Magyar Ügyvéd Blog

Kis alkotmánytan: tényleg alaptörvénybe kell foglalni, hogy az anya nő, az apa férfi?

2020. november 16. - Karika11

ke_pernyo_foto_2020-11-16_11_27_30.pngA Teremtés rendjéből fakadó fogalmak folyamatos fenyegetettsége indokolja – olvasható a kilencedik alkotmánymódosítás indokolásában –, hogy azt az evidenciát, amely szerint az anya nő, az apa férfi, alaptörvénybe kell foglalni. Meg az is szerepel benne, hogy a gyermek joga Magyarország alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelésben részesülni.

A bevezetőben szereplő szöveg bizonyára fontos megállapításokat tartalmaz, de idézzünk mást is az alaptörvényből: „mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a „vallás vagy más meggyőződés szabad megválasztását”, s a hitét – vagy ateizmusát – „akár egyénileg, akár másokkal együttesen, nyilvánosan vagy a magánéletben kinyilvánítsa vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolja vagy tanítsa”.

Ebből pedig az következik – olvasható ugyancsak az alaptörvényben –, hogy a „szülőknek joguk van megválasztani a gyermeküknek adandó nevelést”. Ezzel szembe megy a Varga Judit igazságügy-miniszter jegyezte módosítás, amely szerint a gyermekek Magyarország alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelésben részesüljenek.

Magyarország viszont „az alapvető jogokat mindenkinek bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, fogyatékosság, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül biztosítja”. Valóban biztosítja? Különösen érdekes, hogy ez a kitétel kiterjed a vallásra, a politikai vagy más véleményre is.

„Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához” – ez megint csak az alaptörvényben szerepel. Amennyiben valaki úgy gondolja, hogy a Teremtés rendjéből fakadó fogalmak folyamatos fenyegetettségével nem ért egyet, ezt a véleményét tetszése szerint kinyilváníthatja. Akár egyénileg, akár másokkal együtt, és a tévtanait a gyermekeivel is megoszthatja.

ke_pernyo_foto_2020-11-16_16_45_40.png

Biblia / Wikipedia

Ha pedig valaki úgy gondolja, hogy a leszármazottjainak nem a nemzeti önazonosságon és keresztény kultúráján alapuló értékrendet kívánja közvetíteni, az alkotmány szerint megteheti, hiszen – ismételjük – a „szülőknek joguk van megválasztani a gyermeküknek adandó nevelést”. Javasoljuk tehát, hogy a Fideszben olvasgassák a maguk által készített, amúgy minden egyeztetés nélkül elfogadott alaptörvényt. Amennyiben azt maguk sem veszik komolyan, mi jöhet még? A kötelező katolikus hitoktatás?

A NER alaptörvényében vannak másmilyen ellentmondások is, és ezekről a következő bejegyzésünkben írunk majd.

(Fotó: nol.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr7916287170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása