Magyar Ügyvéd Blog

Miért járhat ismeretlen forrásból finanszírozott luxusnyaralás politikusoknak?

2020. augusztus 22. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2020-08-22_23_41_23.pngNagyjából hasznavehetetlen a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségre vonatkozó szabályozás az országgyűlési képviselők esetében, mert nekik csak a képviselői megbízatásukkal kapcsolatos, a, tisztségektől függően havi mintegy bruttó egy-kétmilliós javadalmazásukat meghaladó ajándékot kell a bevallásukban nevesíteniük. De vajon mi minősül a megbízatásukkal összefüggő juttatásnak? A negyedik leggazdagabb oligarcha által biztosított adriai „baráti” luxusnyaralás minek tekinthető?

A magyar külügyminiszter látszólag lázas munkával tölti a nyarat, elég csak meglátogatni a Facebook-oldalát, hogy erről meggyőződjünk: irodai környezetben, mobiltelefonnal a kezében egyeztet a minszki helyzetről magas rangú külföldi politikusokkal. Ehhez képest Szijjártó Pétert a Lady MRD nevű, a Szíjj László nagyvállalkozó tulajdonában lévő luxusjachton látta augusztus 16-án az Adrián a családja körében, nyaralás közben az atlatszo.hu.

Nincs ezzel semmi baj, mert a külgazdasági és külügyminiszternek is joga van a törvényben biztosított szabadsághoz. Csakhogy másnap posztolta ki a közösségi médiában azt a képet, amely szerint valamilyen hivatalinak tűnő helyiségben telefonál. A szék háttámláján – talán a nagyobb hitelesség kedvéért – egy zakó és egy nyakkendő is látható

Vagyunk még jó néhányan hasonló helyzetben: bár a szabadságunkat töltjük, de ha úgy alakul, Orbán Viktort idézve keccsölünk. Igaz, nem dicsekszünk vele, és nem hozunk nyilvánosságra profin megkomponált „spontán” felvételt arról, hogy éppen megszakítottuk a jól megérdemelt pihenésünket. Erre egy miniszternek sincs szüksége, mert mindenki tudja, hogy az államügyek nyáron sem szünetelnek.

Ráadásul Szijjártó a saját csapdájába esett, mert amikor a szerencsétlen irodai fotó készült, a miniszter az Adrián egy luxusjacht fedélzetén volt. De még nem is ez a legnagyobb probléma. Inkább az a kérdés, mit keresett a kormány egyik tagja a negyedik leggazdagabb magyar oligarcha hajóján, aki állami tenderek sorát nyeri, és ennek köszönheti vagyona legnagyobb részét. Ez egy jogállamban nyilvánvalóan összeférhetetlen.

És itt jön be – az adóbevallási kötelezettségen, amely az anyagi értékkel bíró ajándékokra is kiterjed – a jog a képbe. „A képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely (…) a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét meghaladja” – olvasható az országgyűlési törvényben. Más lehet azonban a baráti viszony keretében biztosított ajándék vagy egyéb vagyoni értekkel bíró juttatás, amelyről a vagyonnyilatkozatban elvileg el sem kell számolni. Ez így nem több, mint egy könnyen kijátszható gumiparagrafus.

Érdekes viszont, hogy az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről szóló, 2007. évi CLII. törvény sarkosabban fogalmaz: „vagyonnyilatkozat tételére kötelezett az a közszolgálatban álló személy, aki – önállóan vagy testület tagjaként – javaslattételre, döntésre vagy ellenőrzésre jogosult”. Neki a „vagyonnyilatkozatot a vagyonnyilatkozat-tétel napján fennálló érdekeltségi és vagyoni helyzetről, valamint a vagyonnyilatkozat-tétel időpontját megelőző öt naptári évben szerzett bármilyen jogviszonyból származó jövedelemről kell kitölteni”. Vagyis ha jól értjük, ebbe az ajándékozást – mint bármilyen nem visszterhes jogviszonyt – értékhatártól függetlenül bele kell érteni.

A közszolgálatban álló személy különben: 

  • a rendvédelmi szerv, továbbá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományú tagja,
  • a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonája és a honvédelmi alkalmazott,
  • aki közalkalmazotti jogviszonyban áll,
  • aki rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban áll,
  • aki közszolgálati jogviszonyban, kormányzati szolgálati, állami szolgálati jogviszonyban áll,
  • aki ügyészségi szolgálati viszonyban áll,
  • az igazságügyi alkalmazott, valamint
  • a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagjai kivételével a Magyar Nemzeti Bank alkalmazottja.

Szijjártó tulajdonképpen mázlista: neki – mint képviselőnek – nem kell bevallania a nem képviselői minőségével összefüggően kapott ajándékot, például a számára biztosított luxusnyaralást. Ez a szabályozás nyilván csak a véletlen műve, mert aki jól választja meg a barátait, azoktól a nem képviselői tevékenységétől függetlenül kaphat bármilyen ingyenes juttatást. Hiszen mit kérhetnénk számon amiatt, ha Szíjj László a minisztert baráti szívesség gyanánt vendégül látja a jachtján. Amelynek bérleti díja egyes források szerint napi tízmillió forint. Az egész történetnek pedig nyilván semmi köze az oligarcha gyors gazdagodáshoz.

Végezetül hadd említsünk egy, a mostani történettől látszólag teljesen független példát. Molnár Csaba főnyomozót jogerősen felmentette a Fővárosi Ítélőtábla 2007-ben. Az ügyészség azzal vádolta az egykori rendőrtisztet – aki a végső ítélet után önként távozott a testülettől –, hogy 2003-ban az Országos Rendőr-főkapitányság pénzmosás elleni osztályának vezetőjeként pár ezer forintos ajándékokért, egy fa tolltartóért, süteményért és egy bizsuért cserében jogtalan előnyhöz juttatott pénzváltókat.

Hol jön egy doboz sütemény, egy tolltartó Szijjártó sok tízmilliós luxusnyaralásához? A jogalkotó dolga lenne rendet tenni: mondják ki, hogy politikus – a közvetlen hozzátartozók kivételével – senkitől semmilyen ajándékot nem fogadhat el. Ha ezt nem teszik meg, a közéletet továbbra is a korrupció gyanúja lengi be.

(Fotó: Facebook – Szijjártó Péter a szabadsága alatt is dolgozik)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr8216173454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása