Orbán és Brüsszel: ha van sapkája azért, ha nincs, azért

2018. szeptember 16. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2018-09-16_12_32_11.pngOrbán Viktornak semmi nem tetszik. Ha az unió a bevándorlási válság kapcsán kötelező elosztási kvótát akar, az a baj, ha az Európai Bizottság az illegális migráció megállítása érdekében tízezer fős közös határőrizeti egység létrehozását javasolja, az a baj. A paranoiás kormányfő ugyanis a nemzeti szuverenitás sérelmét véli felfedezni a tervezetben. Ha van sapka, azért, ha nincs, akkor meg azért kell ütni Brüsszelt?

Tovább

Tizenhárom illegális migráns miatt lehet bevándorlási válsághelyzetet hirdetni?

magyaratv.jpgTényleg elég 13 illegális migráns ahhoz, hogy a kormány az egész országra tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet rendeljen el? Elég, hiszen szeptember 6-tól további hat hónapig érvényben van ez az intézkedés. Magyar György szerint nem kellene elaprózni a dolgot: hirdessenek életfogytig válsághelyzetet, ha a kabinet tényleg a nem létező menekültekre akarja alapozni a politikai kampányát.

Tovább

Agymosásból agyhalál

dr-magyar-gyorgy-800-x-1005-696x682.jpgAmennyiben a sürgősségi ellátás elmaradása, késedelme, szakértői vizsgálat alapján a gyógyulás esélyét rontja, akkor esély mutatkozik egy sikeres kártérítési eljárásra, s ebben az esetben az egészségügyi intézmény biztosítója is helyt állhat – nyilatkozta egyebek mellett Magyar György ügyvéd a Független Hírügynökség portálján megjelent, Bóta Gábor által készített interjúban.

Tovább

Vasárnapi boltzár: a KDNP nem adja fel, de miért nem bízzák a piacra ezt az ügyet?

za_rva_1.jpgBezáratná a boltokat vasárnap az egyik kereskedelmi szakszervezet, s bár a kormány szerint ez a kérdés most nem aktuális, a KDNP-s Harrach Péter nem túl régen azt nyilatkozta: bíznak benne, hogy előbb-utóbb megfogalmazódik a társadalmi igény a kötelező vasárnapi zárva tartásra. Szóval az ügy később bármikor aktuálissá válhat, miközben a piacra kellene bízni, megéri-e tisztességes bérpótlék fejében kinyitni vasárnap.

Tovább

Vigyázat: elektromos kerékpáron bűncselekmény lehet az ittas vezetés

indexbicikli.jpgIttas vezetés miatt ítéltek el egy kerékpárost a napokban, aki villanybiciklin ült. Ezt a bűncselekményt csak az követheti el, aki gépi meghajtású járművet vezet, miközben az elektromos kerékpár nem az. Vagy mégis? Akkora ebben a kérdésben a zűrzavar, hogy jogász legyen a talpán, aki képes eligazodni a paragrafusok dzsungelében. Nekünk nem sikerült.

Tovább

Magyar György: Az újabb fideszes kétharmad az LMP jóvátehetetlen bűne

ke_pernyo_foto_2018-08-27_2_38_55.pngAz LMP, amikor a más pártokkal történő együttműködés lehetőségét tagadta, kifejezetten a társadalom érdekeit sértő irányba indult el, és nem kis részben ennek tudható be a Fidesz áprilisi választáson elnyert kétharmada – mondta Magyar György ügyvéd az ATV Nap híre című adásában. Ezért most különösen érdekesnek tartja, hogy az ökopárt a Jobbikkal keresi a kapcsolatot.

Tovább

A bíróság tényleg papírok alapján akar dönteni a polgári perekben?

bi_ro_sa_g1.jpgA szóbeliség, a közvetlenség és a tárgyalások nyilvánosságának alapelvét is sérti a januártól hatályos polgári eljárásjogi törvény, mert a feleknek az írásban folyó előkészítő eljárásban minden kártyájukat fel kell fedniük. Ráadásul a bíróságok a formanyomtatványon benyújtható keresetlevél legkisebb formai hibája miatt is visszadobhatják a beadványt. Tényleg ez szolgálja a jogkereső emberek érdekeit?

Tovább

A dolgozót kirúgják, ha nem veszi fel a munkát, a képviselő meg úgy lóg, ahogy akar?

ke_pviselo_k.jpgAz ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen egyetlen kormánypárti képviselő sem vett részt pénteken, miközben ez a főállásuk. A fideszes többség által 2011-ben elfogadott munka törvénykönyve szerint a dolgozót, ha nem veszi fel a munkát, azonnal ki lehet rúgni. Mi ez, ha nem kettős mérce?

Tovább

Ez maga az elmebaj: ha közfeladatot látna el egy civil szervezet, rendőrt hívnak rá

felcsu_t.jpgFelcsúton előzetes bejelentés nélkül kátyúzott, s buszmegállót épített a kutyapárt, de rendőrt hívtak az aktivistákra. Ez azonban nem rendőrségi ügy, mégis kivonultak, bár sem a Btk., sem a szabálysértési törvény alapján nem lehet büntetni az efféle dolgokat. Mindezzel kapcsolatban először a közterület tulajdonosának kellett volna felvennie a kapcsolatot a „gerillákkal”, s legfeljebb utána kérhették volna az intézkedést.

Tovább

Számháború helyett értelmes vitát kellene folytatni arról, mire és mennyi rendőr kell

rendo_rindex.jpgNégyszer több rendőrre lenne szükség, hogy ne kelljen az állományt túlóráztatni – állította parlamenti bizottsági meghallgatásán az új országos főkapitány májusban. Azóta is folyik a vita arról, hogy mi lesz, ha a túlórát jövőre szabadnapban adják ki. Összeomlik a rendőrség, mert mindenki leszerel? Inkább végre értelmes szakmai vitát kellene folytatni arról, mi a rendőrség feladata, s ehhez hány ember kell.

Tovább