A Kúria szerint a kormány a választási kampányban is nyugodtan hazudhat

2019. május 19. - Magyar Ügyvéd

ku_ria.jpgHivatalos papírja van róla a Kúriától a végrehajtó hatalomnak, hogy nem számít, ha a kormány egyik államtitkára a választási kampány kellős közepén megtámadja az elvileg független Nemzeti Választási Bizottság egy jogerős döntését, és az sem, ha valótlan tényállítást fogalmaz meg, amit a köznyelvben hazugságnak is hívhatunk. Czeglédy Csaba EP-képviselőjelölt mentelmi ügye kapcsán mondta ezt ki a legfőbb bírói fórum.

Tovább

Magyar György: Nem kötelező birkának lenni!

magyargyo_rgyu_jabb.jpgAz egykori szocialista tábor legvidámabb barakkja helyett a demokratikus országok közösségének legelnyomottabb barakkjává válunk, de nem kötelező birkának lenni – nyilatkozta Magyar György ügyvéd a Klubrádiónak. Szerinte széleskörű, az ellenzéki pártokra, a szakszervezetekre és a civil szerveződésekre is kiterjedő összefogással a torz választási rendszer dacára lenne esély leváltani a Fideszt.

Tovább

Nemzeti Légió: az új szélsőjobb egyenruhás csapata megint a cigányok ellen fordul?

nemzetile_gio.jpg

Még be sem jegyezték, máris jogsértésre készül a Toroczkai Lászlóhoz, illetve új szélsőséges pártjához, a Mi Hazánk Mozgalomhoz köthető Nemzeti Légió. A keddi sajtótájékoztatójukról megjelent hírek alapján az egyenruhás, paramilitáris szerveződés egyik feladata a roma bűnözés elleni fellépés lehet. Toroczkaiék különben máris szerveztek Törökszentmiklósra akciót, ahol szerintük egy „cigány klán tartja rettegésben a helyieket”. A tüntetést a rendőrség betiltotta, de azt mégis meg akarják tartani.

Tovább

Civilek írják át a kormányplakátokat: NE támogassuk Orbán Viktor programját

citylight_ok_1_ma_solat.jpg

Átírja egy civil szerveződés a kormányzati propaganda részét képező plakátokat. Ez a bírósági gyakorlat szerint belefér a véleménynyilvánítási szabadságba, de a hirdető ettől még polgári pert indíthat, ha bizonyítani tudja, hogy a gerillakampánnyal milyen kárt okoztak neki. Ezt azonban elég nehéz lenne számszerűsíteni.

Tovább

Itt már mindent lehet? Az igazságügyi államtitkár rárontott a független választási bizottságra

vo_lner_1.jpgA választási bizottságok a választópolgárok független, kizárólag a törvénynek alárendelt szervei, amelyeknek feladata egyebek mellett a választások tisztaságának biztosítása, a pártatlanság érvényesítése. Az igazságügyi államtitkár mégis vette a bátorságot, hogy a Nemzeti Választási Bizottság egyik döntését nyilvánosan bírálja.

Tovább

Választási kampány: hazudni tényleg szabad? Az AB szerint igen

epkampa_ny.jpgFideszes aktivisták úgy gyűjtöttek aláírásokat Orbán Viktor hét pontjának támogatásához, hogy azt állították: az EP-választáshoz való induláshoz kérik a választók hozzájárulását. A Kúria szerint ez sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, az Alkotmánybíróság viszont úgy vélte: nincs ezzel semmi baj, mert a véleménynyilvánítás szabadságába belefér, ha a pártok közvetlenül keresik a kapcsolatot a választókkal, s akár a személyes adataikat is felveszik. A hazugságot nem vizsgálták, miként azt sem, a parttalan aláírásgyűjtés összeegyeztethető-e az uniós adatvédelmi rendelettel.

Tovább

Esélyegyenlőség: az ellenzék napi másodperceket kap ingyen az állami médiától kampányhirdetésre

epva_laszta_s.jpgBő két hete van már csak az európai parlamenti választásra listát állító kilenc pártnak arra, hogy éljen az állami média által biztosított ingyenes reklámidővel. Ez a Nemzeti Választási Bizottság múlt heti határozata szerint listánként 33 perc húsz másodperc. A Fidesz-propagandára viszont egyetlen híradóban is négy percet ad a „köztévé”. Tényleg ez az esélyegyenlőség?

Tovább

Ez súlyos: Kövér a bírói függetlenséget vonta kétségbe – de a szakma egy része hallgat

ko_ve_rne_pszava.jpg„A bírói hatalom nem lehet független az államtól, hiszen maga is része annak” – mondta a házelnök éppen egy hete. Ráadásul úgy gondolja, a bírónak el kell döntenie, az államot védők vagy az azt támadók oldalára áll-e. Ez akkora ostobaság, hogy elemi felháborodást kellett volna kiváltania. Miután nem ez történt, mi nem hallgatunk tovább.

Tovább

Ha egy politikus hazudik, arról csak a választók mondhatnak ítéletet

orba_n.jpgHiába jelenti fel a DK csalás miatt a miniszterelnököt, mert hazudtak a magánnyugdíjpénztári megtakarítások állami lenyúlása kapcsán. Ezzel ugyan millióknak okoztak kézzelfogható anyagi kárt, de nem ugyanez történt például az áfa 27 százalékra történő emelése kapcsán is? Csakhogy senki ne az igazságszolgáltatástól várjon megoldást; a döntés a választók kezében van.

Tovább

A Fidesznek a saját törvénye sem számít: nehogy már belepofázzunk a jogalkotásba

parlament_1.jpgA közjóról, a jogszabályok sokoldalú megalapozásáról hablatyol a Fidesz a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvényben. Ám január vége óta a kormány honlapján egyetlen új előterjesztés sem jelent meg, miközben kötelező lenne lehetőséget biztosítani a törvénytervezetek és rendeletek véleményezésére. Igaz, ezt eddig sem vették túl komolyan.

Tovább