktálni akar az európai porondon Orbán Viktor, mert úgy érzi, kinőtte Magyarországot, bár a Brexit utáni EU népességének is alig 2,2 százaléka lesz magyarországi lakos. Néppárti kollegája, Manfred Weber a budapesti tárgyalásai után ennek ellenére visszafogottan nyilatkozott, pedig az Európai Parlament mérsékelt jobbközép pártcsaládjában, az Európai Néppártban az egyre szélsőségesebb nézeteket valló Fidesznek vélhetően nem lenne helye.

Tovább

Magyar György: Nem kell besza(...)ni, különben el leszünk taposva

magyarbe_ke_scsaba.jpgAlapvetően az ügyészség helyzetéről kérdezték a Magyar Liberális Párt békéscsabai szervezetének rendezvényén Magyar György ügyvédet, s a mindvégig visszafogottan nyilatkozó szakembernél egyszer csak elszakadt a cérna. A független ellenőrző intézmények és a sajtó kormány alá rendelésére vonatkozó kérdésre kibukott belőle: „nem kell besza(...)ni, mert ha azt látják, hogy be vagyunk, el leszünk taposva”.

Tovább