Magyar Ügyvéd Blog

Egyelőre nem jó semmire, de legalább igencsak drága a védettségi igazolvány

2021. március 25. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2021-03-25_15_15_48.jpgTragikus adatok figyelmeztetnek a járványhelyzet durvulására, miközben számolatlanul küldik ki az egyelőre senki nem tudja, mire jó védettségi igazolványokat, amelyek körül egyébként is igen nagy a zavar. Egy kormányrendelet szerint ezek előállítása darabonként akár kétezer forintba kerülhet, de legalább az ÁNY-Biztonsági Nyomda jól jár vele.

A védettségi igazolvány első, illetve a fertőzésből történő felgyógyulás tényének igazolását követően az oltottságot bizonyító második kiállítása ingyenes, viszont például az okmány elvesztése, megrongálódása esetén 3000 forint igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni, amelyből 2000 forint az igazolvány előállítási költsége – derül ki egy februári kormányrendeletből.

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. az igazolványok előállítására 2023. március 1-jéig szóló szerződést írt alá a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársasággal. E szerint a nyomda gyártja, személyesíti meg – vagyis tölti ki – és postai szolgáltatónak történő átadásra előkészíti az igazolványokat. A cég természetesen nem árulta el a szerződés összegét, de a kormányrendeletből kiderül, hogy a kártyák darabját kétezer forintért gyártják újra. Ha hinni lehet a jogszabályban szereplő árnak – és miért ne hinnénk –, az eddig elkészült nagyjából másfélmillió igazolvány ugyanennyibe került, így elment rá hárommilliárd forint.

Mindezzel tulajdonképpen a kisebbik baj az, hogy olyanoknak is postáztak védettséget igazoló kártyát, akik nem kaptak oltást, de még időközben elhunyt személyeknek is. Másfélmilliós szám esetén ennyi hiba talán beleférhet, már csak azért is, mert a nálunk más államokkal összehasonlítva szinte egyedülállóan jó színvonalon működő népesség-nyilvántartás sem tökéletes. Gondoljunk csak a választásokra, amikor szintén nem kivételes, hogy valaki nem kap értesítést a névjegyzékbe vételről, s ugyancsak megesik, hogy elhunyt személyek viszont igen.

Azután felvetődik a kérdés: más magáncégek képesek például vállalkozások számára a dolgozókat azonosító, akár az elektronikus beléptetést lehetővé tevő kártyákat készíteni kisebb mennyiségben is legfeljebb két-háromszáz forintért. De akkor miért kerül a Covid-igazolás kétezer forintba?

További gond, hogy az EU digitális zöldigazolványt adna ki a közösségen belüli szabad utazás elősegítésére. Az uniós jogszabályok előterjesztéséért felelős Európai Bizottság reméli, hogy már júniusban használni lehet az EU27-ekben érvényes tanúsítványt, ha a tagállamok és az Európai Parlament rekordidő alatt elfogadják a bevezetésére vonatkozó rendeletet. Na, ezt mindenképpen meg kellett volna várni, mert így nem tudni, az unión belül mire alkalmas a méregdrágán előállított magyar igazolvány.

Mellesleg mindenki azonnal kap az oltásról egy papír alapú igazolást, ám akkor – legalábbis hazai felhasználásra – lehet, hogy felesleges még egy kártya is? Csak magunkat ismételjük: egyelőre azt sem tudni, milyen többletjogosítványokkal rendelkezhetünk itthon az oltakozás után. Erre máig nincs válasz, van viszont a papír mellett egy igencsak túlárazott plasztikkártyánk is.

Valaki megmagyarázhatná, mi szükség egy újabb dokumentumra, amit az uniós tagállamok talán el sem fogadnak majd, mert azon – bár angol nyelven olvasható rajta az „Immunity certificate” felirat –, nem szerepel az alkalmazott oltóanyag megnevezése. Miközben néhány nálunk alkalmazott vakcináknál az európai engedély hiányzik, és az egyes tagállamok vélhetően megkövetelhetik majd ezt is.

Az meg már csak egy apróság, hogy a kártyán az első oltás időpontja található, miközben a viszonylagos védettség – amellyel kapcsolatban is vannak aggályok – a második vakcina beadása után csak két-három héttel alakul ki. Ráadásul szakértők körében is vita folyik arról, hogy az egyes vakcinák meddig hatásosak, az oltakozási igazolás viszont általában határidő nélkül érvényes, kivéve azokat, akik átestek a betegségen, mert az ő esetükben az igazolvány legfeljebb hat hónapra szól.

Itt megint a kapkodás, a fejetlenség mutatkozik meg. Van nekünk elég bajunk e nélkül is, ezért miért költünk milliárdokat az egyelőre semmire nem használható védettségi igazolvány kiállításra?

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr6916479334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása