Magyar Ügyvéd Blog

A járvánnyal kapcsolatos adatok eltitkolása akár bűncselekmény is lehet

2020. október 25. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2020-10-25_0_17_09.pngKözérdekű adatigényléssel fordult az illetékes kormányhivatalhoz egy kerületi polgármester, mert szerette volna megtudni, hogy a területén mennyien koronavírus-fertőzöttek, illetve betegek, s hányan vannak az érintett kontaktszemélyek. A budapesti kormánymegbízott szerint erre nem kötelesek választ adni. Talán el kellene olvasnia az egészségügyi törvényt, ami egészen másról szól!

Meglehetősen sajátos helyzet, hogy egy polgármesternek közérdekű adatigénylést kell benyújtania, mert tájékozódni kíván településének járványügyi helyzetéről. A 444.hu fedezte fel, hogy Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere levélben kért tájékoztatást a Budapest Főváros Kormányhivatala XV. Kerületi Hivatala hatósági főosztályának népegészségügyi osztályától egyebek mellett arról, hogy mennyi a fertőzöttek, az érintett kontaktszemélyek, illetve a betegek száma.

Tulajdonképpen megtiszteltetésnek tekintheti, hogy a kérdésére mindjárt Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetőjétől kapott választ. Csak az érdekesség kedvéért: attól a Sára Botondtól, aki bukott fideszes józsefvárosi polgármesterként ejtőernyőzött ebbe a pozícióba. És a NER hithű lovagjaként tette is a dolgát, mert az ellenzékhez tartozó DK-s Németh Angéla egyetlen kérdésére sem adott érdemi információt.

A kormánymegbízott mindössze annyit közölt, hogy ezeket az adatokat a jogszabályi előírások alapján csak a veszélyhelyzet idején voltak kötelesek megosztani, ami viszont elmúlt. Ezért javasolta, hogy a polgármester tájékozódjék a koronavirus.gov.hu oldalon. Ahol egyébként a kerületre vonatkozóan semmilyen releváns adat nem található.

Sára Botond az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 41/2020-as kormányrendeletre hivatkozott. A szerint „a hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat feladata”, így a településeket tényleg tájékoztatni kellett az érintettek személyéről.

Ezzel csak az a baj, hogy amennyiben szó szerint idézzük a jogszabály eredeti változatát, a fenti rendelkezés az „Olasz Köztársaság, a Kínai Népköztársaság, a Koreai Köztársaság és az Iráni Iszlám Köztársaság területéről érkező magyar állampolgárok” esetén igaz. Mások tekintetében az önkormányzatoknak ebben a rendeletben nem írtak elő feladatokat. Ezt a kormánymegbízott tényleg nem vette észre?

Még nagyobb baj, hogy Sára Botond az egészségügyről szóló törvényt sem olvasta. A szerint ugyanis a „lakosság egészségét veszélyeztető tényezőket és tevékenységeket észlelő, illetve ilyen tevékenységet folytató személyeket és szervezeteket a külön jogszabályban foglaltak szerint bejelentési kötelezettség terheli”. Az ilyen információkat pedig „az egészségkárosodás megelőzéséhez szükséges ismeretekkel kiegészítve nyilvánosságra kell hozni”. A mi értelmezésünk szerint ebbe a körbe tartozik a koronavírus-járvány terjedésével kapcsolatos, területi/települési, életkor, illetve nemek és korcsoportok szerinti, és az időbeli bontásra is kiterjedő valamennyi tájékoztatás.

Mindez tulajdonképpen közérdekű adatnak minősülhet, mert ilyen „az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő és tevékenységére vonatkozó vagy közfeladatának ellátásával összefüggésben keletkezett, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret”.

Ennek alapján egyetlen polgármesternek sem kellene a járványügyi adatokra külön rákérdeznie, mi több, a hivatalos kormányzati portálon a pandémiára vonatkozó részletes információkat mindenki számára elérhetővé kellene tenni. Már csak azért is, hogy tudhassuk: közvetlen lakókörnyezetünkben mekkora a fertőzés kockázata.

Végezetül: aki „közérdekű adatot hozzáférhetetlenné tesz” – feltéve, hogy a koronavírus-járvány kapcsán keletkezett információk valóban e körbe tartozhatnak –, a Btk. szerint vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(Illusztráció: pixabay.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr8416256772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása