A Fidesz betiltotta a hajléktalanságot, de ezzel a saját alaptörvényével megy szembe

2018. október 14. - Magyar Ügyvéd

hajlektalanok.jpgAz állam és az önkormányzatok „törekszenek valamennyi hajlék nélkül élő személy számára szállást biztosítani” – írja elő az alaptörvény. De ez nem több, mint jogilag értelmezhetetlen ígérvény, viszont aki október 15-e után az utcán lakik, azt akár be is csukhatják.

Tovább

Vörösiszapper: születhet ebben a büntetőügyben még tisztességes ítélet?

vo_ro_siszap.jpgA nyolc esztendeje tíz ember halálát – és sokmilliárdos kárt – okozó vörösiszap-katasztrófa kapcsán még nem született jogerős ítélet. Meddig lehet húzni egy ilyen ügyet? Úgy tűnik, sokáig, mert jó esetben az év végére is csak egy újabb elsőfokú verdikt születhet.

Tovább

Novemberig lehet dönteni, hogy Márki-Zay javaslata alapján feloszlatják-e a közgyűlést

ma_rkizay.jpgKérdéses, érdeke-e Hódmezővásárhely fideszes többségű közgyűlésének egy újabb választási cirkusz, amely akár a képviselő-testület feloszlatását kezdeményező Márki-Zay Péter gyors bukásához is vezethetne. Vagy azzal járnak jobban, ha a polgármestert jövő októberig továbbra is gúzsba kötve táncoltatják?

Tovább

Egy rossz miniszteri döntést nem lehet emberölésnek minősíteni – de a tárcavezetőnek repülnie kellene

kardiolo_gia.jpgGondatlanságból elkövetett emberölés miatt tett feljelentést a kardiológiai intézetből elbocsátott szívsebész betegének halála miatt az MSZP. Ez azonban alapvetően nem büntetőjogi kérdés, hanem az egészségügyi ellátórendszer tönkretétele miatt a politikai felelősséget kellene vállalnia végre valakinek. Orbán Viktornak, Kásler Miklósnak és mindazoknak a „tettestársaknak”, akik asszisztálnak ehhez.

Tovább

Ha két ember hangosan politizál az utcán, tényleg jön a rendőrség?

tu_ntete_sindex.jpg„Gyűlés a legalább két személy részvételével közügyben való véleménynyilvánítás céljából tartott nyilvános összejövetel”, ha ahhoz bárki csatlakozhat – ez olvasható az új gyülekezési törvényben. Ha meg már hárman spontán vitatkoznak politikai kérdésekről az utcán, a résztvevőket egyenesen elviszi a rendőrség? Tényleg visszajön a Rákosi-rendszer?

Tovább

A bliccelő tényleg bűncselekményt követ el?

ma_v1.jpgA MÁV kilátásba helyezte: a nagy összeggel tartozó bliccelők ellen büntetőfeljelentést tesznek, mert ezzel kapcsolatban felmerülhet a csalás gyanúja. Csakhogy a vasúttársaság és az utasok között polgári jogi szerződés van érvényben, és vajon lehet-e kriminalizálni a potyautasokat?

Tovább

Orbán és a luxusrepülés: jogilag szinte támadhatatlan, de morálisan maga a katasztrófa

maga_nge_p.jpgJogilag gyakorlatilag megfoghatatlan, hogy egy, kifejezetten a miniszterelnökhöz közeli nagyvállalkozó milliárdos értéket képviselő magángépen ingyen repteti Orbán Viktort A Párbeszéd hivatali vesztegetés, valamint hivatali vesztegetés elfogadása miatt feljelentést tesz ugyan, és vagyonnyilatkozati eljárást is kezdeményez a kormányfő ellen, de sokra szinte biztosan nem mennek vele.

Tovább

Inkább köszönni kellene Brüsszelnek, hogy elég jó feltételekkel fogadtak be minket

ep.jpgNézzünk már magunkba: önként csatlakoztunk egy ötszázmilliós közösséghez, amely népességének a két százalékát sem tesszük ki, míg az EU GDP-jének a 0,8 százalékát produkáljuk. Ehhez képest a döntéshozó testületekben ennél jóval nagyobb arányban vagyunk jelent, s a hazai nemzeti össztermék több mint öt százalékát kapjuk az ellenzéknek kikiáltott „Brüsszeltől”.

Tovább

Oszlopháború: Simicska volt cége jogerősen nyert a fővárossal szemben

mahir.jpgEgyoldalúan szerződést bontott még 2015-ben a több mint hétszáz budapesti hirdetőoszlopot üzemeltető Mahir Cityposter Kft.-vel a fővárosi önkormányzat, ám a bíróság most végérvényesen kimondta: a döntés jogellenes volt, megállapítva, hogy a szerződést a felmondás nem szüntette meg. Az akkor még Simicska Lajos érdekkörébe tartozó vállalkozás tulajdonosa azonban megváltozott, így kérdéses, hogy a céget ért százmilliós nagyságrendű kár miatt indul-e újabb per.

Tovább

Orbán és Brüsszel: ha van sapkája azért, ha nincs, azért

ke_pernyo_foto_2018-09-16_12_32_11.pngOrbán Viktornak semmi nem tetszik. Ha az unió a bevándorlási válság kapcsán kötelező elosztási kvótát akar, az a baj, ha az Európai Bizottság az illegális migráció megállítása érdekében tízezer fős közös határőrizeti egység létrehozását javasolja, az a baj. A paranoiás kormányfő ugyanis a nemzeti szuverenitás sérelmét véli felfedezni a tervezetben. Ha van sapka, azért, ha nincs, akkor meg azért kell ütni Brüsszelt?

Tovább