Magyar Ügyvéd Blog

Kásler miniszter meddig szórakozhat velünk?

2020. május 03. - Magyar Ügyvéd

ka_sler.jpgHadilábon áll a jogállamisággal Kásler Miklós miniszter, de az egész stábja is, ha úgy gondolják, hogy az egészségügyben az életviszonyainkat meghatározó kérdésekről elég belső utasításokban, körlevelekben rendelkezni. Ráadásul a tárcavezető mintha a hosszú hétvégékre időzítene fontos bejelentéseket. Húsvét előtt a kórházi ágyak kiürítésének ötletével lepett meg minket, május 1-jére pedig azt találta ki, hogy hétfőtől megint újra indulhat az egészségügyi alapellátások nagy része. Pünkösdre vajon mivel fog előállni?

Hétfőtől legalább részlegesen újraindul az egészségügyi alapellátás – derült ki május 1-jén reggelre. Erről Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere előző este levélben tájékoztatta az egészségügyi intézmények vezetőit. A rendszer működését azonban törvények és rendeletek szabályozzák, amelyeket a veszélyhelyzet határozatlan idejű meghosszabbításáról szóló felhatalmazási törvény alapján bármikor felülírhatnának.

Így például a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló miniszteri rendelet szerint a „háziorvos személyes és folyamatos orvosi ellátást nyújt az egészségi állapot megőrzése, a betegségek megelőzése és gyógyítása céljából”. Ezt a rendeletet március 14-én módosították is: a „veszélyhelyzetre tekintettel fogorvosi alapellátás keretében csak (...) sürgősségi ellátás nyújtható”, illetve „a keresőképtelenségről szóló, a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló (...) rendelet szerinti igazolásokat nem kell kéthetenként kiállítani”.

Ennyi derül ki a jogszabályokból, a többi intézkedés legfeljebb belső utasításnak, kérésnek, esetleg ajánlásnak tekinthető. „Az országos tisztifőorvos a miniszter iránymutatásai alapján arra utasítja az összes alapellátó praxist, hogy törekedjenek az orvos-betegtalálkozó minimalizálására, és – a szakma szabályainak figyelembevétele mellett – a távkonzultációt helyezzék előtérbe”olvasható például az EMMI március 16-i közleményében. Különös pikantériája a kapkodó miniszteri utasításoknak, hogy a 65 év feletti orvosokat kivonták a rendszerből. Elérve azt, hogy az alapellátásban dolgozók negyven százaléka esett ki, akiket most visszavárnak.

Azóta a háziorvosok nagyjából telefonügyeletet látnak el, amit jól is tettek, mert a koronavírus-járvány miatt szükséges védőfelszerelést az állam nem biztosította, hanem az eszközöket az orvosok maguk szerezték be, illetve az önkormányzatoktól kaptak – esetenként kétes hatékonyságú – maszkokat és gumikesztyűket. Mindazonáltal szerencsésebb lett volna, ha jogszabályban tisztázzák, miként a fogorvosok esetében meg is tették, mit jelent a „törekedjenek az orvos-betegtalálkozó minimalizálására” fordulat.

Ez nem játék, hiszen emberek egészségéről, életéről van szó. Úgy tűnik, prof. dr. Kásler ezt nem érti, mert április 7-én, tehát húsvét előtt pár nappal, ami négynapos ünnep volt, megint egy belső utasításban adott nyolc napot – ténylegesen négy munkanapot – arra, hogy április 15-ig a teljes kórháziágy-kapacitás hatvan százalékát tegyék alkalmassá a COVID-19 vírus által fertőzött betegek ellátására.

Ami orvosszakmai szempontból is marhaság lehet, mert ha ki is ürítenek megfelelő számú ágyat, az esetleg tömegesen kórházi ellátásra szoruló fertőzöttek kezeléséhez felkészült személyzetre és megfelelő eszközökre van szükség. Járványról lévén szó, ép ésszel nem tudjuk felfogni, miért kell a kórházban levő betegekkel összekeverni a koronavírussal fertőzötteket. Érthetetlen, hogy őket miért nem kijelölt járványkórházakban helyezik el, megakadályozva az átfertőződést.

Erről a miniszter éppen úgy megfeledkezett, mint arról, hogy az egészségügyről szóló törvény szerint „minden betegnek joga van – jogszabályban meghatározott keretek között – az egészségi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő egészségügyi ellátáshoz”. Ezt a jogot pedig nem lehetne egy utóbb Szél Bernadett független képviselő által kikövetelt miniszteri körlevéllel – utasítással – korlátozni.

Most megint ugyanez a helyzet állt elő: többek között az Index birtokába került, április 30-án késő este kelt levélből tudjuk, hogy május 4-től részben újra indulnak Magyarországon az egészségügyi ellátások, így a háziorvosi és a fogászati ellátások, a szakrendelések, az egynapos ellátások, a transzplantációk és a magánszolgáltatások is. Kár, hogy ez megint nem jogforrás: miként a rendszer leállításáról, a mostani újrakezdésről sem találtunk a Magyar Közlönyben semmit.

Arról nem is beszélve, hogy május 1-je munkaszüneti nap volt, utána meg jött a szombat és a vasárnap. Na, ezt a három napot kapta az egészségügy az új utasítások végrehajtására. A betegekről már ne is beszéljünk, hiszen mégiscsak róluk szól a történet, de csak kapkodhatják a fejüket.

Nem mellesleg: kormányrendelet tartalmazza, hogy a „veszélyhelyzetre tekintettel fogorvosi alapellátás keretében csak (...) sürgősségi ellátás nyújtható”. Ezt pedig egy miniszteri körlevél, utasítás, ajánlás, javaslat – hívjuk Kásler döntésének egyelőre ismeretlen megjelenési formáját, ahogyan csak akarjuk – bizonyosan nem írja felül. A fogorvos hétfőn eldöntheti, mi fáj jobban: ha ragaszkodik a rendelethez, vagy a miniszter levelében foglaltakat követi?

Az egész egy nagy katyvasz, és arra figyelmeztet, hogy képtelen ötlet volt az egészségügyet, a közoktatást, a közművelődést és a szociális intézményrendszert egyetlen tárca fennhatósága alá rendelni. A járványhelyzet is arra figyelmeztet, hogy ez eléggé szerencsétlen megoldás. Ha lenne önálló, kompetens, a kabineten belül az ágazat érdekeinek érvényesítésére képes miniszter irányítása alatt működő egészségügyi tárca, talán beljebb lennénk.

És akkor egyebek mellett nem az lenne a kérdés, miből fognak biztosítani a rendelőkben hétfőtől maszkot a betegeknek, amikor a személyzetnek sem jut elég? Arról nem is beszélve, ki fizeti a kötelező folyamatos fertőtlenítőszeres takarítás költségeit?

Csak ismételni tudjuk: az egészségügy nem Kásler – vagy a feljebbvalói – játéka. Mindazonáltal reméljük, hogy a következő hosszú hétvégére – pünkösd idejére – a miniszter nem tartogat újabb bombasztikus bejelentést.

(Fotó: Bielik István/24.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr8915657240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása